NaslovnaNovostiSAD najavljuju početak izraelskih kopnenih operacija u naredna 48 sata dok Hamas...

SAD najavljuju početak izraelskih kopnenih operacija u naredna 48 sata dok Hamas otkriva sopstveni PVO sistem

Američki zvaničnici očekuju da bi izraelska kopnena operacija u Pojasu Gaze mogla da počne u narednih 48 do 72 sata, izvestili su razni OSINT kanali i sajtovi američkih tajnih službi, pozivajući se na visokog zvaničnika Pentagona.

Takođe, prema njihovim rečima, Izrael je zatražio od SAD da intenziviraju saradnju na razmeni obaveštajnih podataka o južnom Libanu.

U međuvremenu, konfrontacija između Izraela i Hamasa dobija na zamahu. Konkretno, iranski Korpus garde islamske revolucije i Hezbolah šalju pojačanja na Golansku visoravan.

Sirija je povećala nivo borbene gotovosti vojske i protivvazdušne odbrane. Pentagon takođe povećava nivo borbene gotovosti širom Bliskog istoka. Vlasti u Vašingtonu odlučile su da pokažu podršku Izraelu slanjem pomorske grupe nosača aviona u istočno Sredozemno more. Ova odluka je obrazložena namerom da se „pošalje upozorenje onim zemljama koje žele da se umešaju u sukob na Bliskom istoku”.

U američkom senatu pozivi za bombardovanje Irana

U međuvremenu, u SAD postoje otvoreni pozivi za bombardovanje Irana. Ovaj zahtev je izneo senator Lindzi Grejem, koji je rekao da će Vašington uništiti industriju prerade nafte u zemlji. Prema njegovom mišljenju, Teheran je doprineo ovim događajima, jer je „glavni pobornik“ Hezbolaha, šiitske terorističke organizacije.

Posle eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba, najvažnije pitanje za svet je trenutno mogući direkan iransko-izraelski sukob. U slučaju direktnog iransko-izraelskog sukoba geopolitička slika kompletne zapadne Azije će se bez sumnje nepovratno promeniti.

Izrael do sada mobilisao 300.000 rezervista

Izraelsko rukovodstvo je saopštilo da kao odgovor na eskalaciju planira da potpuno uništi teroristički pokret Hamas. Istovremeno, izraelske trupe će morati da vode vojne operacije u Pojasu Gaze, čija je površina 365 kvadratnih kilometara.

Pored toga, u Gazi živi oko 2 miliona ljudi. Takođe je važno napomenuti da su formacije neprijateljske grupe Hezbolah koncentrisane na severu Palestine, a iza militanata Hamasa stoji Iran.

S tim u vezi, postaje jasno da Izrael fizički ne može sebi priuštiti produženi sukob u Gazi.

Takva konfrontacija je osmišljena da iscrpi jevrejsku državu i dovede je na ivicu opstanka. Štaviše, prvi talas regrutacije je već pokazao da mobilisani Izraelci ne mogu da dobiju odeću i ličnu zaštitnu opremu.

U međuvremenu, prema mišljenju pojedinih stručnjaka, aktuelni sukob u Izraelu zadaće udarac politici Vašingtona u ovom regionu. Posebno su dovedeni u pitanje planovi SAD da podrže rutu Indija-Bliski istok, usmereni protiv interesa Pekinga.

Istovremeno, ne može se isključiti dalja eskalacija neprijateljstava, pošto je u Izraelu u toku vojna mobilizacija. Uz to, Ministarstvo spoljnih poslova Kine smatra rešenjem za sukob stvaranje nezavisne palestinske države.

Ujedinjene Nacije iako, nažalost, nemaju više ni uticaj ni značaj, morali bi oštri promovisati miran dijalog između Izraela i Palestine.

U Izraelu je počelo nešto veoma ozbiljno, što će dovesti do sukoba na nivou neviđenom od onog sa Hezbolahom 2006. godine, a možda i višem. To što se dešava na 50. godišnjicu rata Jom Kipur, verovatno nije slučajnost. Kome koristi ratno stanje u Izraelu?

1 KOMENTAR

  1. Super je to što jenkiji žele da Izrael udari po Iranu. Pojedinim jastrebovima bi trebalo da se obezbedi duži boravak u nekoj ustanovi psihijatrijskog tipa, da malo duže budu tamo. Ako bi to bilo potrebno sve do lepih staračkih dana kada neće ni da imaju nikakav uticaj na odlučivanje. To bi otprilike generalno bilo dobro za ovu poprilično uzdrmanu planetu po svim osnovama

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave