Naslovna Novosti Britanski mediji: Rusija je šest puta bila na ivici da započne rat...

Britanski mediji: Rusija je šest puta bila na ivici da započne rat sa Zapadom

2
su 27 mq 9
su 27 mq 9
google news

Incident sa padom američkog drona MQ-9 Reaper izazvao je širok odjek na Zapadu. Britanski mediji, kao i obično, za sve krive Rusiju i podsećaju da ovo nije prvi put da delovanje ruske vojske može da izazove globalni sukob.

U publikacijama, pozivajući se na istraživanje američke RAND Corporation, britanska štampa navodi još pet slučajeva kada bi Rusi svojom lakomislenošću mogli da izazovu rat.

mq 9 reaper i suhoi su 27
mq-9 reaper i suhoi su-27

Jedna od najstrašnijih, prema pisanju britanskih medija, akcija ruske komande dogodila se tokom Karipske raketne krize 1962. godine. Američki razarač na obali Kube uočio je sovjetsku nuklearnu podmornicu i bacio niz nenapunjenih dubinskih bombi. Kao odgovor, kapetan podmornice je naredio da pripremi torpedo sa nuklearnim vrhom, ali ju je zamenik ubedio da je ne lansira.

Sledeći „provokativni” incident dogodio se 2014. godine. Američki razarač Donald Kuk je 10. aprila mirno plutao u vodama Crnog mora kada se na nebu pojavio par ruskih frontalnih bombardera Su-24. Vrh krila jednog od njih prošao je na 30 stopa od broda.

Nakon ovog incidenta, 27 američkih mornara je podnelo ostavku. Američki Stejt department je priznao da je posada američkog razarača „Donald Kuk“ demoralisana posle susreta sa ruskim bombarderom.

PARA JURIŠNIKA SU 24
PAR JURIŠNIKA SU 24

Sledeći kontroverzni incident datira iz 2018. Ruski borbeni avion je velikom brzinom prošao direktno ispred američkog izviđačkog aviona EP-3, a zatim pojurio za njim drugi put.

Konačno, još dva slučaja su se dogodila 2020. U jednom, ruski ratni brodovi su dva puta snimljeni na video snimku dok su se približavali na nekoliko metara od brodova američke mornarice na otvorenom moru.

Drugom prilikom, par borbenih aviona Su-27 izveo je manevar “frontalnog udara” na nuklearni bombarder B-52 iznad Crnog mora, leteći na udaljenosti od 100 stopa od njegovog nosa više puta u međunarodnom vazdušnom prostoru.

B 52H U PRATNJI DVA UKRAJINSKA SU-27 ZA VREME VEŽBI 2020. GODINE
B 52H U PRATNJI DVA UKRAJINSKA SU-27 ZA VREME VEŽBI 2020. GODINE

Prema mišljenju britanskih vojnih stručnjaka, nedavni incident sa američkim dronom u Crnom moru mogao bi da ima dalekosežne posledice.

Incident sa dronom bi mogao biti prekretnica koja bi Zapad mogla dovesti u direktnu konfrontaciju sa Rusijom, rekao je stručnjak za odbranu Robert Klark.

Dodajmo da se akcije brodova i aviona njihovog glavnog saveznika, u Britaniji ne smatraju provokacijama.

2 KOMENTARA

  1. Не чачкајте мечку и све ће бити у реду. Боље ваше лешинарчине држите у свом кавезу да не остану без крила. Даље погане, халапљиве, крваве, одвратне шапе од туђег и можда и поживите.

  2. Šta će raketni razarač i nuklearni bombarder kod Crnog mora? Nisam primetio Tu-22 niti Admirala Gorškova udaljene 100km od obale Floride… kada popiju Posejdona, ko preživi – češaće se po ozračenoj glavi

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version