NaslovnaNovostiRuski Su-27 presreo američki špijunski dron RQ-4B iznad neutralnih voda Crnog mora

Ruski Su-27 presreo američki špijunski dron RQ-4B iznad neutralnih voda Crnog mora

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je ruska vojska juče podigla borbeni avion Su-27 u vazduh kako bi sprečila narušavanje državne granice Ruske Federacije od strane američkog drona Global Hawk iznad Crnog mora.

„Ruska sredstva za kontrolu vazdušnog prostora koja se nalaze iznad akvatorija Crnog mora otkrila su 15. oktobra 2023. godine vazduhoplovni cilj koji se približavao državnoj granici Ruske Federacije“, navodi se u saopštenju ministarstva, prenose Interfaks i Tass.

northrop grumman rq 4b global hawk registarskog broja 10 2045 i radio pozivnog znaka forte11
northrop grumman rq 4b global hawk registarskog broja 10 2045 i radio pozivnog znaka forte11

„U cilju identifikacije cilja i sprečavanja njegovog narušavanja državne granice Ruske Federacije, u vazduh je podignut borbeni avion iz sastava snaga PVO“, saopštili su predstavnici ruske vojske.

Prema izjavama, posada ruskog borbenog aviona identifikovala je vazdušnu metu kao izviđački dron RQ-4B Global Hawk koji pripada američkom vazduhoplovstvu.

Predstavnici Ministarstva odbrane Rusije saopštili su da se pri približavanju ruskog borbenog aviona strani dron vratio nazad, a državna granica Ruske Federacije nije narušena.

„Let ruskog borbenog aviona izveden je u strogom skladu sa međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog prostora koji se nalazi iznad neutralnih voda, uz poštovanje mera bezbednosti“, zaključila je ruska vojska.

Prisustvo američkog špijunskog drona u oblasti Crnog mora potvrdili su i izvori za praćenje vazdušne situacije na društvenim mrežama X, nekada Tviter i Telegram.

Prema njihovim podacima, dron Northrop Grumman RQ-4B Global Hawk, registarskog broja 10-2045 i radio pozivnog znaka FORTE11, poleteo je iz vazdušne baze Sigonela na italijanskom ostrvu Siciliji. Bespilotna letelica je preko Crnog mora sa teritorije Bugarske evoluirala u centralnom delu Crnog mora, južno od Krimskog poluostrva, na granici Sevastopoljskog vazdušnog prostora.

Najverovatnije je da je presretanje drona od strane ruskog borbenog aviona došlo u okrugu koji se nalazi jugozapadno od Sevastopolja.

Zanimljivo je napomenuti da je let američkog drona počeo 14. oktobra te je trajao više od 20 sati.

Prema portalu Flightradar24, od početka 2023. SAD i njihovi saveznici u NATO-u utrostručili su učestalost istraživačkih letova koji se obavljaju u oblasti Crnog mora.

nato letelice iznad crnog mora
nato letelice iznad crnog mora

Kako je izvestila i ruska novinska agencija RIA Novosti, na primer, tokom nedelje od 18. do 24. septembra, američki izviđački avioni i strateški dronovi, kao i izviđački avioni njenih NATO saveznika, izvršili su 21 let u Crnom moru i u blizini poluostrva Krim.

U proseku, od početka godine, avioni SAD i NATO-a su obavljali minimum jedan let dnevno u oblasti iznad Crnog mora. Neki su predlog da se udari na teritoriju NATO-a i američka sredstva koja logistički i elektronski podržavaju Ukrajinu, posebno ukrajinske napade dronovima po ruskim gradovima, videli kao jedinu preostalu opciju za Rusiju protiv odvraćanja Zapada od naoružavanja Ukrajine.

Šta traži američki dron Global Hawk RQ-4 iznad Crnog Mora?

Letovi na zapadu Crnog mora odvijaju se neposredno pre ili neposredno nakon očekivanog aktiviranja brodova-nosača sa raketnim sistemima ”Kalibar NK” (na navodnim brodovima)  ili izviđačkih brodova Crnomorske flote tipa „Ivan Hurs“;  

Letovi RQ-4 u centralnom delu se vrlo verovatno vrše prikupljanje podataka za napad na Sevastopolj i Krim vazdušnim i površinskim bespilotnim letelicama. 

Kada leti u centralnom delu Crnog mora, RQ-4 prati aktivnosti PVO kako u bazi flote, tako i u drugim vojnim objektima na Krimu; Prisustvo RQ-4 u istočnim regionima Crnog mora najverovatnije ukazuje na to da će podaci biti korišćeni za pokušaj udara dronovima na rusku infrastrukturu za gorivo ili energiju.

Da li je udar na NATO špijunske letelice opravdan?

Naravno, takav napad se neće dogoditi iznenađujuće, već će mu prethoditi zvanična upozorenja, verovatno i od samog predsednika Vladimira Putina. Ovo prenosi čvrstu nameru Moskve i odvraća Evropu/SAD od aktiviranja Člana 5 NATO-a.

Tamo gde se smatra da materijalna podrška SAD/NATO Ukrajini nanosi štetu ruskim civilima na njenoj teritoriji, legitimitet ruskog odgovora jeste povećan.

Jedan od ishoda mogao bi biti da SAD/NATO zaustave vojne letove, započnu pregovore sa Moskvom u pozadini i nagode se da okončaju rat. 

RQ-4 Global Hawk PRIPREMA ZA POLETANJE
RQ-4 Global Hawk PRIPREMA ZA POLETANJE

Ako SAD/NATO uzvrate vojno ili nastave da podržavaju Ukrajinu, Moskva će izvršiti svoja upozorenja i oboriti letelicu. Uvođenjem raketa dugog dometa može se obaviti ovaj posao lako. Primera radi, u nedavnom intervjuu, sada pokojni ukrajinski pilot Juice, opisao je rusku raketu vazduh-vazduh dugog dometa R-37M kao najopasnije oružje koje koristi rusko vazduhoplovstvo.

Global Hawk RQ-4B ukratko:

Global Hawk RQ-4B je visokoletačka, strateška bespilotna letelica za izviđanje i nadzor koja je u upotrebi u američkim oružanim snagama. Ovaj bespilotni sistem ima karakteristike koje ga čine izuzetno sposobnim za dugotrajne misije visokog nadzora i obaveštajne podrške. Evo nekoliko ključnih karakteristika Global Hawka RQ-4B:

1. Dugotrajne misije:

  • RQ-4B Global Hawk je sposoban za dugotrajne letačke misije koje traju i do 30 sati, omogućavajući dugotrajno nadziranje i prikupljanje obaveštajnih podataka.

2. Visina letenja:

  • Ova letelica može leteti izuzetno visoko, što je čini izuzetno teško uočljivom i sposobnom za široko područje izviđanja.

3. Napredni senzori:

  • RQ-4B je opremljen raznovrsnim naprednim senzorima, uključujući radare, elektro-optičke senzore, infracrvene senzore i druge, pružajući široki spektar informacija tokom misija.

4. Domet:

  • Sposobnost da pokrije velike udaljenosti čini Global Hawka RQ-4B odličnim sredstvom za globalno izviđanje i praćenje situacije.

5. Satelitska komunikacija:

  • RQ-4B ima mogućnost satelitske komunikacije, omogućavajući prenos podataka u realnom vremenu tokom leta.

6. Višenamenska upotreba:

  • Ova letelica se koristi u različitim vojnim i civilnim ulogama, uključujući nadzor, izviđanje, praćenje vremena, praćenje nepogoda i druge primene.

7. Usluge:

  • Global Hawk RQ-4B se koristi u Američkom ratnom vazduhoplovstvu (USAF) i u drugim američkim vojnim službama, pružajući podršku u strateškom izviđanju.

8. Modernizacija:

  • Kroz vreme, Global Hawk platforme su prolazile kroz različite faze modernizacije kako bi se održale i poboljšale njihove sposobnosti.

Ovi aspekti čine RQ-4B Global Hawka značajnim sredstvom u okviru američke vojne tehnologije, posebno u domenu visoko letačkog izviđanja i praćenja.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave