NaslovnaNovosti„Glupe“ bombe će u Ukrajini postati „pametne rakete“

„Glupe“ bombe će u Ukrajini postati „pametne rakete“

Bloomberg je u februaru 2023. izvestio da SAD šalju Ukrajini sisteme oružja JDAM-ER, kao deo dodatne vojne pomoći od 1,85 milijardi dolara najavljene u decembru 2022.  

U martu iste godine načelnik američkih vazdušnih snaga u Evropi, general James Hecker, potvrdio je da su bombe JDAM-ER GBU-62 već isporučene Ukrajini.

Međutim, čini se da je jedina poznata varijanta GBU-62 – GBU-62(V)1/B, takođe poznata kao Quickstrike-ER, kombinacija JDAM-ER komplet sa klasom Mk 64 Quickstrike-ER pomorskih mina od 2000 funti. Prema tome, verovatnije je da se radi o Mk.82.

Ruska protivvazdušna odbrana je 3. maja 2023. presrela bombu JDAM-ER, što je bo dokaz da se one već koriste na frontu.

No, prema tajnim dokumentima Pentagona koji su navodno procureli u aprilu 2023, zavladala je zabrinutost zbog neuspeha JDAM-ER a koje su ukrajinske snage koristile za izvođenje preciznih udara na ruske ciljeve. Neuspeh se delimično pripisivao problemima sa GPS signalom, potencijalno izazvanim ometanjem od strane ruskih snaga. 

Prema vestima od 3. maja 2023 (kada su oborene prve ukrajinske JDAM-ER), i Vazdušno-kosmičke snage Rusije (VKS) dobile su u naoružanje bombe FAB-250 unapređene u preciznu kliznu municiju FAB-500 M62.

Naime, komplet krila omogućavao je bombi da klizi na desetine kilometara, dok je inercijalni navigacioni sistem uz pomoć GLONASS omogućavao pogađanje cilja sa visokom preciznošću. Po svemu sudeći, Rusi su jednostavno preuzeli američku ideju JDAM-ER.

No, trenutno se radi na novom sistemu JDAM koji će biti opremljen i pogonskim motorom. To, prakitčno, znači da će se klasične bombe brzo adaptirati u precizno vođene rakete!

Pojava P-JDAM

„Kratos Defense & Security Solutions Inc.“ iz San Dijega, Kalifornija, objavila je Memorandum o razumevanju (MoU) potpisan između „Technical Directions Inc.“ (TDI) iz sastava odeljenja za bespilotne sisteme (Kratos Unmanned Systems Division, KUSD) i kompanije Boeing.

Ugovor podrazumeva isporuku malogabaritnog turbo-reaktivnog motora TDI-J85 koji će obezbediti pogon za “zajedničku municiju za direktni napad”  (Powered Joint Direct Attack Munition, JDAM).

Nova Boingova „pogonjena JDAM“ (Powered JDAM, P-JDAM) predstavlja kombinaciju oružja od 227 kg (500 lb) koje već ima konvencionalni JDAM sistem za navođenje, sa kompletom krila i Kratos TDI-J85 motorom. Nadogradnja je izvedena kako bi se proširio potencijalni domet sistema.

p jdam
p jdam

Kratos je 16. oktobra naveo da će program takođe obezbediti uštede u troškovima proizvodnje pogonjene “zajedničke municije za direktni napad”  zahvaljujući i „tehnologiji niskobudžetnih turbinskih motora“ kompanije TDI.

Motor TDI-J85 je sposoban da proizvede neto potisak u statičkim uslovima na nivou mora od 890 Njutna (200lbf). Motor je kompatibilan sa komercijalnim i/ili vojnim turbinskim gorivima na bazi kerozina a za potrebe napajanja od praznog hoda do maksimalne brzine može proizvesti naizmeničnu struju (AC, Alternating Current Power) snage do 1,5 kW. 

P-JDAM će se lansirati iz vazduha i suprotstavljaće se  kopnenim i pomorskim ciljevima. 

Proširivanje opsega sa JDAM

Potez da se JDAM opremi pogonskim motorom najnoviji je iskorak u nizu modernizacija uglavnom usmerenih na proširenje dometa i preciznosti. Domet P-JDAM nije zvanično otkriven, ali je jedan predstavnik Boinga ranije izjavio da će on biti „20 puta veći“ od konvencionalnog JDAM (znači, do 900 km!). To, praktično, znači da se JDAM transformiše od nenavođene bombe sa slobodnim padom u precizno vođeno pametno oružje velikog dometa. 

jdam
jdam

Do pojave P-JDAM, najsavršeniju varijantu “zajedničke municije za direktni napad”  predstavljala je „ zajednička municija (bomba) za direktan napad povećanog dometa“ (Joint Direct Attack Munition-Extended Range, JDAM-ER) kompanije Boeing.

JDAM-ER su zajednički razvili Boeing i Australijska organizacija za odbrambenu nauku i tehnologiju (Australia’s Defence Science and Technology Organisation, DSTO) a uveden je u Kraljevsko australijsko vazduhoplovstvo (RAAF) 2015. godine.

U suštini, napredni komplet za navođenje bombe uključivao je jeftino krilo koje je povećavalo domet do 72 km. 

Razvoj JDAM-ER

Istraživanje i razvoj precizno vođene municije vazduh-zemlja sa poboljšanim performansama i preciznošću u nepovoljnim vremenskim uslovima, u američkom vazduhoplovstvu su započeti 1992. godine. JDAM kompleti su prvi put isporučeni 1997. a operativno testiranje je sprovedeno tokom 1998. godine.

Tokom testiranja više od 450 JDAM  bombi zabeležena je pouzdanost od 95% sa kružnom greškom (CEP) do 9,6 m. Krajem 1999. godine je u okviru porodice JDAM započet i razvoj bombi Mk-82 od 227 kg (500 lb).

jdam er bomba u letu
jdam-er bomba u letu

Dve godine kasnije, Ministarstvo odbrane SAD donelo je odluku o punoj proizvodnji JDAM. Istovremeno, kompanija Boeing je predložila australijskom DSTO da kombinuje JDAM sa kompletom krila, čime bi nastao JDAM-ER. Usvajajući sugestiju, Australijanci su pokrenuli program razvoja tehnologije krila kojima bi bio povećan domet GBU-38 JDAM klase 227 kg (500 lb).

Opereni JDAM – JDAM-ER je tokom  2006. i 2008. godine uspešno prošao testove što je omogućilo početak serijske proizvodnje. Tokom 2009. godine serijsku proizvodnju JDAM-ER za potrebe RAAF zajednički su pokrenuli australijska Organizacija za odbrambene materijale (DMO), DSTO i Boeing a novi tip JDAM je zvanično uveden u naoružanje 2015. godine.

JDAM-ER ima dodatni modularni komplet krila, koji koristi tehnologiju „klizanja“ bombe malog prečnika. Krila se otvaraju u letu i utrostručavaju domet oružja – sa 24 na više od 72 km. Tako je nastalo jeftino, vođeno oružje vazduh-zemlja sa sistemom kontrole repa, inercijalnim navigacionim sistemom (INS) i globalnim sistemom pozicioniranja (GPS). Pri tome, navigacioni sistem je koordinirao sa sistemom aviona kako bi dobio vektore položaja i brzine.

Koordinate mete mogu biti učitane u avion pre poletanja i modifikovane od strane posade pre ispuštanja bombe. Senzori u avionu takođe mogu automatski odrediti ciljnu lokaciju. JDAM je dizajniran za autonomnu navigaciju do određenih koordinata cilja nakon puštanja iz aviona.

vazduhoplovstvo ukrajine pokazalo je fotografiju lovca su 27 sa visecom vodenom bombom jdam er
vazduhoplovstvo ukrajine pokazalo je fotografiju lovca Su-27 sa visecom vođenom bombom JDAM-ER

JDAM sistem može da obezbedi verovatnoću kružne greške (CEP) od 5 m ili manje tokom slobodnog leta u svom najpreciznijem režimu, kada su dostupni GPS podaci. Sistem takođe može da postigne CEP od 30 m ili manje tokom slobodnog leta u vremenu do 100 sekundi uz prijem GPS podataka iz aviona.

Laser JDAM

Boing je u maju 2008. godine američkom vazduhoplovstvu isporučio varijantu JDAM sa proširenim mogućnostima – takozvane Laser JDAM. Laser JDAM ima modularni dizajn, koji omogućava ugradnju jeftinog laserskog senzorskog kompleta na postojeći JDAM u roku od nekoliko minuta. Laser omogućava uništavanje ciljanih pokretnih i nepokretnih meta na kopnu i vodi.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave