Naslovna Novosti Dok SAD obučavaju Ukrajince na Abramsu, Rusi pripremili Kornet, rakete koje probijaju...

Dok SAD obučavaju Ukrajince na Abramsu, Rusi pripremili Kornet, rakete koje probijaju svaki oklopni sistem

4
kornet-em
kornet-em
google news

Prva grupa od oko 400 ukrajinskih vojnika počela je obuku u Nemačkoj za rad i održavanje američkih tenkova M1 Abrams. Prvi američki tenkovi stići će u Ukrajinu najranije u septembru.

Oko 200 vojnika koji će upravljati tenkovima Abrams, započelo je vežbe u petak na poligonima u Grafenveru i Hoenfelsu u Nemačkoj, piše Nju Jork Tajms, pozivajući se na portparola Pentagona potpukovnika Garona Garna.

abrams m1
abrams m1

Obuka će obuhvatiti osnovne zadatke, kao i vežbe na nivou voda i čete i eventualno veće vežbe na nivou bataljona. Pentagon je saopštio da će u Nemačku poslati 31 tenk, a očekuje se da će program obuke ukrajinskih snaga trajati 10 do 12 nedelja.

Do dolaska američkih tenkova Kijev mora da počne ofanzivu sa stotinak modernih tenkova Leopard 2 i Challenger 2, kao i nekoliko stotina modernih oklopnih vozila poput Mardera ili Bredlija, za čije su uništenje Rusi čak i objavili priručnik.

Zapadni tenkovi protiv Kornet protivtenkovskog sistema

Ruska Federacija zvanično stvara posebno obučene jedinice za uništavanje zapadnih tenkova u Ukrajini. Jedinice će biti obučene da identifikuju i maksimalno iskoriste slabe tačke tenkova Leopard ili Challenger. Oni će posebno biti opremljeni prenosivim protivtenkovskim sistemima (ATGM) i dronovima koji mogu da udaraju odozgo na najugroženije tačke tenkova.

Ako je verovati informacijama onda zapadni tenkovi imaju više nego opasnog protivnika u protivtenkovskoj raketi Kornet-EM, sposobnoj da probije bilo koji inteligentni sistem aktivne oklopne zaštite. Ima veći domet i veću brzinu nego primera radi američki sistemi Javelin.

challenger 2 m1a2 abrams leopard 2
challenger 2 m1a2 abrams leopard 2

Poslednja generacija 9M133M Kornet-M (Kornet-EM u izvozu) ima koncept „ispali i zaboravi“, sistem sličan onom kod Javelina, koji omogućava strelcu da se sakrije odmah nakon lansiranja projektila.

Naime, iz procesa navođenja ATGM se potpuno isključuje čovek a tačnost praćenja cilja u uslovima stvarne borbene upotrebe uvećava se petostruko. Sistem obezbeđuje veliku verovatnoću pogađanja cilja u čitavom opsegu primene kompleksa.

Prvobitno stvoreno za borbu protiv tenkova, danas se ovo oružje efikasno koristi i za uništavanje čitavog niza drugih, manjih ciljeva kao što su  neoklopna i lako oklopna vozila, ljudstvo, razne vrste utvrđenja ili elementi neprijateljske infrastrukture.

Najnoviji ATGM Kornet-EM takođe može da se koristi i za borbu protiv neprijateljskih vazdušnih ciljeva. Dvočlana posada lansira Kornet. U zavisnosti od situacije, čak i jedna osoba bi mogla da ga sastavi i aktivira.

Ova vrsta projektila, maksimalnog dometa od 10 km tokom dana i minimalnog dometa od 150 m, usmerava se ka cilju laserskim zrakom.

Domet uništavanja ciljeva kompleksom Kornet-EM je 2 puta veći od dometa Kornet-E. Sposobnost uništavanja ciljeva u automatskom režimu smanjuje psihofizičko opterećenje operatera kompleksa, zahteve za njihovim kvalifikacijama i smanjuje vreme za njihovu obuku.

Kompleks „Kornet-EM” čini bojevi komplet od 16 projektila od kojih je 8 potpuno spremno za trenutno ispaljivanje. Salvo vatre na dve mete značajno povećava performanse i brzinu dejstva kompleksa. Kompleks je sposoban da ispali sve postojeće rakete porodice Kornet-E.

Hezbolah je uspešno koristio stari Kornet protiv izraelskih tenkova tokom izraelske invazije na Liban 2006. godine. Kornet sistem se takođe od nedavno nalazi u naoružanju Vojske Republike Srbije, a uvršten je i na našu listu najboljih protivtenkovskih raketnih sistema.

Pored protivtenkovskih raketnih sistema Kornet, tenkovi mogu biti uništeni oklopnim granatama Mango kalibra 125 mm i vazdušnim raketama Vihr i Ataka.

Mango

Tenkove može onesposobiti i granate Mango kalibra 125 mm, bez obzira na ugao pogotka, tenk će biti uništen ako projektil pogodi njegov prednji ili bočni oklop.

Mango je napravljena za napad na neprijateljske tenkove, samohodnu artiljeriju i druge jako utvrđene ciljeve. Rusija je 2019. godine predstavila projektil Mango-M sa poboljšanim karakteristikama probijanja oklopa.

Vikhr

Fabrika vatrenog oružja Kalašnjikov proizvela je raketu Vikhr-M za jurišni helikopter Ka-52. Rakete imaju domet udara od 800-10.000 metara i maksimalnu brzinu od 610 metara u sekundi. 9K121 Vikhr može da probije 750 mm homogenog reaktivnog oklopa.

Ataka

Protivtenkovska raketa Ataka je namenjena da uništi neprijateljski oklop, trupe, bunkere, instalacije protivvazdušne odbrane i druge ciljeve. Projektantski biro za mašinsko inženjerstvo Kolomna je konstruisao raketu, koju je fabrika Degtjarev masovno proizvodila. Sa nadograđenom bojevom glavom, Ataka može da ubrza do 550 m/s.

4 KOMENTARA

  1. Nije bitno odakle ce roknuti Abramsa bitno je unistiti ga.Inace,dobar deo ce potonuti u Ukro blatu,dobar deo ce biti unisten a ostatak ce biti ili prodat (ukri su poznati po mahinacijama) ili zarobljen.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version