Naslovna Oružje Novo Oružje 5 najboljih protivtenkovskih raketnih sistema

5 najboljih protivtenkovskih raketnih sistema

1
google news

Stvaranje i proizvodnja različitih vođenih protivtenkovskih raketnih sistema (ATGM) u svetu traje već više od pola veka. Tokom ovog perioda, zbog mogućnosti lakog rukovanja i relativno niske cene, ATGM su postali najmasovniji i najtraženiji tip visokopreciznog oružja.

Na primer, samo ATGM američke porodice TOV u svetu je proizvedeno oko 700.000, a izrada njihovih modifikacija još uvek traje.

Mnogo toga se može reći i napisati na temu protivtenkovskih raketnih sistema. Počnimo sa našom verzijom najboljih i najefikasnijih protivtenkovskih raketnih sistema na svetu.

Milan ER od MBDA, Francuska

Milan kompleks je razvijen na osnovu zahteva oružanih snaga Nemačke i Francuske a uzimajući u obzir opšte uslove NATO komande za oružje ove namene. Tako je međunarodna korporacija „Euromissile” (ER) razvila sistem koji je zbog svojih visokih performansi postao najrasprostranjeniji (posle ATGM „TOW”) od svih protivtenkovskih raketa koje se koriste u raznim zemljama. ATGM „Milan“ je u službi kopnenih snaga 40 zemalja, uključujući Nemačku, Francusku i druge zemlje NATO-a.

Milan ER

Za program modernizacije ATGM „Milan“, 1974. godine su postavljeni sledeći osnovni zahtevi:

  • povećanje efikasnosti bojeve glave rakete protiv novih tipova oklopa;
  • povećanje otpornosti na buku sistema za vođenje;
  • obezbeđivanje kompatibilnosti poboljšane rakete sa lanserom i termovizijskim nišanom bez modifikacija;
  • zadržati isti efikasni domet.

Kao rezultat toga, stvoreni su uzorci poboljšanih projektila, koji su dobili oznaku „Milan-2“. Serijska proizvodnja ovih projektila startovala je 1984, a 1985. godine počela je isporuka oružanim snagama Nemačke i Francuske.

9M133M Kornet-M, Rusija

Treba imati na umu da sama skraćenica ATGM (anti-tank guided missile, protivtenkovska vođena raketa) više ne odražava zadatke koji se mogu rešiti uz pomoć ovog oružja. Prvobitno stvoreno za borbu protiv tenkova, danas se ovo oružje efikasno koristi i za uništavanje čitavog niza drugih, manjih ciljeva kao što su  neoklopna i lako oklopna vozila, ljudstvo, razne vrste utvrđenja ili elementi neprijateljske infrastrukture. Najnoviji ATGM Kornet-EM takođe može da se koristi i za borbu protiv neprijateljskih vazdušnih ciljeva.

Svetska premijera kompleksa Kornet-D (Kornet-EM je izvozni naziv) održana je pariskom salonu EUROSATORI i indijskoj izložbi DEFEXPO-2012, koja se održava od 29. marta do 2. aprila. Ovde je, između ostalih vrsta ruskog naoružanja, predstavljen i novi protivoklopni sistem Kornet – EM postavljen na borbenom vozilu GAZ-312 ‘‘Tigr-2‘‘. Ranije je ovaj proizvod ruskih oružara bio prezentovan i na međunarodnom moskovskom aeromitingu MAKS-2011.

Kornet-EM

Kompleks „Kornet-EM” čini bojevi komplet od 16 projektila od kojih je 8 potpuno spremno za trenutno ispaljivanje. Salvo vatra na dve mete značajno povećava vatrene performanse i brzinu dejstva kompleksa. Kompleks je sposoban da ispali sve postojeće rakete porodice Kornet-E.

Kompleks omogućava da se implementiraju savremeni zahtevi za efikasni protivtenkovski sistem, koristeći napredna a istovremeno i relativno jeftina ali kvalitetna tehnička rešenja.

Kornet-EM sa automatskim praćenjem cilja omogućava realizaciju principa „pali i zaboravi“. Naime, iz procesa navođenja ATGM se potpuno isključuje čovek a tačnost  praćenja cilja u uslovima stvarne borbene upotrebe uvećava se petostruko. Sistem obezbeđuje veliku verovatnoću pogađanja cilja u čitavom opsegu primene kompleksa.

Domet uništavanja ciljeva kompleksom Kornet-EM je 2 puta veći od dometa Kornet-E. Sposobnost uništavanja ciljeva u automatskom režimu smanjuje psihofizičko opterećenje operatera kompleksa, zahteve za njihovim kvalifikacijama i smanjuje vreme za njihovu obuku.

HJ-12, Kina

Prema proizvođaču, raketa kompleksa HJ-12 je opremljena glavom za navođenje tipa IIR sa nehlađenim fotodetektorom. Tvrdi se da takav sistem omogućava upotrebu ATGM u bilo koje doba dana. Postoje informacije o stvaranju drugog tipa rakete, namenjene isključivo dnevnom dejstvu i opremljene televizijskim tragačem.

