NaslovnaNovostiFrancuski obaveštajci: Rusi raspoređuju automatizovane sisteme elektronskog ratovanja "Bilina" u Ukrajini

Francuski obaveštajci: Rusi raspoređuju automatizovane sisteme elektronskog ratovanja “Bilina” u Ukrajini

Ruske trupe u zoni “specijalnih operacija” počele su da raspoređuju nove sisteme automatizovanog upravljanja (ASU) za brigade za elektronsko ratovanje RB-109A Bilina, izvestile su francuske obaveštajne službe.

Prema rečima Francuza, rusko Ministarstvo odbrane završilo je testiranje novog sistema za kombinovanje podataka o elektronskom ratovanju i priprema se za masovno razmeštanje sistema u zoni SVO.

Ovo će navodno omogućiti ruskoj vojsci da ojača svoje sposobnosti za elektronsko ratovanje. „Bilina” u realnom vremenu analizira situaciju u zoni borbenih dejstava, pronalazi i klasifikuje ciljeve, bira metod za njihovo suzbijanje i daje naređenja stanicama za elektronsko ratovanje uključenim u mrežu. Sve ovo bez učešća operatera.

Pojava Biline je prijavljena prvi put 2017. godine. Sistem je trebalo da počne da ulazi u službu ruske vojske 2018. godine, ali su testovi odloženi. Kompleks je tada testiran, uključujući i sukob u Donbasu.

Automatizovani sistem upravljanja (ASU) brigada za elektronsko ratovanje „Bilina“ je sposoban da kombinuje u jednu mrežu i koordinira rad u realnom vremenu desetina sistema za elektronsko ratovanje, uključujući Leer-2 i Leer-3, R-330 Žitel, Tirada-2“, „Lorandite“, „Diabazol“ i „Stole“.

ruski sistemi elektronskog ratovanja
ruski sistemi elektronskog ratovanja

Algoritam je sposoban da brzo otkrije i analizira signale koristeći biblioteku kompletnih signala, što olakšava ometanje neprijateljskih signala odabirom najboljih uređaja za ciljanje. Veoma mala latencija ga takođe čini veoma efikasnim u slanju obaveštajnih podataka na čitav front, stoji u poruci.

RB-109A je potpuno autonoman kompleks. Sastoji se od pet terenskih kamiona, kao i opreme za održavanje.

Ruski sistem elektronskog ratovanja

Automatska stanica za ometanje Žitel R-330Ž je dizajnirana za otkrivanje, dometanje i ometanje satelitskih i ćelijskih komunikacionih stanica, kao i sistema satelitske navigacije u dometu od 20-30 km.

Pored ove, Krasuha-2, Krasuha-4, RB-341V LEER-3, Murmansk-BN i Moskva-1 su neke od podjednako poznatih platformi elektronskog ratovanja, koje obavljaju ometanje radio, komunikacione, signala radarske satelitske navigacije različitih frekvencija, zajedno sa ulogama elektronske podrške i elektronskog napada.

Takođe smo pisali kako je sistem 14Ts227 Tobol poremetio „sinhronizaciju“ satelitske internet usluge Starlink sa zemaljskim terminalima.

Ruska vojska počinje da koristi i Parodist, toliko tajni sistem elektronskog ratovanja da ne postoji ni njegova fotografija. Nedavno smo pisali i o dva nova sistema za elektronsko ratovanje, već raspoređenih na frontu.

Studija RUSI stručnjaka je takođe otkrila jedan ometač, Šipovnik-Aero, odgovoran za obaranje mnogih ukrajinskih bespilotnih letelica. „Šipovnik-Aero se pokazao kao posebno efikasan sistem jer ima nizak signal i može to dodatno zamagliti oponašanjem drugih emitera i komunikacionih uređaja.

Ruski Leer-3 ometa GSM u Ukrajini
Ruski Leer-3 ometa GSM u Ukrajini

„Takođe ima sofisticiran spektar efekata za obaranje bespilotnih letelica. Ruska vojska i dalje uveliko koristi navigacione smetnje u području borbe kao elektronsku zaštitu. Ovo doprinosi stopi gubitka ukrajinskih bespilotnih letelica od približno 10.000 mesečno“, navodi se u studiji RUSI Džeka Votlinga i Nika Rejnoldsa.

Studija je dodala da su ruske platforme elektronskog ratovanja „u velikoj meri usmerene na poraz letelica i da ne pokušavaju da dekonflikuju njihove efekte“. 

Može se pretpostaviti da pod „dekonfliktom“ autori podrazumevaju da ruske jedinice ne kapitalizuju odmah gubitak takvog sistema napadom na Ukrajince, jer uništavanje bilo koje neprijateljske platforme znači degradaciju odbrambenih sposobnosti.

„Postoji minimalno interesovanje ruskih posada za sinhronizovanje ovih efekata sa drugim aktivnostima ili za uklanjanje njihovih efekata“, dodaje se dalje u studiji.

Pored Šipovnik-Aero, ruska vojska je uveliko uvela efektore elektronskog ratovanja kako bi bila prisutna svim jedinicama na svim ešalonima. „Ukrajinske snage sada procenjuju da je najmanje jedan od ovih sistema dostupan svakom vodu unutar ruskih linijskih jedinica“, navodi se u studiji.

proracun sistema za elektronsko ratovanje krasuha s4
proracun sistema za elektronsko ratovanje krasuha s4

Trenutno se navodno razvijaju i mobilni modularni pomorski sistemi za elektronsko ratovanje. Lako se mogu instalirati na otvorenim palubama. Sistem bi trebalo da pouzdano zaštiti Mornaričke snage od protivbrodskih raketnih udara. 

