NaslovnaNovostiPrema najnovijim podacima američki razarač presreo 4 rakete i 15 dronova u...

Prema najnovijim podacima američki razarač presreo 4 rakete i 15 dronova u blizini Jemena

Ratni brod Sjedinjenih Država koji je 19. oktobra presreo bespilotne letelice i rakete u blizini obale Jemena naišao je na veću i dugotrajniji baraž nego što je ranije prijavljeno.

CNN je, pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika upoznatog sa situacijom, 20. oktobra izvestio da je USS Carney, razarač klase Arleigh-Burke, oborio ukupno četiri krstareće rakete za kopneni napad i 15 dronova u periodu od devet sati. Prethodno smo izvestili o

USS Carney, koji je 18. oktobra prošao kroz Suecki kanal na jugu, presreo je rakete i bespilotne letelice dok su se kretale na sever duž Crvenog mora.

Putanja raketa i bespilotnih letelica ostavljaju sumnje da su se uputile ka Izraelu, rekao je zvaničnik za novinski kanal sa sedištem u Atlanti.

Prema rečima zvaničnika, neki od projektila su putovali na visinama koje su ih činile potencijalnim rizikom za komercijalnu avijaciju kada su presretnuti. Bespilotne letelice i projektili su oboreni raketama zemlja-vazduh SM-2 lansiranim sa USS Carney.

Sekretar za štampu Pentagona brigadni general Pat Rajder rekao je tokom brifinga 19. oktobra da su projektile ispalili Huti (Ansar Alah) koje podržava Iran u Jemenu i da su lansirane „potencijalno ka ciljevima u Izraelu“. Tada je Rajder naveo tri krstareće rakete za kopneni napad i „nekoliko“ dronova.

Huti, koji čini se poseduju veliki arsenal raketa i dronova, pretili su napadom na Izrael u nekoliko navrata, a poslednji put posle palestinskog iznenadnog napada 7. oktobra koji je odmah izazvao teško izraelsko bombardovanje pojasa Gaze.

Ovaj angažman pokazuje kako se SAD sve više uključuju u izraelsku vojnu operaciju protiv pokreta Hamas i drugih palestinskih oružanih frakcija u Gazi.

Ova umešanost stvara ozbiljne pretnje američkim snagama na Bliskom istoku. Američke baze u Iraku i Siriji su poslednjih dana napadnute raketama i dronovima, a oružane frakcije koje podržava Iran preuzele su odgovornost i izrazile svoju podršku Gazi.

SAD sada pojačavaju svoje snage u regionu. Dve udarne grupe nosača, hiljade marinaca i dodatni borbeni avioni bili su raspoređeni već u prvim danima nakon izbijanja rata.

pripadnici hamasa sa rpg 7
pripadnici hamasa sa rpg 7

Tenzije na Bliskom istoku će još više porasti kada i ukoliko Izrael započne svoju planiranu invaziju na Gazu. Američke snage u regionu mogle bi da budu uhvaćene u unakrsnoj vatri.

Hamas drži u zarobljeništvu najmanje 210 ljudi, poginulo je 307 izraelskih vojnika

Izraelska vojna komanda izvestila je o uspostavljenom kontaktu sa 210 građana zemlje koji su u rukama radikalnog pokreta Hamas. Informaciju je objavila izraelska publikacija The Jerusalem Post, pozivajući se na izvore u Izraelskim odbrambenim snagama (IDF).

Agencija je istakla da je njihov glavni zadatak da obezbede siguran povratak svakog izraelskog doma. Osim toga, saznalo se i za gubitke izraelskih snaga – poginulo je 307 vojnika.

Situacija postaje još napetija zbog izjave predstavnika Hamasa. Visoki član pokreta tvrdi da su spremni da oslobode sve taoce u roku od sat vremena, ali zauzvrat traže da se prekine bombardovanje pojasa Gaze od strane izraelske vojske.

Izraelska strana, zauzvrat, odbija da preduzme takve korake i nastavlja da vrši vazdušne udare u Gazi.

Američka kongresmenka: Izrael bacio više bombi za deset dana nego mi za godinu dana u Avganistanu

Izrael pokazuje veliku brutalnost nastavljajući sa svojim bombardovanjem pojasa Gaze. Američka kongresmenka Ilhan Omar ogorčena je nedostatkom humanosti i brige o ljudima od strane američke administracije.

Ilhan Omar je političarka somalijskog porekla. Sasvim je prirodno da ona, kao muslimanka, saoseća sa palestinskim narodom i izuzetno je ogorčena akcijama izraelske vojske i nedostatkom odgovarajućeg odgovora Zapada.

Izrael je bacio više bombi u poslednjih deset dana nego što smo mi bacili u Avganistan cele godine. Gde je vaša humanost? Gde je vaša podrška? Gde je tvoja briga za ljude?, pita se Ilhan Omar.

gaza juce ceo stambeni blok sravljen sa zemljom
gaza, ceo stambeni blok sravljen sa zemljom

Političarka je zabrinuta što je američka administracija de fakto stala na stranu Izraela.

U međuvremenu, i američki predsednik Džo Bajden i državni sekretar Entoni Blinken jasno su stavili do znanja da su u potpunosti na strani Izraela i da ne planiraju da menjaju svoj stav.

2 KOMENTARA

  1. “Izrael je bacio više bombi u poslednjih deset dana nego što smo mi bacili u Avganistan cele godine. Gde je vaša humanost? Gde je vaša podrška? Gde je tvoja briga za ljude?” – Znači, humanost je kada se druga, nezavisna zemlja bombarduje lagano, na duže staze. Ilhan Omar tada ne smeta bombardovanje, takođe muslimana.

  2. Ma kako ne , americka propaganda holivuda , iz jemena krenule prema izraelu , I sve ih oborili , na ovo se pale oni koji su se izbecarili I na vakcine lovida , malo umni mozgovi

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave