Naslovna Oružje Nakon gubitaka Leoparda, ukrajinska vojska se vraća na sovjetske tenkove T-72 modernizovane...

Nakon gubitaka Leoparda, ukrajinska vojska se vraća na sovjetske tenkove T-72 modernizovane u Češkoj

22
t 72 ukrajina
T-72 u Ukrajini
google news

Nakon značajnih gubitaka savremenih zapadnih tenkova, kijevski režim planira da nadoknadi nedostatak vojne opreme tako što će naručiti poboljšanja za stara sovjetska vozila T-72MS za razumnu naknadu od češke kompanije CSG Defense, nakon čega su preimenovani u T-72EAS i poslati u Kijev.

Prema američkom izdanju Forbs, u Ukrajini, koja je nekada i sama proizvela značajan broj tenkova T-72, ​​praktično nema opreme ovog tipa. Međutim, danske vlasti su obećale da će snabdeti ukrajinske oružane snage sa 15 svojih T-72, ​​procenjujući ovaj paket vojne podrške na više od pola milijarde dolara.

Paket vojne podrške, pored starih sovjetskih tenkova, uključuje i nekoliko borbenih vozila pešadije, kao i izvesna količina dronova i municije.

Američko izdanje napominje da modernizovani T-72EAS po svojim karakteristikama nisu inferiorni u odnosu na zapadna vozila, ali imaju prednost što su laki za upotrebu. Uz to, Ukrajina doživljava akutnu nestašicu tenkova, a u skladištima zemalja bivšeg Varšavskog pakta i dalje je ostalo na stotine jedinica T-72, ​​od kojih svaka može da se modernizuje.

Dakle, sovjetski T-72, ​​kao i njihove varijante modernizovane u Češkoj, pomažu da se nadoknadi oskudica snabdevanja nemačkih tenkova Leopard 2 od strane NATO zemalja Ukrajini, zaključuju ruski izvori.

Prema zapadnim ekspertima, ukrajinske oružane snage su već izgubile najmanje 11 tenkova Leopard 2, ali se očekuje da će još 14 biti isporučeno kao zamena tokom sledeće godine. Osim toga, ukrajinska vojska ima mali broj britanskih i američkih tenkova, a dobila je i oko 200 jedinica slabo zaštićenih tenkova Leopard 1. Nekoliko britanskih tenkova je već uništeno.

T-72 modernizacija aktuelna na obe zaraćene strane

Iako se smatraju za starom vojnom tehnikom, T-72 je značajan u arsenalu oklopnih tenkovskih jedinica kako ukrajinske tako i ruske vojske.

Pored ukrajinske spomenute modernizacije, Rusija je takođe uspela da ih nadogradi i modernizuje kako bi ispunila zahteve 21. veka. Oznaka za ruske modernizovne je T-72B4.

Prošle godine, tačnije 1. decembra, najveća ruska fabrika za proizvodnju tenkova isporučila je novu seriju unapređenih tenkova T-72B3. Prema saopštenju ruskog Ministarstva odbrane, UralVagonZavod je unapredio T-72B na nivo T-72B3. Nadogradnja uključuje sve sisteme tenka, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

pojavila se najnovija nadogradnja legendarnog t 72 t 72b4 1
pojavila se najnovija nadogradnja legendarnog t 72 t 72b4 1

Novi nivo predstavlja pre svega povećanu oklopnu zaštitu, rekao je izvor. Prema izvorima, oklopna zaštita T-72B4 je znatno bliža onoj kod trenutno vodećeg tenka T-90M.

T-72 je značajan u arsenalu oklopnih tenkovskih bataljona ruske vojske. Iako su sovjetskog standarda, Rusija je uspela da ih nadogradi i modernizuje kako bi ispunila zahteve 21. veka. Pretpostavlja se je ova serija T-72B4 najverovatnije već na frontu u Ukrajini.

Detaljno, izvor tvrdi da je bočni oklop tenka pojačan, uglavnom oko gusenica. Takođe je integrisana gvozdena mreža ispod kupole koja podseća na T-90. Rusi su odlučili da obezbede veću zaštitu oko bacača dimnih granata i dronova. 

Tamo, tačno oko bacača dimnih granata, kaže izvor, postoji integrisana protiveksplozivna zaštita. Takođe se navodi da su integrisani novi bacači dima. Rusija je spremna da unapredi minimium 1.000 tenkova T-72 i sve njihove verzije.

