Naslovna Novosti Dva Su-27 presrela izviđački avion RC-135 i dva višenamenska lovca RAF Typhoon...

Dva Su-27 presrela izviđački avion RC-135 i dva višenamenska lovca RAF Typhoon iznad Crnog mora

0
dva su 27 presrela izvidacki avion rc 135 i dva visenamenska lovca raf typhoon iznad crnog mora
dva su 27 presrela izvidacki avion rc 135 i dva visenamenska lovca raf typhoon iznad crnog mora
google news

Ruske snage kontrole vazdušnog prostora su 26. juna 2023. godine otkrile tri vazdušna cilja koja se kreću ka državnoj granici Ruske Federacije iznad Crnog mora.

U cilju identifikovanja i sprečavanja mogućeg narušavanja granica zemlje preduzeta je operativna mera podizanja u vazduh para lovaca Su-27, koji su u sastavu snaga PVO na dežurstvu.

Posle poletanja, posade ruskih lovaca su uspešno sprovele proceduru identifikacije otkrivenih vazdušnih ciljeva. Ispostavilo se da je reč o avionu elektronske obaveštajne službe i elektronskog ratovanja RC-135 i dva višenamenska lovca Typhoon koji pripadaju britanskim vazduhoplovnim snagama.

Kada su strani ratni avioni otkrili približavanje ruskih lovaca, odmah su promenili kurs i skrenuli sa granice Ruske Federacije.

Nakon toga, lovci Su-27 su se bezbedno vratili na svoj bazni aerodrom. Treba napomenuti da nije zabeleženo kršenje državne granice Ruske Federacije.

Vredi istaći i da su sve akcije ruskih lovaca izvedene u strogom skladu sa međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog prostora iznad neutralnih voda.

Ispoštovane su sve neophodne mere bezbednosti, uključujući izbegavanje ukrštanja vazdušnih puteva i opasne blizine avionima.

Incidenti sa Kinom

Pre manje od mesec dana, vojska SAD je objavila video koji demonstrira „interakciju“ između lovca J-16 kineske narodnooslobodilačke armije (baziranog na ruskom Su-27) i američkog izviđačkog aviona Boeing RC-135 iznad južnog kineskog mora. 

Na snimku se vidi kako kineski ratni avion navodno izvodi seriju “nepotrebno agresivnih manevara” u blizini američkog izviđačkog vozila, što se doživljava kao pokušaj zastrašivanja posade.

Možda je najopasniji sličan manevar dogodio se u decembru prošle godine. Tada je kineski borbeni avion prošao na nekoliko metara od američkog aviona.

Prema više američkih medija, kineski borbeni avion J-11 sa četiri rakete vazduh-vazduh presreo je američki patrolni avion P-8 Posejdon iznad Južnog kineskog mora 24. februara.

RC-135 ponovo iznad Crnog Mora

Prema dokumentu SECRET/NOFORN, za period od 29. septembra 2022. do 26. februara 2023. godine, britanski i francuski avioni, kao i američke bespilotne letelice, uključujući RQ-4 Global Hawk, RQ-170 Sentinel i MQ-9 Reaper, izveo je posmatračke letove iznad Crnog mora sa posadom na brodu. 

Svakog meseca je bilo nekoliko takvih letova. U dokumentu se detaljno opisuje odgovor Rusije na prelete američkih, britanskih i francuskih letelica. Dokument je bio na raspolaganju novinarima Vašington posta.

boeing rc 135
boeing rc 135

U dokumentu se takođe opisuje incident koji se dogodio 29. septembra, kada je ruski borbeni avion Su-27 ispalio projektil u neposrednoj blizini britanskog izviđačkog aviona RC-135 Rivet Joint „izvodeći rutinske patrole“ u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Crnog mora. 

RC-135

RC-135 je izviđački avion iz doba Hladnog rata koji je razvio Boing koji je poslednjih decenija pretrpeo mnoge modifikacije. 

Još uvek je u službi vazdušnih snaga Sjedinjenih Država. Izgrađene su 32 jedinice, a pored Sjedinjenih Država njime upravlja i Kraljevsko vazduhoplovstvo Velike Britanije.

Avion ima na desetine varijanti prema svojoj modifikaciji i misiji koju treba da obavi. Njime upravlja posada od četiri – dva pilota i dva navigatora. 

Ovaj avion u letu prevozi između 21 i 27 oficira i vojnika koji su angažovani sa obaveštajnim operaterima. Samo 14 oficira i vojnika izviđaju iz aviona, ostali su inženjeri u avionu.

RC-135 zadužen za špijuniranje Rusije i Kine

RC-135 ima sofisticirane elektronske, komunikacione i signalne obaveštajne mogućnosti presretanja i analize. U Evropi ga Sjedinjene Države koriste za geolociranje i analizu emisija ruskih radara, komunikacionih čvorova, sistema za elektronsko ratovanje i drugih predajnika.

RC-135V/V su rutinski leteli u vazduhu oko ukrajinske granice od početka rata u februaru 2022. Veruje se da su korišćeni za prikupljanje informacija o ciljevima za isporučenu američku raketu AGM-88 (HARM).

kineski lovac j 16 ostro presekao put americkiom spijunskom rc 135
kineski lovac j 16 ostro presekao put americkiom spijunskom rc 135

Na osnovu podataka o praćenju letova, RC-135 je navodno korišćen i tokom posete predsednice SAD Nensi Pelosi Tajvanu.

Verzija RC-135S je specijalizovana za merenja i signalne podatke i ima različite elektro-optičke instrumente za posmatranje letova balističkih projektila na velikim udaljenostima, dakle praćenje kineskih ili severnokorejskih raketnih testova.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version