Patrolni brodovi projekta 22160 Vasilij Bikov prvi će dobiti nove sisteme, koji će biti ugrađeni u standardne morske kontejnere od 40 stopa. Ovo će olakšati njihovo postavljanje na palubu površinskih brodova Mornaričkih snaga Ruske Federacije.

. Nakon raspoređivanja, sistem se automatski povezuje sa komandnim mestima bataljona, četa, viših štabova i pojedinačnih stanica za elektronsko ratovanje. Razmena informacija i komande borbenog upravljanja odvijaju se u realnom vremenu.

17 KOMENTARA

      • Па може и рат, Русија против “Запада” који је хтио руска богатства да подели (читај Бжежинског). А за пропаганду – па само погледај како информишу о Палестини, тај исти “Запад”. Туга до неба.

      • Paspecijalno brzo pobiti sve šizofrenonacistoidne osobe udružene u jedan destruktivni poduhvat po palicom Amerike i Nemačke! Ko se okrene oko sebe ako nije totalno lud i glup može videti dokle su doveli čitavu planetu. Da im je politika bila dobra i razumna ne bi danas imali ovo što imamo, kraj! Sve ono što im je napomenula Rusija još pre početka specijalne operacije sada se dešava. Sve ono što se do sada dešavalo na Kosovu je primenjen metod onoga što se od 2012 dešavalo u Ukrajini (Donjecku, Lugansku… itd.) Počeli su prvo da se iživljavaju nad ruskim življem, da im sužavaju slobodu izbora i kretanja, da ih proteruju (otvoreno govoreći da su nepoželjni) a onda je i pored psihičkog pridodato još i fizičko zlostavljanje po istom receptu kao za Kosovo. Ali svemu ovome mora se stati na glavu nema druge, samo ne znam da li je kosovski (šiptarski recept primenjen na Ukrajnu ili je ukrajinski recept primenjen na kosovske Srbe na Kosovu svetoj srpskoj zemlji?

      • Upravo tako.
        Agresija i ratni zločini ne mogu biti spec.op. nego agresorsko-osvajacki rat.
        Isti rat koji vode i fašistički cionisti.

      • Nije propaganda, samo preciznija kvalifikacija. Agresija jeste, ali rat nije. Jer, da je Rusija objavila rat već bi davno bilo gotovo. A agresija ima opravdan razlog.

  1. Kako mi znamo jesu li ili ne zakasnili to su predpostavke.Rusija ima kudikamo manje budzet od zapadnih zemalja koje su zajedno.Pa ipak slovenski um uspava uvek da ih prestigne.

    • У ствари Америка има огроман буџет. Остали и не баш. Са друге стране већи део тог Америчког буџета иде на хиљаду база које имају по свету. На плаћеничхе
      војске које користе и много коштају. На одржавање огромне флоте носаче авиона и друго. На крају произвођачи оружја и технике су приватна предузећа која раде само када им се добро плати. У Русији је војна индустрија државна а они који нису раде за много мање пара. Сличан производ Русе кошта много мање него на западу. То је као са платом. Није битно колико је то $,€ већ колико ти оде на рачуне и фиксне трошкове а шта за остатак можеш да купиш.

  2. Evo non stop se priča o sistemima za elektronsko ratovanje u svetu, pogotovo rusiji…
    A šta se dešava u srbiji sa tim jedinicama, pošto se vidi da to u današnje vreme spada u specijalni rat…nagradite u srbiji ljude u tim jedinicama ako postoji…

  3. Zakasnili sa testovima samo 5 godina. Tipicno ruski treba im 20 godina da nesto naprave. Zato i kasne za zapadom iako imaju bolje oruzije. Zbog korupcije i lopovluka ne mogu da prestignu zapad!

    • Sve jeb..e Nato zemlje udružene protiv jedne zemlje i ne mogu je savladati, pa o čemu ti onda pričaš čovek, pojma ti nemaš,
      A gde je onda to tako savremeno i nepobedivo zapadno naoružanje, ako rusija za 5 god. ne može ništa uraditi.
      Previše gledaš holivudske filmove i njihove propagandske lažovske medije

    • Pre 5 god. Dombas je gađan oružjem iz vremena SSSRa. Pre 5 god. niko nije sanjao koliko će postati bitna i masovna upotreba dronova. Visoko tehnološko oružje i oprema se mora testirati u pravom sukobu i nikada nisu gotovi. Moraju se stalno unapređivati. Američki F 35 je prvi put poleteo 2006. Još uvek je u fazi razvoja i ima probleme. Preskup a održavanje još skuplje. F16 je počeo proizvodnju 1978 i doživeo četiri nadogradnje kroz vreme i još uvek u upotrebi. Nije visoko tehnološko oružje mobilni telefon da da svake godine izlazi novi model.

    • Niti kasne niti ima korupcije. Rade za svoju državu i vole svoju državu. Zapad je višestruko jači al bit će poražen Rusiju niko nikad nije pobijedio pa neće ni sada truli zapad i NATO pakt.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave