Naslovna Novosti Dva ruska lovca Su-27 presrela britanski RC-135 i dva Typhoon-a iznad Crnog...

Dva ruska lovca Su-27 presrela britanski RC-135 i dva Typhoon-a iznad Crnog mora

3
Su-27SM3
Su-27SM3
google news

Britanska vojska je 19. oktobra izvela novu provokaciju u regionu Crnog mora. Tri aviona britanskog ratnog vazduhoplovstva približila su se ruskoj granici preko Crnog mora.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je par ruskih lovaca Su-27 iz sastava snaga PVO na dužnosti podignut u susret tri vazdušna cilja koja se približavaju granici iznad Crnog mora.

Ispostavilo se da su mete bili avion za izviđanje i elektronsko ratovanje RC-135 i dva višenamenska lovca Typhoon britanskog ratnog vazduhoplovstva.

„Prilikom približavanja ruskim lovcima, strani vojni avioni su izvršili polukružno okretanje od državne granice ne narušavajući je.

Rusko ministarstvo je istaklo da je Su-27 poštovao pravila korišćenja vazdušnog prostora iznad neutralnih voda, bez prelaska vazdušnih puteva i bez opasnog prilaza stranim avionima.

dva su 27 presrela izvidacki avion rc 135 i dva visenamenska lovca raf typhoon iznad crnog mora
RC-135

Sličan incident iznad Crnog mora dogodio se samo pre nekoliko dana, 15. oktobra. Tada je izviđački dron Global Hawk američkog ratnog vazduhoplovstva bio primoran da se vrati od ruske državne granice od strane drugog lovca podignutog u vazduh.

Ruske snage kontrole vazdušnog prostora su 26. juna 2023. godine otkrile tri vazdušna cilja koja se kreću ka državnoj granici Ruske Federacije iznad Crnog mora u identičnom incidentu poput ovog prijavljenog danas.

Ovi iznad nabrojani incidenti su daleko od prvih provokacija u crnomorskom regionu koje su počinile zemlje članice NATO-a. Američka bespilotna letelica MQ-9 Reaper se u martu srušila u Crno more, u sada već čuvenom incidentu, takođe prilikom približavanja ruskoj granici.

Ponovljene provokacije NATO aviona mogu eventualno dovesti do opasne eskalacije u Crnom moru.

RC-135 ponovo iznad Crnog Mora

Prema dokumentu SECRET/NOFORN, za period od 29. septembra 2022. do 26. februara 2023. godine, britanski i francuski avioni, kao i američke bespilotne letelice, uključujući RQ-4 Global Hawk, RQ-170 Sentinel i MQ-9 Reaper, izveo je posmatračke letove iznad Crnog mora sa posadom na brodu. 

Svakog meseca je bilo nekoliko takvih letova. U dokumentu se detaljno opisuje odgovor Rusije na prelete američkih, britanskih i francuskih letelica. Dokument je bio na raspolaganju novinarima Vašington posta.

boeing rc 135
boeing rc 135

U dokumentu se takođe opisuje incident koji se dogodio 29. septembra, kada je ruski borbeni avion Su-27 ispalio projektil u neposrednoj blizini britanskog izviđačkog aviona RC-135 Rivet Joint „izvodeći rutinske patrole“ u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Crnog mora. 

RC-135

RC-135 je izviđački avion iz doba Hladnog rata koji je razvio Boing koji je poslednjih decenija pretrpeo mnoge modifikacije. 

Još uvek je u službi vazdušnih snaga Sjedinjenih Država. Izgrađene su 32 jedinice, a pored Sjedinjenih Država njime upravlja i Kraljevsko vazduhoplovstvo Velike Britanije. 

Avion ima na desetine varijanti prema svojoj modifikaciji i misiji koju treba da obavi. Njime upravlja posada od četiri – dva pilota i dva navigatora. 

Ovaj avion u letu prevozi između 21 i 27 oficira i vojnika koji su angažovani sa obaveštajnim operaterima. Samo 14 oficira i vojnika izviđaju iz aviona, ostali su inženjeri u avionu.

RC-135 specijalista za špijuniranje Rusije i Kine

RC-135 ima sofisticirane elektronske, komunikacione i signalne obaveštajne mogućnosti presretanja i analize. U Evropi ga Sjedinjene Države koriste za geolociranje i analizu emisija ruskih radara, komunikacionih čvorova, sistema za elektronsko ratovanje i drugih predajnika.

RC-135V/V su rutinski leteli u vazduhu oko ukrajinske granice od početka rata u februaru 2022. Veruje se da su korišćeni za prikupljanje informacija o ciljevima za isporučenu američku raketu AGM-88 (HARM).

kineski lovac j 16 ostro presekao put americkiom spijunskom rc 135
kineski lovac j 16 ostro presekao put americkiom spijunskom rc 135

Na osnovu podataka o praćenju letova, RC-135 je navodno korišćen i tokom posete predsednice SAD Nensi Pelosi Tajvanu.

Verzija RC-135S je specijalizovana za merenja i signalne podatke i ima različite elektro-optičke instrumente za posmatranje letova balističkih projektila na velikim udaljenostima, dakle praćenje kineskih ili severnokorejskih raketnih testova.

3 KOMENTARA

  1. Sve špijunske avione Rusi treba da puste u svoj vazdušni prostor pa rušiti svim sredstvima. Naplata! Šta znači presretanje ? Ruši uljeza! Rusi pošaljite svoje avione pod britanski i američki prozor!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version