Naslovna Novosti Naoružan sa 4 rakete vazduh-vazduh, kineski lovac J-11 presreo američki P-8 Posejdon...

Naoružan sa 4 rakete vazduh-vazduh, kineski lovac J-11 presreo američki P-8 Posejdon [Video]

0
j-11 iz p-8 / cnn
j-11 iz p-8 / cnn
google news

Prema više američkih medija, kineski borbeni avion J-11 sa četiri rakete vazduh-vazduh presreo je američki patrolni avion P-8 Posejdon iznad Južnog kineskog mora 24. februara.

Incident se dogodio dok su novinari američkih medija bili u američkom avionu u misiji nadzora u Južnom kineskom moru. U izveštajima se navodi da je američki pomorski patrolni avion P-8 Posejdon bio u senci kineskih borbenih aviona J-11 duže od sat vremena.

https://link.theplatform.com/s/rksNhC/BrDRf8nQKfhJ?formats=M3U&format=redirect&manifest=m3u&format=redirect&Tracking=true&Embedded=true&formats=MPEG4

Američka vojna letelica prvo je dobila upozorenje od kineske zemaljske stanice. „Američki avioni, ovo je vazduhoplovstvo PLA. Približavate se kineskom vazdušnom prostoru. Držite se na bezbednoj udaljenosti ili ćete biti presretnuti“, saopštila je kineska zemaljska stanica.

Ubrzo nakon toga, kineski borbeni avion J-11 se pozicionirao na jedva 500 stopa od leve strane američkog aviona kako bi ga presreo. Kineski borbeni avion bio je toliko blizu da su američki novinari mogli da vide crvenu zvezdu na repnim perajima J-11 i oružje koje je letelica nosila.

Nekoliko desetina milja severno od Paracelskih ostrva je lokacija gde su Boeing P-8 i kineski mlazni avion došli u kontakt. Kina je izgradila vojne instalacije na nekoliko ostrva u toj regiji.

kineski lovac j 11 zamalo udario u americki avion iznad juznog kineskog mora
U incidentu u decembru 2022, kineski lovac j-11 zamalo udario u americki avion iznad juznog kineskog mora

Kao odgovor na kinesko upozorenje, posada P-8 je odgovorila da letelica radi u međunarodnom vazdušnom prostoru.

„Nema više približavanja, ili ćete platiti punu cenu“, uzvratila je kineska zemaljska stanica.

Avioni američke mornarice obišli su ostrva na jugu dok je J-11 ostao blizu, a zatim se vratio preko Južnog kineskog mora dok je leteo iznad ostrva Spratli, još jedne sporne oblasti.

Posle više od sat vremena, kineski avion je počeo da se povlači dok je P-8 napuštao područje Paracelskih ostrva. Američke vlasti su saopštile da su susreti poput onog koji se dogodio u petak iznad Južnog kineskog mora sada skoro redovni i da postaju opasni.

Boeing P-8 Poseidon je američki pomorski patrolni i izviđački avion koji je razvio i proizveo Boeing Defence, Space & Security, a izveden je iz civilnog Boeinga 737-800. Razvijen je za mornaricu Sjedinjenih Država.

boeing p 8 poseidon
boeing p-8 poseidon

Južno kinesko more se poslednjih godina pojavilo kao značajno potencijalno žarište.

U decembru 2022, Sjedinjene Države su izvestile da se kineski lovac J-11 opasno približio američkom osmatračkom avionu RC-135 iznad Južnog kineskog mora. Međutim, Peking je naveo da se američki avion naglo okrenuo prema kineskom avionu.

Kina je optužila SAD da špijuniraju, posebno leteći patrolnim avionima iznad Južnog kineskog mora. Pomorsko područje je bogato resursima, koje takođe služi kao glavna komercijalna ruta, na koje Kina u potpunosti polaže pravo.

Kina je izgradila vojne objekte na veštačkim ostrvima u vodama. Potez koji smeta drugim regionalnim silama sa teritorijalnim pretenzijama i “povećava zabrinutost SAD” za trgovinske rute i regionalnu bezbednost.

Američka vojska uporno insistira na tome da američki vojni brodovi i avioni putuju hiljadama kilometra od SAD, u područjima u kojima im međunarodno pravo omogućava. S druge strane, Kina tvrdi da su eskalacije tenzija uzrokovane upravo aktivnostima SAD u Južnom kineskom moru ali i ostatku sveta.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version