HJ-12

Navođena raketa ima tipičan izgled za savremeno oružje ove klase. Dugo, cilindrično telo ima polusferični poklopac od providnog materijala koji omogućava rad tragača. Takođe je operen sa četiri X krila i četiri kormila sličnog dizajna. Krila se otvaraju nakon lansiranja rakete.

Kao i američki kompleks Javelin, raketa kineskog dizajna se isporučuje u cilindričnim transportnim i lansirnim kontejnerima, čiji su završni poklopci opremljeni karakterističnim velikim prstenovima od mekog materijala.

Ovi delovi su dizajnirani da zaštite TPK sa projektilom od udara pri padu. Na zahtev kupca, kompleks se može isporučiti u pešadijskoj verziji (TPK  blok opreme) ili u verziji za ugradnju na vozila. U poslednjem slučaju, ATGM uključuje sistem za montažu opreme na osnovnu mašinu.

Hardverska jedinica pričvršćena za kontejner za transport i lansiranje sadrži opremu neophodnu za traženje cilja i interakciju sa raketnom elektronikom. Radi lakšeg korišćenja, opremljen je sa dve ručice, od kojih jedna ima dugmad za upravljanje sistemom.

Pretpostavlja se da uz pomoć postojećeg termovizira operater protivoklopnog kompleksa mora da pronađe cilj i usmeri nišanski zrak na njega, nakon čega treba da uključi automatsko praćenje. Automatizacija rakete „pamti” sliku mete i spremna je za lansiranje.

Po komandi operatera, raketa se izbacuje iz TPK, uključuje motor na čvrsto gorivo i počinje da leti ka cilju. Za početno ubrzanje rakete koristi se zasebno pogonsko punjenje.

Spike ER, Izrael

Raketni bacač Spike-ER je napravljen prema normalnoj aerodinamičkoj konfiguraciji (pogledajte fotografiju) sa aerodinamičkim površinama koje se otvaraju nakon starta.

Termovizijska glava za samonavođenje se nalazi na dvostrukom kardanu u nosu rakete, iza nje se nalazi elektronska jedinica i predpunjenje tandem kumulativne bojeve glave, iza koje se nalazi motor na čvrsto gorivo. Udubljene kose mlaznice glavnog motora nalaze se između krila (vidi fotografiju © Tomasz Szulc).

Spike

U centralnom delu tela nalazi se punjiva baterija i žiroskop, iza kojih je glavno punjenje bojeve glave sa automatskim aktiviranjem i osiguračem. Preklopna kormila sa upravljačkim pogonima i startnim motorom nalaze se u repu rakete.

Proboj oklopa Tandem kumulativne bojeve glave ima probojnu moć do 1000 mm homogenog oklopa. Za uništavanje utvrđenja i zgrada, Spike-ER može biti opremljen probojnom visokoeksplozivnom bojevom glavom PBF (Penetration, Blast and Fragmentation), koja je sposobna da prodre kroz betonske zidove, a zatim eksplodira u zatvorenom prostoru, nanoseći maksimalnu štetu.

Projektil Spike-ER ima kombinovani sistem navođenja, uključujući nehlađeni termalni/televizijski tragač tipa IIR, inercijski sistem i dvosmerni radio kanal za prenos podataka. Ovo omogućava implementaciju širokog spektra borbenih primena, uključujući „ispali i zaboravi“,ponovno ciljanje nakon lansiranja, komandno navođenje i implementaciju složenih putanja leta, dejstvo na nevidljivu metu iz zatvorene pozicije, identifikaciju i pogađanje ciljeva u najugroženijim delovima.

Javelin FGM-148, SAD

ATGM Javelin FGM-148 – protivtenkovski kompleks 3. generacije. Radi na principu „ispali i zaboravi’’. Dovoljno je da operater nacilja i lansira raketu, onda može da promeni poziciju, a sama raketa napada cilj. Raketom Javelin FGM-148 može se dejstvovati iz dve pozicije:

Javelin
  1. pod uglom od 45o, odozgo. u manje zaštićeni gornji deo rezervoara;
  2. direktno, u horizontalnoj ravni.

Režim raketnog napada odozgo je podrazumevano podešen u kompleksu. U nekim slučajevima, za napad na utvrđene položaje, preporučljivo je preći na horizontalni režim napada.

Raketa polazi od instalacije pomoću startnog motora, zatim se uključuje glavni motor i projektil dostiže visinu, u zavisnosti od radnog režima, od 50 ili 150 metara.

Zahvaljujući dvodelnom punjenju (1 deo – kumulativno, 2 dela – visokoeksplozivno), tenk se uništava kumulativnim i visokoeksplozivnim dejstvom.

Nakon što projektil pogodi gornji deo tenka, za eliminisanje posade nisu dovoljni sekundarni fragmenti oklopa (debljina oklopa je mala). Živu silu u suštini eliminiše nadpritisak od nekoliko desetina atmosfera koji nastaje nakon detonacije drugog dela bojevog punjenja. 

1 KOMENTAR

  1. Prvo RPG 7….Zbog potvrda u borbenim uslovima od strane neobučenog, ne kompetentnog, siromašnog ljudstva.
    A ostali su pokazali mogućnosti i nemogućnosti u ove dve godine. Ko prodaje epp i maglu a ko oružje.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version