Naslovna Novosti Glavna komponenta američke nuklearne trijade Minuteman III neuspešno testirana usled “anomalije”

Glavna komponenta američke nuklearne trijade Minuteman III neuspešno testirana usled “anomalije”

0
minuteman iii neuspelo testiranje
minuteman iii neuspelo testiranje
google news

Probno lansiranje interkontinentalne balističke rakete Minuteman III od strane američkog vazduhoplovstva bilo je neuspešno, prenosi Rojters.

Kako navodi izdanje, uzrok kvara je određena prirodna “anomalija”. Raketa je morala biti detonirana iznad Tihog okeana. Istovremeno, prava anomalija u radu glavnog motora jasno je prikazana na fotografiji.

US Air Force blows up Minuteman III missile after post-launch anomaly
neuspelo lansiranje Minuteman III

Sjedinjene Države su prošle nedelje najavile predstojeće probno lansiranje interkontinentalne balističke rakete Minuteman III. Štaviše, sa jasnim nagoveštajem da će to biti odgovor na vežbe ruskih snaga strateškog odvraćanja već održane. Međutim, koliko vidimo iz priloženog, američka vojska nije uspela da adekvatno odgovori Rusima.

Vašington još nije obelodanio tačne razloge neuspeha, ograničavajući se na kratku poruku o određenoj prirodnoj anomaliji koja je sprečila završetak plana. Istovremeno, SAD naglašavaju da su iz neuspelog lansiranja izvukle pouku.

Međutim, Amerikanci još ne govore o svojoj nameri da ponove lansiranje.

Eksperti, analizirajući neuspeh probnog lansiranja američke interkontinentalne balističke rakete, primećuju da su najverovatnije SAD imale problema sa čvrstim gorivom za raketu.

Činjenica je da se tokom dugotrajnog skladištenja njegove komponente razgrađuju. To podrazumeva naglo povećanje površine sagorevanja goriva, a samim tim i skok pritiska, što dovodi do eksplozije. Što se, očigledno, i dogodilo.

Međutim, još se ne može sa sigurnošću reći da su problemi sa čvrstim gorivom bili uzrok neuspešnog lansiranja. Kako god bilo, sada Sjedinjene Države treba da sprovedu tri uzastopna uspešna probna lansiranja Minuteman III. Samo u ovom slučaju se trenutni kvar može smatrati nesrećnim slučajem.

U suprotnom, glavni teret nuklearnog odvraćanja će pasti na podmornice klase Ohajo sa njihovim projektilima Trident. Danas, SAD raspolažu sa četrnaest takvih podmornica.

Minuteman III: Interkontinentalni balistički raketni sistem

Minuteman III predstavlja ključni deo nuklearnog odvraćanja Sjedinjenih Američkih Država. Ovaj moćan raketni sistem je deo američke nuklearne trijade, zajedno sa podmorničkim balističkim raketama (SLBM) i bombarderima s nuklearnim sposobnostima. 

Evo detaljnijeg pregleda Minuteman III raketnog sistema:

Istorija

Minuteman program je započeo tokom Hladnog rata kada su Sjedinjene Američke Države razvijale nuklearne raketne sisteme kako bi održale ravnotežu moći sa Sovjetskim Savezom. 

LGM-30 Minuteman

Prvi Minuteman raketni sistem, Minuteman I, uveden je u upotrebu 1962. godine. Nakon toga, razvijen je Minuteman II, a potom i Minuteman III koji je uveden u upotrebu 1970. godine.

Tehničke karakteristike

  1. Domet i Preciznost: Minuteman III ICBM ima domet od oko 13.000 kilometara (oko 8.078 milja) i sposobnost za precizno gađanje ciljeva. To ga čini sposobnim da dopre do bilo koje tačke na svetu u relativno kratkom vremenskom periodu.
  2. Nuklearne Bojeve Glave: Ovaj raketni sistem može biti opremljen sa više nuklearnih bojevih glava (Multiple Independently Targetable Reentry Vehicles – MIRV). Svaka od ovih glava može biti usmerena ka različitim ciljevima nezavisno, čineći Minuteman III izuzetno efikasnim u razbijanju neprijateljske nuklearne odbrane.
  3. Odbrana: Minuteman III je stacioniran u raketnim silosima duboko u unutrašnjosti Sjedinjenih Američkih Država. Ova pozicija pruža dodatnu zaštitu i otežava neprijatelju da uništi raketni sistem pre nego što lansira raketu.
  4. Pouzdanost: Minuteman III je razvijen sa fokusom na pouzdanost i brzinu lansiranja kako bi osigurao da je uvek dostupan kao deo nuklearnog odvraćanja.

Nuklearno Odvraćanje

Minuteman III raketni sistem igra ključnu ulogu u nuklearnom odvraćanju Sjedinjenih Američkih Država. Njegova sposobnost za brzo lansiranje i precizno gađanje ciljeva čini ga moćnim sredstvom za odvraćanje potencijalnih napadača. 

Ideja je da potencijalni neprijatelji budu svesni da bi bilo kakav napad na Sjedinjene Američke Države izazvao razorni odgovor. Međutim lansiranje ICBM često se koristi i u političke svrhe kako bi se poslala određena poruka u pravom trenutku.

Modernizacija

Minuteman III sistem se stalno modernizuje kako bi se očuvala njegova pouzdanost i efikasnost. Američka vojska radi na razvoju naredne generacije ICBM pod nazivom Ground Based Strategic Deterrent (GBSD) koji će zameniti Minuteman III u narednim decenijama.

Ruski odgovor na Minuteman je Sarmat. Jurij Borisov, šef Roskosmosa, saopštio je nedavno da je posada strateškog raketnog sistema Sarmat zvanično stupila na borbenu dužnost.

Modernizacija nuklearnog arsenala SAD do 2026

SAD planiraju da modernizuju ceo svoj nuklearni arsenal u naredne 3 godine, prema ažuriranoj strategiji nacionalne bezbednosti koju je Pentagon objavio. Rusija predstavlja „nuklearnu pretnju“ za SAD i njihove saveznike, navodi se u dokumentu.

Klasa Ohio

U svom vojnom planiranju, Sjedinjene Države uzimaju u obzir da sukob sa upotrebom konvencionalnog naoružanja koji uključuje Rusiju ima „potencijal da eskalira do nuklearnog“ „nepredvidivog obima“, piše u dokumentu američkog Ministarstva odbrane.

Kao odgovor, prema strategiji, Sjedinjene Države nameravaju da izvrše „potpunu modernizaciju“ čitave nuklearne trijade.

Nuklearne podmornice klase Ohajo, naoružane sa po 14 balističkih projektila, koje su građene od kasnih 1970-ih do sredine 1990-ih, biće zamenjene brodovima klase Kolumbija, od kojih je prva porinuta u oktobru 2020. godine, a očekuje se da će ući u flotu početkom 2030-ih.

Strateške bombardere B-2A Spirit će zameniti B-21 Raider, koji je napravljen korišćenjem stelt tehnologije, a očekuje se da će ući u upotrebu 2026-27.

B-21 Raider
B-21 Raider

Sposobnost za brzo i precizno isporučivanje nuklearnih bojevih glava ovakve sisteme čine sredstvom za koji se smatra da doprinosi globalnoj stabilnosti, jer potencijalnim protivnicima šalje jasnu poruku da bi nuklearni konflikt bio katastrofalan za sve strane uključene.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version