NaslovnaNovostiNakon američkih nosača aviona, Kina rasporedila svojih šest ratnih brodova na Bliskom...

Nakon američkih nosača aviona, Kina rasporedila svojih šest ratnih brodova na Bliskom istoku

Kina je, kako se izveštava, rasporedila šest ratnih brodova na Bliski istok dok rastu tenzije zbog tekućeg rata između Izraela i pokreta Hamas u Pojasu Gaze.

44. operativna grupa kineske vojske bila je uključena u rutinske operacije u toj oblasti i provela je nekoliko dana u poseti Omanu prošle nedelje. Operativna grupa, koja uključuje razarač sa vođenim projektilima tipa 052D, fregatu Jingzhou i integrisani brod za snabdevanje Kiandaohu, napustila je Muskat i uputila se na neodređenu lokaciju 21. oktobra nakon učešća u zajedničkoj vežbi sa omanskom mornaricom.

Operativna grupa je bila uključena u misije pratnje za otpremu otkako je stigla u Adenski zaliv severno od Somalije pre šest meseci.

Međutim, ranije ovog meseca predao je svoju misiju 45. pratećoj operativnoj grupi, koja uključuje razarač Tip 052D, fregatu Linji i brod za snabdevanje Dongpinghu.

Do raspoređivanja je došlo usred vojnog jačanja velikih razmjera na Bliskom istoku od strane Sjedinjenih Država, koje pokazuju bezuslovnu političku i vojnu podršku Izraelu od izbijanja rata u Gazi. Pentagon je rasporedio dve udarne grupe nosača u istočnom Mediteranu.

Kina je zauzela razumniji pristup ratu između Izraela i Hamasa. Lider Si Đinping rekao je 19. oktobra da je rešenje dve države za uspostavljanje nezavisne Palestine „osnovni izlaz“ iz rata.

Formacija sa nosačem Liaoning u sredini
Formacija sa nosačem Liaoning u sredini

„Sada je glavni prioritet prekid vatre što je pre moguće, kako bi se izbegao da se sukob proširi ili čak izmakne kontroli i izazove ozbiljnu humanitarnu krizu“, rekao je Si, a prenosi kineska državna televizija CCTV.

Kina poslednjih nekoliko godina radi na širenju svog uticaja na Bliskom istoku, oslanjajući se uglavnom na diplomatiju i ekonomsku saradnju. Očekuje se da će vojno prisustvo zemlje u regionu rasti zajedno sa njenim uticajem.

Velesile se okupljaju oko izraelsko-palestinskog sukoba

Kako tenzije nastavljaju da rastu na Bliskom istoku, kineski ratni brodovi koji deluju u regionu postaju sve važniji. Vest o kineskim ratnim brodovima u ovom regionu dolazi u trenutku kada Sjedinjene Države mobilišu svoje vojne kapacitete u vodama Sredozemnog mora.

Od 7. oktobra, region je bio svedok do sad neviđene eskalacije u svetlu tekuće konfrontacije između izraelske vojske i palestinskih frakcija otpora u pojasu Gaze, uz međusobno granatiranje između Tel Aviva i libanske grupe Hezbolah.

Iran, Izraelski neprijatelj broj jedan, preti da će intervenisati u sadašnjoj konfrontaciji ako se Sjedinjene Države, koje u ime Tel Aviva grade vojne kapacitete na Mediteranu, umešaju u borbama u Gazi.

U znak podrške Izraelu, Vašington je poslao najnapredniji američki nosač aviona USS Džerald Ford i njegovu borbenu grupu u istočno Sredozemno more, dok je udarna grupa nosača aviona „Dvajt D. Ajzenhauer” na putu ka regionu. Pentagon je takođe nedavno najavio raspoređivanje komandnog broda, USS Mount Whitney, u istočnom Mediteranu.

uss carney ispaljuje rakete presretace
uss carney ispaljuje rakete presretace

Američki razarač USS Carney je 19. oktobra, navodno oborio rakete i bespilotne letelice za koje je Vašington tvrdio da ih je lansirala jemenska grupa Huti u Crvenom moru.

Prisustvo kineskih i američkih ratnih brodova jasan je pokazatelj interesa ove dve svetske sile, ali je mogućnost da će se one direktno suočiti u ovom regionu i dalje izuzetno mala.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave