Naslovna Novosti Isplivali snimci uništenja još jednog nemačkog tenka Leopard 2 ukrajinskih oružanih snaga

Isplivali snimci uništenja još jednog nemačkog tenka Leopard 2 ukrajinskih oružanih snaga

10
isplivali snimci unistenja jos jednog nemackog tenka leopard 2 ukrajinskih oruzanih snaga
isplivali snimci unistenja jos jednog nemackog tenka leopard 2 ukrajinskih oruzanih snaga
google news

Na mreži se pojavio snimak snimljen dronom, na kojem se vidi uništenje još jednog tenka Leopard 2 koji je ukrajinskoj vojsci isporučen iz Nemačke.

Video zabeležen u pravcu Kupjanskog pokazuje kako su vojnici Oružanih snaga Rusije, koristeći protivtenkovsku vođenu municiju, precizno pogodili ukrajinski tenk, nakon čega se on pali i, prošavši još nekoliko metara, staje. Preživeli član posade požurio je da napusti nemački tenk, koji je goreo među beskrajnim stepama ovog dela fronta.

Proteklu nedelju obeležilo je uništavanje značajne količine vojne opreme koju je Zapad isporučio vojsci kijevskog režima. Ukrajinska borbena vozila se uglavnom uništavaju pomoću dronova, međutim sad smo svedoci dejstva ATGM.

Nakon značajnih gubitaka savremenih zapadnih tenkova, kijevski režim navodno planira da nadoknadi nedostatak vojne opreme tako što će naručiti poboljšanja za sovjetske tenkove T-72MS uz razumnu naknadu prema češkoj kompaniji CSG Defense, nakon čega će biti preimenovani u T-72EAS i poslati u Kijev.

Takođe se navodi da je ruska vojska prepoznala značaj, nadoknadila propušteno, te je u ovoj fazi bitke znatno superiornija od Ukrajine u upotrebi dronova. Ovo jasno pokazuje sve češće uništavanje vojne opreme ukrajinskih oružanih snaga korišćenjem FPV dronova i municije.

Prema američkom izdanju Vašington Post, dok ruska vojska ima mogućnost da koristi 50 FPV dronova dnevno, ukrajinske oružane snage su sposobne da koriste do 20 ovih bespilotnih letelica.

fpv dron sa projektilom
fpv dron sa municijom

Prema rečima bivšeg oficira američke vojne obaveštajne službe Skota Ritera, Rusija je uspešno modernizovala svoju vojsku, posebno razvijajući sektor bespilotnih letelica. Prema ovom ekspertu, ukoliko počnu sukobi između Rusije i vojske poput NATO-a, ruske oružane snage će “dominirati bojnim poljem, barem u ratu dronova”.

Zapadni tenkovi protiv Kornet protivtenkovskog sistema

Ruska Federacija zvanično već ima posebno obučene jedinice za uništavanje zapadnih tenkova u Ukrajini. Jedinice se obučavaju da identifikuju i maksimalno iskoriste slabe tačke tenkova Abrams, Leopard ili Challenger.

Oni su posebno opremljeni prenosivim protivtenkovskim sistemima (ATGM) i dronovima koji mogu da udaraju odozgo na najugroženije tačke tenkova.

Ako je verovati informacijama onda zapadni tenkovi imaju više nego opasnog protivnika u protivtenkovskoj raketi Kornet-EM, sposobnoj da probije bilo koji inteligentni sistem aktivne oklopne zaštite. Ima veći domet i veću brzinu nego primera radi američki sistemi Javelin.

challenger 2 m1a2 abrams leopard 2
challenger 2 m1a2 abrams leopard 2

Poslednja generacija 9M133M Kornet-M (Kornet-EM u izvozu) ima koncept „ispali i zaboravi“, sistem sličan onom kod Javelina, koji omogućava strelcu da se sakrije odmah nakon lansiranja projektila.

Naime, iz procesa navođenja ATGM se potpuno isključuje čovek a tačnost praćenja cilja u uslovima stvarne borbene upotrebe uvećava se petostruko. Sistem obezbeđuje veliku verovatnoću pogađanja cilja u čitavom opsegu primene kompleksa.

Prvobitno stvoreno za borbu protiv tenkova, danas se ovo oružje efikasno koristi i za uništavanje čitavog niza drugih, manjih ciljeva kao što su  neoklopna i lako oklopna vozila, ljudstvo, razne vrste utvrđenja ili elementi neprijateljske infrastrukture. 

