Naslovna Novosti Interkontinentalna blasitička raketa Sarmat stupila na dužnost; Putin: tera neprijatelje da...

Interkontinentalna blasitička raketa Sarmat [Satan II] stupila na dužnost; Putin: tera neprijatelje da „dvaput razmisle“

0
probno lansiranje icbm sarmat foto ministarstvo odbrane rusije
probno lansiranje icbm sarmat foto ministarstvo odbrane rusije
google news

Jurij Borisov, šef Roskosmosa, saopštio je da je posada strateškog raketnog sistema Sarmat zvanično stupila na borbenu dužnost. Borisov je o tome govorio tokom maratona Podelite svoje znanje.

„Prve posade raketnog sistema Sarmat otišle su u borbenu službu“, izjavio je Borisov, ne navodeći druge detalje.

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin tvrdio da će prvi kompleks Sarmat biti pušten u rad krajem 2022. godine. Predsednik Rusije je već u februaru 2023. potvrdio spremnost novog strateškog kompleksa za upotrebu.

U junu 2023, ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da će novi raketni kompleks Sarmat biti stavljen u borbenu službu „u bliskoj budućnosti“.

Sarmat je interkontinentalna balistička raketa (ICBM) za teške uslove rada sa motorom na tečno gorivo. Težina jedne rakete ovog tipa prelazi 200 tona. Kompleks je projektovan da zameni trenutno operativne rakete tipa „Voevoda“ u Raketnim snagama strateške namene (RVSN).

Interkontinentalna balistička raketa RS-28 Sarmat sposobna je da pogodi višestrukom bojevom glavom bilo koju tačku na planeti, kako na Severnom, tako i na Južnom polu.

ICBM HLADNOG RATA
ICBM HLADNOG RATA

Prema podacima objavljenim na vojno-tehničkom forumu Armija-2019, raketa ima domet od 18.000 kilometara. Njena lansirna težina je preko 200 tona, od čega je 178 tona goriva. Ukupna dužina rakete je 35,5 metara, a prečnik tri metra. Njeno ložište se može podeliti na 10 pojedinačnih jedinica.

Prema ranijim javnim informacijama, prvi puk opremljen novim interkontinentalnim balističkim raketama trebalo je da bude operacionalizovan u Krasnojarskoj teritoriji. Najvjerovatnije se to dogodilo zato što je na tom području duže vrijeme pripremana odgovarajuća infrastruktura..

Ulazak „Sarmata” u rad bio je važan korak u modernizaciji ruskog nuklearnog arsenala. S obzirom na masu rakete i njen potencijal, novi kompleks se smatra jednim od najmoćnijih na svetu, što Rusiji omogućava da održi strateški balans snaga na svetskoj sceni.

ICBM RS-28 Sarmat second test launch
SARMAT

Serijska proizvodnja interkontinentalnih balističkih projektila „Sarmat“ počela je prošle godine u Krasnojarskom mašinograditeljskom preduzeću (Krasmaš), u sastavu Roskosmosa. Planirano je da se trupama isporuči ukupno 46 raketa RS-28 Sarmat, koje će biti ugrađene u raketne silose RS-20V Voevoda (SS-18 Satan u NATO kodnoj klasifikaciji).

Sa stanovišta unutrašnje politike u Moskvi, uspešan razvoj i puštanje u rad Sarmata su značajni događaji koji potvrđuju delotvornost državnog programa vojne modernizacije.

Rusija je do danas objavila samo jedno uspešno lansiranje interkontinentalne balističke rakete RS-28 Sarmat, koja će zameniti najveću svetsku stratešku raketu RS-20V.

Sarmat brzo postao operativan, iako ICBM ima samo jedno uspešno lansiranje

Uspešno lansiranje je izvršeno 20. aprila 2022. godine sa kosmodroma Pleseck, na metu koja se nalazi u lancu Kura na poluostrvu Kamčatka. Iako su ruski zvaničnici rekli da će se drugo probno lansiranje održati do kraja 2022. godine, to se nikada nije dogodilo.

sarmat test putin i bajden
sarmat test putin i bajden

Prema rečima očevidaca, drugo lansiranje rakete RS-28 Sarmat dogodilo se 18. februara 2023. godine i završilo se neuspehom. Kako je tada izvestio američki televizijski kanal CNN, lansiranje se zapravo dogodilo 20. februara, čak i dok je predsednik Džo Bajden bio u Ukrajini. Ruski predstavnici nisu zvanično potvrdili nijedno lansiranje.

Prvi pukovi opremljeni novim raketama RS-28 biće formirani u okviru 62. raketne divizije – Solnečni (Užur) / 33. raketne armije – Omsk u Krasnojarskoj teritoriji i 13. raketne divizije – Jasni (Dombarovski) / 31. raketne armije – Orenburg u Orenburškoj oblasti.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version