Naslovna Novosti Pentagon uradio analizu troškova u slučaju obaranja MQ-9 i odlučio: dronovi ubuduće...

Pentagon uradio analizu troškova u slučaju obaranja MQ-9 i odlučio: dronovi ubuduće menjaju rute

0
mq 9 reaper i suhoi su 27
mq 9 reaper i suhoi su 27
google news

Nakon incidenta u kojem su učestvovali američki dron MQ-9 Reaper i ruski Suhoi Su-27, Pentagon je odlučio da američke bespilotne letelice nastave da lete iznad Crnog mora, ali je promenio rute dalje od Krima.

Kako navodi Si-En-En, letovi američkih dronova u međunarodnom vazdušnom prostoru se nastavljaju, ali će od sada imati izmenjen plan leta, udaljavajući se od vazdušnog prostora oko poluostrva Krim i istočnih delova Crnog mora.

su 27 i mq9 reaper
Su-27 kroz objektiv kamere MQ-9 Reaper-a

SAD su izvršile procenu operacija bespilotnih letelica u oblasti Crnog mora. Pentagon je analizirao ukupne troškove i koristi od ovih misija, odmeravajući potencijalnu obaveštajnu vrednost određene rute u odnosu na rizik od eskalacije sa Rusijom. Rešenje do kojeg su došli stručnjaci: američki dronovi će promeniti putanju leta.

Tako je američki zvaničnik rekao za Si-En-En da su nove rute usmerene na izbegavanje provokacija, jer administracija Džoa Bajdena ne želi da izazove incident koji bi mogao da eskalira u direktan sukob između američkih i ruskih snaga.

Prema rečima zvaničnika, letovi američkih dronova i dalje se odvijaju na novim rutama, ali SAD bi radije da se vrate na rute koje će prolaziti bliže teritorijama koje kontroliše Ruska Federacija.

Izvori publikacije su takođe rekli da bi Rusija mogla da pokuša da jednostrano objavi zatvaranje vazdušnog prostora nad većim područjem oko južne i istočne Ukrajine u pokušaju da odgurne američke dronove što je dalje moguće.

Si-En-En napominje da je sekretar za štampu Pentagona Pat Rajder potvrdio da SAD nastavljaju da koriste dronove u regionu Crnog mora, ali je odbio da kaže da li su se njihove rute promenile.

„Iz razloga operativne bezbednosti, neću ulaziti u detalje o rutama, misijama, vremenskim okvirima“, rekao je Rajder.

Podsećamo, američko vazduhoplovstvo je 14. marta objavilo saopštenje u kojem je izvestilo da je ruski borbeni avion Su-27 oštetio izviđački dron MQ-9 koji je leteo u Crnom moru, usled čega je dron morao da bude potopljen.

Džon Kirbi je primetio da, iako ruski presretnuti letovi iznad Crnog mora nisu neuobičajeni, epizoda od tog utorka bila je jedinstvena po tome koliko su ruske akcije bile „opasne, neprofesionalne i nepromišljene“.

Rusija je optužila SAD za kršenje vazdušnog prostora koji je, kako tvrdi, stvorila za svoju „specijalnu vojnu operaciju“ u Ukrajini – oznaku ovog sukoba koju SAD ne prihvataju.

Sve što niste znali o famoznoj MQ-9 REAPER bespilotnoj letelici možete pročitati ovde.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version