Rusija najveći proizvođač tenkova na svetu

Rusija je najveći proizvođač tenkova na svetu prema zvaničnim podacima. Kina i Severna Koreja takođe proizvode velike količine, možda i više od Rusije, ali pošto za ove dve zemlje nema podataka, pretpostavlja se da je Rusija lider. 

fabrika uralvagonzavod
fabrika uralvagonzavod

Poslednjih godina, međutim, Rusija izvozi velike količine tenkova tj. veliki deo njihove proizvodnje bio je za inostrano, a ne za domaće tržište. Rusija se danas, verovatno dokle god bude trajao sukob, više oslanja na modernizaciju nego na proizvodnju novih modela.

22 KOMENTARA

  1. Najveći problem kod inače veoma solidne Češke modernizacije T-72EAS je oklopna zaštita(osnovna).Bez obzira koji reaktivni oklop koristili,Česi su po licenci proizvodili T-72M i T-72M1,čiji je osnovni oklop ipak bio slabiji i ranjiviji na PT sredstva u odnosu na Sovjetski T-72B!Znači akcenat Češke modernizacije će sigurno biti stavljen na Sistem za upravljanje vatrom i pogonsku grupu.

  2. Zar specijalna vojna operacija nije gotova? Patuljak najavio da ce trajat 15 dana,da ce pokorit Ukrainu i da ce se EU smrzavat. Jedini ko se smrzava je ruska sirotinja koja kad pogine, mama dobije litar vodke i subaru.

    • koji si ti debil. pa samo je evropa na gubitku.nevalja im ruska nafta.plin. koliko sad kosta litar nafte u evropi.i plin.zivotne namirnice i sve ostalo? izguglaj malo koliko kosta u Rusiju.četiri puta jeftinije.previše slušate i gledate zapadne medije.
      sta bi ti uradio da dođe neko i hoće da postavi oružje i rakete na tvoj kućni prag? dozvolio bi? malo sutra.

  3. petnest?auu,ta količina ima da promijeni stanje na ratištu.moraće Rusi čak dva aligatora da probude.možda im bude za doručak.a šta im šaljete za ručak?🤔 leoparde su već smazali.

  4. “danske vlasti su obećale da će snabdeti ukrajinske oružane snage sa 15 svojih T-72, ​​procenjujući ovaj paket vojne podrške na više od pola milijarde dolara. Paket vojne podrške, pored starih sovjetskih tenkova, uključuje i nekoliko borbenih vozila pešadije, kao i izvesna količina dronova i municije.” Један половни тенк не може да кошта више од милона, колико год је модернизован, неколико БВП и нешто муниције и дронова… 500 милона долара ….

  5. Siptar , ko je tebe zvao da lupetas ko budala , sto i jesi ! Pisi komentare u albanskim , pakistanskim , avganistanskim i sta ti ja znam kojim novinama , portalima , tarabama a da siptari nemaju tarabe pisi pi zidovima ! Odbij od Srbije , ne pogani nam novine !!!

    • Nemoj tako, zemo. Pa i on je državljanin Srbije. Sigurno ima i pasoš i ličnu kartu i zdravstvenu knjižicu da se leči u Beogradu.

  6. Na kraju babuske ce ljipcaju naterala gi USA dase malo ubiju medjusobom ista je sorta isti jezik neka produzu gvozdje ima fosta EU i USA dagi posalju !

  7. Ovom je sve rečeno o nadmoći zapadnih tenkova i drugih specijalnih vozila ,koja su tako “superiorno”pokazala moć USA nad neuporedivo slabijim armijama .Šta bi sa tim opasnim “macama”Leopardima ?Kako to da ih polupaju Rusi kad im je”nestalo”tenkova , raketa i svog drugog naoružanja , kako je još prošle godine širio propagandu nepobedivi NATO i USA.Evo ih i sada se šepure sa dva nosača aviona u vodama oko Izraela , preteći svim okolnim arapskim zemljama .

  8. Nedaj boze da ova opozicija nasa pobedi nekim slucajem ima da nam obrste sve tenkove haubice helihoptere avione imuniciju .

  9. Ал’ су хеликоптери “Алигатори” постали прождрљиви ! Почепи су да ‘једу’ између осталих и тенкове “Леопарде” !
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version