NaslovnaNovostiProizvodnja američkih PVO sistema u Ukrajini počinje: Za početak, sistemi Patriot i...

Proizvodnja američkih PVO sistema u Ukrajini počinje: Za početak, sistemi Patriot i NASAMS ne dolaze u obzir

Ukrajina je navodno uložila značajne napore da unapredi svoje odbrambene sisteme i privuče zapadne proizvođače oružja kako bi unapredili svoju odbrambenu industriju. Veliki zapadni proizvođači oružja kao što su nemački Rheinmetall i britanski BAE systems izrazili su planove da se angažuju u proizvodnji odbrane u Ukrajini.

Ukrajina i SAD su se takođe dogovorile da sarađuju na zajedničkoj proizvodnji naoružanja, što će Ukrajini navodno omogućiti proizvodnju sistema protivvazdušne odbrane.

Ukrajinska vlada je od pre neki dan, aktivno uključena u promovisanje odbrambene proizvodnje. Kijev je nedavno bio domaćin međunarodnih “konferencija odbrambene industrije u cilju ubrzanja proizvodnje oružja u Ukrajini”.

Generalno, zapadni izvori vesti tvrde da Ukrajina aktivno radi na modernizaciji i proširenju svoje odbrambene industrije kroz saradnju sa zapadnim proizvođačima i vladinim inicijativama.

Zajednička proizvodnja oružja sa Sjedinjenim Državama

Ukrajina i Sjedinjene Države nedavno su zaključile sporazum o pokretanju zajedničke proizvodnje naoružanja, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane. Ovo partnerstvo se smatra važnim korakom u jačanju odbrambenih kapaciteta Ukrajine te smanjenju njene zavisnosti od uvoza takvih sistema.

bajden i zelenski
bajden i zelenski

Ukrajinski predsednik Zelenski opisao je ovu odluku kao “istorijsku”, ističući važnost ove saradnje u jačanju odbrambenog stava Ukrajine. Pored toga, Ukrajina očekuje da će do kraja godine “videti prve rezultate proizvodnje zajedničkih sistema PVO sa SAD”.

Ovaj zajednički proizvodni napor usklađen je sa širim ciljem Ukrajine da poveća domaću i zajedničku proizvodnju oružja i odbrambenih sistema kao deo njenih napora da ojača svoje odbrambene sposobnosti.

Zajednička proizvodnja PVO sistema u Ukrajini sa SAD navodno treba da počne do kraja 2023. To je rok koji je obećao ministar strateške industrije Ukrajine Aleksandar Kamišin, sa akcentom na sisteme protivvazdušne odbrane.

Ukrajinsko glasilo Difens Ekspres pozvalo se na intervju koji je Aleksandar Kamišin dao Novom glasu Ukrajine u kojem je naveo tri aspekta u vezi sa tipom sistema PVO koji će se proizvoditi u Ukrajini.

Prvi aspekt je da je proizvodnja već u toku. Drugi je da će se rezultati zajedničke proizvodnje sa SAD videti pre kraja 2023. Treći je da će „u narednim godinama doći i druga složena dostignuća“.

Sistemi sa uskim opsegom delovanja

Mali sistemi nisu težak projekat za realizaciju, kao što je proizvodnja moćnih protivvazdušnih raketnih sistema poput Patriot ili NASAMS u Ukrajini. U teoriji, to je svakako moguće, ali zvuči prosto neverovatno s obzirom da ti sistemi nisu dostupni čak ni svim dugogodišnjim saveznicima SAD.

Dakle, odmah se može smanjiti apetit za one sisteme PVO koji se mogu implementirati u najkraćem mogućem roku, tačnije tri meseca, po direktnoj nabavci.

geran 2
geranj 2

U ovom kontekstu, čini se najrealnijim da se u Ukrajini pokrene proizvodnja lakih protivvazdušnih sistema kratkog dometa. Potreba za kojom je više nego značajna zbog ruske povećane upotrebe dronova Geranj-2/Shahed-136, od kojih je u septembru lansiran rekordan broj od više od 500.

S obzirom na minimalni rok od samo tri meseca do kraja 2023. godine, o naprednim sistemima kao što su Kongsbergov CORTEX Typhon ili EOS-ov borbeni modul Slinger možda nećemo ni govoriti, jer se sve svodi na proces proizvodnje.

Primera radi, prva serija od deset Slinger sistema, prema australijskoj kompaniji, stići će u Ukrajinu do kraja godine. Istovremeno, najverovatnije, porudžbinu za njih dala je američka vlada u aprilu ove godine ili Ukrajina istog meseca. To znači da će biti potrebno do osam meseci da se proizvede relativno mala prva serija u već uspostavljenom proizvodnom pogonu.

Stoga je sasvim moguće da se radi o jednostavnijim sistemima, kao što je Viktor sistem u Češkoj.

Drugi scenario je integracija zapadnih protivvazdušnih raketa u sovjetske sisteme PVO, što je već viđeno. Malo je verovatno da će ovi sistemi biti poslati u SAD radi ovih modifikacija, podešavanje mora da se izvrši isključivo u Ukrajini.

supacat hmt sa asraam
supacat hmt sa asraam

Druga prilično pragmatična opcija je postavljanje lansera za zapadne infracrvene vođene rakete na ukrajinske lansere. Odnosno, korišćenje raketa vazduh-vazduh na lanserima raketa zemlja-vazduh, po modelu koji je primenila Velika Britanija ugradnjom raketa AIM-132 ASRAAM na vozilo Supacat HMT 6×6.

4 KOMENTARA

  1. Свакако ће производне погоне наоружања и РВО-система у Украјини Руска војска лоцирати помоћу војних сателита и својих обавештајаца, па уништити као до сада.Руски војни сателити у орбити виде скоро све,а ни Руски обавештајци нису куче од јуче, знају свој посао ! Неонацистима ће дара бити скупља од мере!

    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

  2. A gde ce im biti fabrika? Kao, rusima ce biti žao da je raznesu, pa ce oni nastaviti nesmetano da proizvode rakete? Veoma smesno i cinicno

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave