Naslovna Novosti Borci Hamasa uništili CH-53 Yas’ur izraelskih snaga protivtenkovskom navođenom raketom Kornet, drugi...

Borci Hamasa uništili CH-53 Yas’ur izraelskih snaga protivtenkovskom navođenom raketom Kornet, drugi u nizu

0
borci hamasa unistili ch 53 yasur izraelskih snaga protivtenkovskom navodenom raketom kornet drugi u nizu
borci hamasa unistili ch 53 yasur izraelskih snaga protivtenkovskom navodenom raketom kornet drugi u nizu
google news

Pojavile su se prve slike uništenog izraelskog teškog helikoptera. Slike su se pojavile na platformi društvene mreže X u petak, 13. oktobra, prikazujući ono što izgleda kao olupina izraelskog helikoptera CH-53 Yas’ur koji je uništen 7. oktobra tokom iznenadnog napada Hamasovih militanata iz Gaze.

U pitanju je prvi izraelski vojni helikopter za koji je potvrđeno da je uništen u ovoj seriji sukoba između Hamasa i Izraela. Niko od vojnika ukrcanih Sikorsky CH-53 nije povređen, pošto su piloti uspeli bezbedno da prizemlje letelicu pre nego što je izgorela.

Prema pisanju lokalnih medija, helikopter Yasur je prinudno sleteo i pogođen je Hamasovom protivtenkovskom vođenom raketom dok je bio na zemlji.

Nakon incidenta, Hamas je saopštio da je u helikopteru bilo do 50 vojnika izraelskih specijalnih snaga i da su svi stradali. Tel Aviv je demantovao ovu informaciju te tvrde da je bio prazan.

Bez obzira na različite tvrdnje, gubitak teškog transportnog helikoptera CH-53 (najverovatnije napredne varijante Yas’ur 2025) i dalje nanosi priličnu štetu izraelskom vazduhoplovstvu.

Yas’ur helikopteri u upotrebi više od pola veka

Izrael ima dve eskadrile helikoptera CH-53 koje su u upotrebi od 1968. U avgustu 1968. godine, izraelsko vazduhoplovstvo (IAF) je razmotrilo Boeingov CH-47 Chinook i Sikorskijev CH-53 zbog potrebe za helikopterom sa povećanom nosivom nosivošću, koji bi mogao da preživi direktne pogotke projektila različitog kalibra.

Shvatili su da je Sikorskijev CH-53 i veći i moćniji od bilo kog drugog helikoptera izraelskog vazduhoplovstva tada. Na osnovu iskustva stečenog iz žestokih borbi tokom Šestodnevnog rata, izraelsko vazduhoplovstvo je odabralo CH-53.

yasur ch 53
yasur ch 53

CH-53 Yasur može da izvrši brojne misije, uključujući teške napade na velikim dometima i duboko prodiranje i izvlačenje timova za specijalne operacije. Međutim, možda je njihova najvažnija uloga je potraga i spasavanje.

Yasur flota prolazi kroz najnoviju nadogradnju, nazvanu Yasur 2025, koja će im omogućiti da ostanu relevantni tokom naredne decenije.

Ova nadogradnja uključuje remont aviona i pogonske jedinice, kao i poboljšanja komunikacionog sistema helikoptera, koji uključuje satelitsku povezanost, ažurirane veze za prenos podataka i mrežnu arhitekturu kompanije Elbit Systems, zajedno sa interfejsom ekrana osetljivog na dodir.

Uskoro stižu novi

Trenutno, Izrael razmatra CH-53K King Stallion i varijantu CH-47F Chinook kao zamenu. No do tada, izraelski Yasur će nastaviti da obavljaju neke od najizazovnijih misija IAF-a, a ovaj novi modularni paket za elektronsko ratovanje, ili drugi slični njemu, verovatno će im omogućiti da urade upravo šta nameraju.

U februaru 2021, Izrael je odobrio program nabavke novih u cilju zamenu svojih helikoptera CH-53 Yas’ur.

Sikorsky CH-53 Sea Stallion

Sikorsky CH-53 Sea Stallion je srednji transportni helikopter koji je služio u američkim Oružanim snagama.

Razvijen od strane kompanije Sikorsky Aircraft, ovaj helikopter se koristi za razne vojne zadatke, uključujući transport trupa, opreme i tereta.

sikorsky ch 53 sea stallion
sikorsky ch 53 sea stallion

Različiti korisnici sa zapada su rasporedili svoje CH-53 tokom “međunarodnih misija”, često pod okriljem NATO-a ili Ujedinjenih nacija, kao što je UNSCOM u Iraku, na Kosovu sa KFOR-om i IFOR-om u Bosni i Hercegovini, i ISAF-om u Avganistanu.

Evo nekoliko ključnih karakteristika CH-53 Sea Stallion helikoptera:

1. Transportna sposobnost:

  • CH-53 je veliki helikopter s trostrukim motorima i može prevoziti veliki broj trupa, opreme ili tereta.
  • Ima sposobnost transporta teškog naoružanja i vozila.

2. Trostruki motori:

  • Opremljen je s tri motora koji mu pružaju dovoljno snage za izvođenje transportnih misija s teškim teretom.

3. Amfibijske operacije:

  • Sea Stallion ima sposobnost obavljanja amfibijskih operacija, uključujući iskrcavanje i ukrcavanje trupa i opreme s brodova.

4. Vojne misije:

  • Helikopter se često koristi za razne vojne zadatke, uključujući podršku trupama, evakuaciju povređenih, transport tereta, i slično.

5. Veličina i težina:

  • CH-53 je veliki helikopter, što mu omogućava nosivost značajne količine tereta.
  • Težina helikoptera pruža mu stabilnost i sposobnost nošenja teških tereta.

6. Modernizacije:

  • Kroz godine, CH-53 helikopteri su prošli kroz razne faze modernizacije kako bi poboljšali svoje performanse i održali operativnu sposobnost.

7. Vojna upotreba:

  • Sea Stallion helikopteri su korišćeni u raznim oružanim sukobima i vojnim operacijama, uključujući Vijetnamski rat, Zalivski rat i druge.

8. Nastavak razvoja:

  • Sikorsky je nastavio razvijati nove verzije CH-53, uključujući CH-53K King Stallion, koji predstavlja modernizovanu i unapređenu verziju ovog helikoptera.

CH-53 Sea Stallion je ostavio značajan trag u vojnoj avijaciji svojim doprinosom u transportnim i vojnim misijama. Nastavak modernizacije i razvoja novih varijacija pokazuje značaj ovog helikoptera u vojnim operacijama.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version