Novi ATGM Kornet-EM takođe može da se koristi i za borbu protiv neprijateljskih vazdušnih ciljeva. Dvočlana posada lansira Kornet. U zavisnosti od situacije, čak i jedna osoba bi mogla da ga sastavi i aktivira.

Ova vrsta projektila, maksimalnog dometa od 10 km tokom dana i minimalnog dometa od 150 m, usmerava se ka cilju laserskim zrakom.

Domet uništavanja ciljeva kompleksom Kornet-EM je dva puta veći od dometa Kornet-E. Sposobnost uništavanja ciljeva u automatskom režimu smanjuje psihofizičko opterećenje operatera kompleksa, zahteve za njihovim kvalifikacijama i smanjuje vreme za njihovu obuku.

kornet
kornet

Kompleks „Kornet-EM” čini bojevi komplet od 16 projektila od kojih je 8 potpuno spremno za trenutno ispaljivanje. Salvo vatre na dve mete značajno povećava performanse i brzinu dejstva kompleksa. Kompleks je sposoban da ispali sve postojeće rakete porodice Kornet-E.

Hezbolah je uspešno koristio stari Kornet protiv izraelskih tenkova tokom izraelske invazije na Liban 2006. godine, a koristi ga i sada u aktuelnom sukobu zajedno sa Hamasom.

Kornet sistem se takođe od nedavno nalazi u naoružanju Vojske Republike Srbije, a uvršten je i na našu listu najboljih protivtenkovskih raketnih sistema.

Pored protivtenkovskih raketnih sistema Kornet, tenkovi mogu biti lako uništeni oklopnim granatama Mango kalibra 125 mm i vazdušnim raketama ispaljenih iz helikoptera poput Vihr i Ataka.

10 KOMENTARA

  1. Neće Zelenski još kapitulirati, Rusima ne odgovara. Iscrpljivanje Rusije se pretvorilo u klopku u koju su upali mentori Zelenskog, jer se ubrzano iscrpljuju ratne sposobnosti i politička stabilnost upravo kod mentora. Što duže traje rat, urušavanje je sve veće u “demokratskom” savezu grupe zapadnih zemalja. Kapitulacija će biti kolektivna, ili će se upustiti u sveopšte rat.

    • @Kockar najveci pobednici ovog rata su USA i Engleska jer su bez ispaljenog metka sjebali i Rusiju i Evropsku Uniju. I ratovace ovako ako budu morali do zadnjeg Ukrajinca. To se zove mudrost! Zaplenili Rusima kapital u vrednosti od 350 milijardi koje su Rusi imali po inostranim bankama i sa tim parama finansiraju Ukrajince. U Ukrajini redovne plate svima i sve imaju po prodavnicama nista im nedostaje, a Amerima i Englezima posao oko prodaje naoruzanja enormno porastao. Tako da vidjecemo nece stati sve dok ne vrate Ruse u doba Jeljcina kad je plata u Rusiji vredela ka 5 kila secera

      • Lupetas kao otvoren prozor.
        NATO se raspada posle ovog rata.
        Tramp i ovako planira da Ameriku izvede iz Natoa.
        Nije Rusija CG da je jebe ko stigne!

        • @M e sta uradi Hepi i Pink od tebe. NATO se tako raspada da je vec ove godine primio jednu novu clanicu – Finsku, a uskoro ce i Svedsku. Da ne bude obrnuto da se Rusija ne raspadne. Samo da te podsetim da trenutno u toj raspadnutoj Rusiji zivi oko 25 miliona muslimana koji imaju najveci natalitet na svetu, a procene ruskih strucnjaka kazu da ce za 30-40 godina biti 50 miliona muslimana, a Rusi imaju natalitet gori i od Srbije. Tako da bice veselo po tom pitanju u Rusiji, jer ce muslimani na ku..c da im uzmu drzavu.

  2. Recite te mi dali je ijedan ruski tenk dosad pogodzen,dali je ijedan ruski vojnik ,izginuo ,ili samo ukrainski.

      • @Djole kojih 10 puta manje🤣🤣🤣? Od kad je sveta i ratovanja uvjek je broj poginulih bio 3 prema 1 u gubicima za onog ko napada! Znaci da je bar 3 puta vise Rusa poginulo! A mozda i vise jer su se propisno obrukali sa doktrinom napadanja iz prvog svjetskog rata! Pa vec su dva puta pravili mobilizaciju u Rusiji! Vidi se da redovno gledas Pink i Hepi a tamo oni strucnjaci tvrde kako se EU i NATO raspada a Rusi su blizu Varsave a za koji dan ce biti u Berlinu

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version