NaslovnaNovostiUkrajinsko državno preduzeće „Antonov” proizvodiće tešku izviđačko-udarnu bespilotnu letelicu Aarok

Ukrajinsko državno preduzeće „Antonov” proizvodiće tešku izviđačko-udarnu bespilotnu letelicu Aarok

Prema rečima ukrajinskog ministra odbrane Oleksija Reznikova, bespilotne letelice proizvedene u fabrici biće opremljene motorima ukrajinske proizvodnje, a objekat će uključivati i centar za obuku ukrajinskih pilota, objavio je list Ukrajinska pravda u februaru 2022.

Francuski list “La Tribune” je 4 oktobra preneo vest da je kompanija „Turgis & Gaillard“ potpisala ugovor sa ukrajinskom državnom kompanijom „Antonov“ o zajedničkoj proizvodnji UAV Aarok u Ukrajini. Ugovor je potpisan 28. septembra, u vreme posete francuskog ministra odbrane Sebastian Lecorneuil-a Kijevu.

Ispred kompanije „Turgis & Gaillard“ svoj potpis na ugovor stavio je njen vojni savetnik, generalni inspektor francuske vojske, vazduhoplovni general Jean-François Ferlet (od 2017. do 2021. na čelu francuskog Direktorata vojne obaveštajne službe, DRM).

„Turgis & Gaillard“ su u Neuilly-sur-Seine 2011. godine osnovali Fanny Turgis i Patrick Gaillard. Osnivači su strategiju razvoja komanije zasnovali na iskustvima Abraham Karem-a ali i turskog Baykara, tvorca Bayraktara. Podsetimo se, Karem je u svojoj garaži, u maloj privatnoj firmi  „Leading Systems Inc.“, započeo razvoj UAV iz kojih će kasnije nastati General Atomics MQ-1 Predator. 

Inače, francuska frima je poslovanje započela razvojem sistema Gerfaut koji integriše preciznu vođenu municiju ispod krila transportnog aviona C-130 Hercules za izvođenje udarnih misija bez modifikacije aviona. No, uskoro se u potpunosti preorijentisala na proizvodnju UAV.

Kako se pretpostavlja, Francuzi planiraju da u Ukrajini proizvode taktičke bespilotne letelice srednje visine sa dugim trajanjem leta (MALE, Moyenne Altitude et Longue Endurance) Aarok. Kompanija je saopštila da će nakon potpisivanja ovog ugovora „partneri morati da reše sva pitanja vezana za proizvodnju i rad“, uključujući lokaciju budućeg proizvodnog pogona, kao i nabavku francuske opreme. Prve bespilotne letelice mogle bi da budu sastavljene već 2024. godine.

Francuska vojska trenutno koristi General Atomics Aeronautical Systems Inc. MQ-9 Reapers i sufinansira proizvodnju Airbus Eurodrone mase 11 tona. „Turgis & Gaillard“ su predvideli da Aarok bude domaća alternativa za MQ-9 i druge UAV klase MALE, ali upola manja i jeftinija od Eurodrone. 

Aarok je dizajniran sa nekoliko jedinstvenih karakteristika, uključujući sistem prepoznavanja i izbegavanja u cilju integracijе u civilni vazdušni prostor i robustan stajni trap za operacije na provizornim sletnim stazama.

Tokom razvoja francuskog UAV, sa letilice je bio uklonjen rezevoar za gorivo i na njegovo mesto montiran kokpit za probnog pilota. Ovakva konfiguracija je bila u ispitnoj fazi sve do dobijanja sertifikacije za evropski vazdušni prostor. Nakon prvih 100 letova i dobijanja sertifikata, kabina je uklonjena a UAV upravlja isključivo operater sa zemaljske stanice.

aarok 1
aarok 1

Prototip letilice pokretao je motor Pratt & Whitney Canada PT6 od 1200 KS, a kompanija je planirala da u operativnu letilicu integriše ili Safran Ardiden 3 ili GE Aviation Catalyst turboelisni motor.

Dalje, planirano je da Aarok nosi uređaj za izviđanje sa radarom i elektro-optičkom/infracrvenom kupolom prečnika 635 mm. Za misije kao što je bliska vazdušna podrška, UAV bi takođe nosio do četiri precizno vođene bombe Safran Hammer ili projektile Lockheed Martin AGM-114 Hellfire.

Na pariskom salonu Air Show, na aerodromu Le Bourget,  francuska kompanija je 19. juna 2023. izložila prvi Aarok sa rasponom krila od 22 m i maksimalnom težinom pri poletanju od 5,5 tona (od čega je 3 tone otpadalo na nosivi teret).

Korisno opterećenje je uključivalo Safran elektro-optički/infracrveni (EO/IR) senzor Euroflir 610, kao i Sagem SBU-54 Hammer AASM (Armement Air-Sol Modulaire) precizno navođenu bombu i drugu municiju vazduh-zemlja. Navedeno je da je brzina krstarenja 460 km/h a visina 9000 metara. No, prema do sada dostupnim vestima, u Ukrajini bi se proizvodila jednostavnija i lakša verzija ovog tipa letilice.

Aarok dron

5 KOMENTARA

  1. Samo izazivaju da im poruse sve u sto bi poceli ovo da proizvode.Jedino ako bi proizvodnja bila u Poljskoj ili Rumuniji.Pa i tada bilo bi Bum,Bum.

  2. To je bacanje novca u vetar jer će ta fabrika u ukraini postojati dok Rusija ne odluči suprotno. A onda će to biti mašala ruševina i krš.

  3. Meni ovo liči na klasičan avion bez pilotske kabine. Planovi su jedno a da li će doći do realizacije, videćemo. Gde god da naprave pogon na teritoriji Ukrajine biće garantovano pogođen odnosno uništen.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave