NaslovnaNovostiAmerički dron RQ-4B Global Hawk poslao signal za gubitak komunikacije iznad Crnog...

Američki dron RQ-4B Global Hawk poslao signal za gubitak komunikacije iznad Crnog mora

Prema podacima koje je dao monitoring resurs FlightRadar24, američka izviđačka bespilotna letelica (UAV) RQ-4B Global Hawk, koja je redovno dežurala u blizini granica Krima, prenela je alarm o gubitku komunikacije.

Nakon aktiviranja ovog signala, bespilotna letelica je počela da napušta Crno more, krećući se ka svojoj bazi koja se nalazi u Italiji.

Za sada nema zvaničnih saopštenja o razlozima ovog događaja. Moguće verzije onoga što se dogodilo uključuju tehnički kvar uređaja ili potencijalni uticaj ruskih elektronskih protivmera, ali za sada ove verzije ostaju samo nagađanja.

Povodom ovog događaja još nisu date zvanične izjave.

Pre samo nekoliko dana, Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je ruska vojska podigla borbeni avion Su-27 u vazduh kako bi sprečila narušavanje državne granice Ruske Federacije od strane istog američkog drona Global Hawk iznad Crnog mora.

„Ruska sredstva za kontrolu vazdušnog prostora koja se nalaze iznad akvatorija Crnog mora otkrila su 15. oktobra 2023. godine vazduhoplovni cilj koji se približavao državnoj granici Ruske Federacije“, preneli su tada Interfaks i Tass.

Šta traži američki Global Hawk iznad Crnog Mora?

Letovi na zapadu Crnog mora odvijaju se neposredno pre ili neposredno nakon očekivanog aktiviranja brodova-nosača sa raketnim sistemima ”Kalibar NK” (na navodnim brodovima)  ili izviđačkih brodova Crnomorske flote tipa „Ivan Hurs“;  

Letovi RQ-4 u centralnom delu se vrlo verovatno vrše prikupljanje podataka za napad na Sevastopolj i Krim vazdušnim i površinskim bespilotnim letelicama. 

Kada leti u centralnom delu Crnog mora, RQ-4 prati aktivnosti PVO kako u bazi flote, tako i u drugim vojnim objektima na Krimu; Prisustvo RQ-4 u istočnim regionima Crnog mora najverovatnije ukazuje na to da će podaci biti korišćeni za pokušaj udara dronovima na rusku infrastrukturu za gorivo ili energiju.

Da li je udar na NATO špijunske letelice opravdan?

Naravno, takav napad se neće dogoditi iznenađujuće, već će mu prethoditi zvanična upozorenja, verovatno i od samog predsednika Vladimira Putina. Ovo prenosi čvrstu nameru Moskve i odvraća Evropu/SAD od aktiviranja Člana 5 NATO-a.

Tamo gde se smatra da materijalna podrška SAD/NATO Ukrajini nanosi štetu ruskim civilima na njenoj teritoriji, legitimitet ruskog odgovora jeste povećan.

Jedan od ishoda mogao bi biti da SAD/NATO zaustave vojne letove, započnu pregovore sa Moskvom u pozadini i nagode se da okončaju rat. 

RQ-4 Global Hawk PRIPREMA ZA POLETANJE
RQ-4 Global Hawk PRIPREMA ZA POLETANJE

Ako SAD/NATO uzvrate vojno ili nastave da podržavaju Ukrajinu, Moskva će izvršiti svoja upozorenja i oboriti letelicu. Uvođenjem raketa dugog dometa može se obaviti ovaj posao lako. 

Primera radi, u nedavnom intervjuu, sada pokojni ukrajinski pilot Juice, opisao je rusku raketu vazduh-vazduh dugog dometa R-37M kao najopasnije oružje koje koristi rusko vazduhoplovstvo.

Global Hawk RQ-4B ukratko:

Global Hawk RQ-4B je visokoletačka, strateška bespilotna letelica za izviđanje i nadzor koja je u upotrebi u američkim oružanim snagama. Ovaj bespilotni sistem ima karakteristike koje ga čine izuzetno sposobnim za dugotrajne misije visokog nadzora i obaveštajne podrške. Evo nekoliko ključnih karakteristika Global Hawka RQ-4B:

1. Dugotrajne misije:

  • RQ-4B Global Hawk je sposoban za dugotrajne letačke misije koje traju i do 30 sati, omogućavajući dugotrajno nadziranje i prikupljanje obaveštajnih podataka.

2. Visina letenja:

  • Ova letelica može leteti izuzetno visoko, što je čini izuzetno teško uočljivom i sposobnom za široko područje izviđanja.

3. Napredni senzori:

  • RQ-4B je opremljen raznovrsnim naprednim senzorima, uključujući radare, elektro-optičke senzore, infracrvene senzore i druge, pružajući široki spektar informacija tokom misija.

4. Domet:

  • Sposobnost da pokrije velike udaljenosti čini Global Hawka RQ-4B odličnim sredstvom za globalno izviđanje i praćenje situacije.

5. Satelitska komunikacija:

  • RQ-4B ima mogućnost satelitske komunikacije, omogućavajući prenos podataka u realnom vremenu tokom leta.

6. Višenamenska upotreba:

  • Ova letelica se koristi u različitim vojnim i civilnim ulogama, uključujući nadzor, izviđanje, praćenje vremena, praćenje nepogoda i druge primene.

7. Usluge:

  • Global Hawk RQ-4B se koristi u Američkom ratnom vazduhoplovstvu (USAF) i u drugim američkim vojnim službama, pružajući podršku u strateškom izviđanju.

8. Modernizacija:

  • Kroz vreme, Global Hawk platforme su prolazile kroz različite faze modernizacije kako bi se održale i poboljšale njihove sposobnosti.

Ovi aspekti čine RQ-4B Global Hawka značajnim sredstvom u okviru američke vojne tehnologije, posebno u domenu visoko letačkog izviđanja i praćenja.

11 KOMENTARA

  1. Ovaj zutac sto se naziva ANONIMNO balavce jedan bezobrazan si i nekulturan. Svako ima pravo na svoje misljenje i netreba ga kritikovati zbog svog misljenja a to sto ti radis radio je i Hitler ko nije mislio kao on nestao je. Tako da bolje cuti zutacu jedan pozdrav i svako dobro.

  2. Vladimire Molimte kao G.Boga skidaj sve sa neba i sa crnog mora šta traže ameri u blizini da ti odeš na kubu već bi bilo svašta kritike na sve strane zato ich piči još jednom te Molim.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave