NaslovnaNovostiRusi počeli da prilagođavaju svoje sisteme za elektronsko ratovanje za suzbijanje lovaca...

Rusi počeli da prilagođavaju svoje sisteme za elektronsko ratovanje za suzbijanje lovaca F-16

Ruski sistemi za elektronsko ratovanje koji deluju u zoni specijalnih vojnih operacija biće prilagođeni za efikasno suzbijanje radarskih stanica i opreme NATO lovaca F-16, pišu RIA Novosti.

„Promene u podešavanjima sistema za elektronsko ratovanje biće izvršene uzimajući u obzir detaljne podatke o elektronskoj opremi boraca, koja će, prema planovima, biti isporučena Ukrajini“, navodi se u saopštenju agencije.

Stručnjaci su uvereni da će modernizacija omogućiti da se borbena tehnika potisne sa većom efikasnošću, za razliku od opreme sovjetske proizvodnje koja se već nalazi u ukrajinskoj službi.

Podsetimo, SAD su 17. avgusta odobrile isporuku Ukrajini borbenih aviona F-16 iz Danske i Holandije. Norveška je takođe izrazila spremnost da u Ukrajinu prebaci borbene avione. Ukupno je dogovoreno da se isporuči oko 61 jedinica ovih lovaca.

SAD su navele da će Ukrajina dobiti lovce savezničkih zemalja nakon što se završi obuka ukrajinskih pilota. Minimalni period obuke je procenjen na šest meseci.

ruski sistemi elektronskog ratovanja ugrozili rad rumunskih brodova
ruski sistemi elektronskog ratovanja nedavno ugrozili rad rumunskih brodova

Stručnjaci naglašavaju da upotreba sistema za elektronsko ratovanje omogućava efikasno neutralisanje sposobnosti neprijateljskih aviona, ometajući normalan rad radara, navigacije i druge opreme, što sve zajedno značajno smanjuje efikasnost neprijateljskih borbenih dejstava.

Ruske snage imaju zastrašujuću reputaciju kada je u pitanju elektronsko ratovanje

Prošle godine je saopšteno o formiranju čitavih bataljona za elektronsko ratovanje u formacijama Zapadne vojne oblasti. Oni nastoje zaštititi trupe, društvene i industrijske objekte od visokopreciznog oružja. Bataljoni su opremljeni kompleksima koji mogu da potisnu neprijateljske GPS sisteme, komunikacije i navigaciju.

izveštaju Royal United Services Institute (RUSI) sa sedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu navodi se kako je moskovsko elektronsko ratovanje veoma efikasno i obarao skoro 10.000 ukrajinskih dronova mesečno, dakle oko 333 dronova dnevno.

Kao i njihova „ešalonirana“ protivvazdušna odbrana, sa progresivno preklapajućim sistemima zemlja-vazduh kratkog, srednjeg i dugog dometa, ruske kopnene snage imaju adekvatno raspoređene platforme za elektronsko ratovanje koje pokrivaju svakih 10 kilometara fronta. Podsetimo, front u Ukrajini se rasteže na oko 1000 kilometara.

Rusija vodi u elektronskom ratovanju, pripremajući se u tehnološkom smisli još od rata u Siriji 2015. godine ali i aneksije Krima godinu dana ranije.

Automatizovana radio-interferentna stanica R-378A „Tobol“ je dizajnirana za otkrivanje i suzbijanje neprijateljskih radio komunikacionih linija. U službi je jedinica za radio-elektronsku borbu Oružanih snaga Rusije.
Automatizovana radio-interferentna stanica R-378A „Tobol“ je dizajnirana za otkrivanje i suzbijanje neprijateljskih radio komunikacionih linija. U službi je jedinica za radio-elektronsku borbu Oružanih snaga Rusije.

Kasniji izveštaji u vodećoj zapadnoj štampi dodatno su otkrili stepen uspeha ruskog elektronskog ratovanja koji je mučio ukrajinske operacije, sa najrazličitijim spektrom sistema za rešavanje svih mogućih pretnji, od dronova, komunikacija, signala za satelitsku navigaciju i satelita.

Ruski sistem elektronskog ratovanja

Automatska stanica za ometanje Žitel R-330Ž je dizajnirana za otkrivanje, dometanje i ometanje satelitskih i ćelijskih komunikacionih stanica, kao i sistema satelitske navigacije u dometu od 20-30 km.

Pored ove, Krasuha-2, Krasuha-4, RB-341V LEER-3, Murmansk-BN i Moskva-1 su neke od podjednako poznatih platformi elektronskog ratovanja, koje obavljaju ometanje radio, komunikacione, signala radarske satelitske navigacije različitih frekvencija, zajedno sa ulogama elektronske podrške i elektronskog napada.

Takođe smo pisali kako je sistem 14Ts227 Tobol poremetio „sinhronizaciju“ satelitske internet usluge Starlink sa zemaljskim terminalima.

Ruska vojska počinje da koristi i Parodist, toliko tajni sistem elektronskog ratovanja da ne postoji ni njegova fotografija. Nedavno smo pisali i o dva nova sistema za elektronsko ratovanje, već raspoređenih na frontu.

Studija RUSI stručnjaka je takođe otkrila jedan ometač, Šipovnik-Aero, odgovoran za obaranje mnogih ukrajinskih bespilotnih letelica. „Šipovnik-Aero se pokazao kao posebno efikasan sistem jer ima nizak signal i može to dodatno zamagliti oponašanjem drugih emitera i komunikacionih uređaja.

Ruski Leer-3 ometa GSM u Ukrajini
Ruski Leer-3 ometa GSM u Ukrajini

„Takođe ima sofisticiran spektar efekata za obaranje bespilotnih letelica. Ruska vojska i dalje uveliko koristi navigacione smetnje u području borbe kao elektronsku zaštitu. Ovo doprinosi stopi gubitka ukrajinskih bespilotnih letelica od približno 10.000 mesečno“, navodi se u studiji RUSI Džeka Votlinga i Nika Rejnoldsa.

Studija je dodala da su ruske platforme elektronskog ratovanja „u velikoj meri usmerene na poraz letelica i da ne pokušavaju da dekonflikuju njihove efekte“.

Može se pretpostaviti da pod „dekonfliktom“ autori podrazumevaju da ruske jedinice ne kapitalizuju odmah gubitak takvog sistema napadom na Ukrajince, jer uništavanje bilo koje neprijateljske platforme znači degradaciju odbrambenih sposobnosti.

„Postoji minimalno interesovanje ruskih posada za sinhronizovanje ovih efekata sa drugim aktivnostima ili za uklanjanje njihovih efekata“, dodaje se dalje u studiji.

Pored Šipovnik-Aero, ruska vojska je uveliko uvela efektore elektronskog ratovanja kako bi bila prisutna svim jedinicama na svim ešalonima. „Ukrajinske snage sada procenjuju da je najmanje jedan od ovih sistema dostupan svakom vodu unutar ruskih linijskih jedinica“, navodi se u studiji.

proracun sistema za elektronsko ratovanje krasuha s4
proracun sistema za elektronsko ratovanje krasuha s4

Trenutno se navodno razvijaju i mobilni modularni pomorski sistemi za elektronsko ratovanje. Lako se mogu instalirati na otvorenim palubama. Sistem bi trebalo da pouzdano zaštiti Mornaričke snage od protivbrodskih raketnih udara.

Patrolni brodovi projekta 22160 Vasilij Bikov prvi će dobiti nove sisteme, koji će biti ugrađeni u standardne morske kontejnere od 40 stopa. Ovo će olakšati njihovo postavljanje na palubu površinskih brodova Mornaričkih snaga Ruske Federacije.

10 KOMENTARA

  1. Ne mogu da shvatim,da pojedine neznalice sebi dozvoljavaju pisati na temu ratovanja u Ukrajini,taktici el.ratovanja,samo da bi pisali i ostavili svoj komentar.,Vidi se,da se ne razumeju,i samim tim dokazuju svoju glupost.Verujem da mnogi čak nisu ni služili vojni rok,ne poznaju voj.terminologiju ni tehniku ,strategiju ratovanja pogotovo elektronskog.,Rat nikome dobro nije doneo,mnogo je poginulo s obe strane.,Moglo je da se to reši na drugačiji način,da ZAPAD – NATO ,nije načinio grešku koju Ukrajina plaća.

  2. Јадно и Жалосно какве коментаре објављујете, при том мислим на ове под @ Duki, и @ Petar – ако немате ништа разумније не треба вам ни ово, сами се брукате (а текст вам је у реду, поучан).

  3. Сви ви који мрзите Русију сте, или потомци или симпатизери оних, за које је Голи Оток био цивилизацијска тековина. Онда Тито, сад Зеленски – иста матрица. За Расију матушку 333!

  4. Ma da,elektronika f16 je tako konstruisana da je traljava ruska tehnika lako može onesposobiti!Ostavite te ruske laži i propagandu,imali su u Siriji krasuhu,pa su im Izraelci u jednom avio udaru uništili i krasuhe i pancire,i svu pvo u zoni dejstva!

  5. Занимљиво да се више ништа не пише о Красуши која је наводно пала Украјинцима у руке, неоштећена, напуштена као да им је неко поклонио као на тацни. Можда је то било око нове године, више се и не сећам. Причало се и онда да је пребачена у Немачку и то је колико сам успео да пратим последња информација о томе. Чудно је прво било да је уопште ” гурнута” у прве борбене линије, а још чудније да је тек тако напуштена. Вероватно да ови горе набројани системи делују из позадине, веома добро су замаскирани, и и случају да постоји процена у промилима да могу да буду мета уништења, далеко било заробљавања или било које друге ситуације опасне по тај систем, вероватно се под хитно пребацују што даље од фронта.

    • rusi su zamlate boljševičke, nesposobne plutokratske i koruptivne, niti su imali neko super oružje niti če ga imati, sveje to mif, a i ako su imali neke sisteme koje nisu bog zna šta ostavili su po ukraini ko što du ostavili i one nove tenkove t 90 i jop mnogo tehnike kada BEGAJU…ja neznam zašto uopšte pišu o nekom ruskom superoružju kad ono ne postoji, postoji samo nedisciplina javašluk i pijančenje..

      • Samo ti sanjaj i nadaj se svemu tome što pišeš, jer to postoji samo u tvojoj mašti. Rusi su najjači u svetu za elektronsko ratovanje, neznalico, čak su i Ameri to priznali.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave