NaslovnaNovostiU nedostatku prave, Ukrajina gradi sopstvenu 'Gvozdenu kupolu'; Anti-dron sistem Slinger stiže...

U nedostatku prave, Ukrajina gradi sopstvenu ‘Gvozdenu kupolu’; Anti-dron sistem Slinger stiže iz Australije

Zaštita od vazduhoplovnih pretnji glavna je slabost ukrajinske vojske u ovom trenutku. Ako se najvažniji gradovi i vojni ciljevi brane od ruskih projektila, neki logistički centri i dalje ostaju ranjivi, posebno protiv dronova kamikaza, koji imaju prednost što su brojni i jeftini.

Cela teritorija Ukrajine je meta ruskih vazdušnih udara. Od balističkih projektila koje lansiraju sistemi Iskander do iranskih kamikaza dronova, ukrajinske snage se nadaju da će jednog dana moći da odgovore na svaku vrstu pretnje.

Ponovljeni napadi dronovima u dunavskim gradovima Izmail i Reni pokazali su koliko je teško osigurati bezbednost najvažnijih logističkih centara na ukrajinskoj teritoriji. Iako ukrajinski izvori svakodnevno izveštavaju o uspešnosti njihovih PVO snaga, situacija u realnosti je sasvim drugačija.

Kijev nastavlja da dobija protivvazdušne sisteme sposobne da se suprotstave pretnjama kao što su bespilotne letelice i podzvučni avioni, ali navode da je vojsci i dalje potrebno mnogo više opreme.

Samo u poslednjih nekoliko meseci Nemačka je isporučila Ukrajini još 6 starijih samohodnih protivvazdušnih artiljerijskih sistema „Gepard” i 15.000 projektila; Berlin će takođe nastaviti proizvodnju projektila koji se koriste na sistemu Gepard.

Gepard 1A2
Gepard 1A2

Vojska je dobila i sisteme PVO Skynex, a u drugoj polovini 2023. godine dobiće još dva sistema. Skynex sistemi će biti montirani na nove vojne kamione Rheinmetall HKS 8×8, saopštio je Rheinmetal.

Takođe je prošlog meseca objavljena porudžbina za nekoliko modernih sistema CORTEX Typhoon od norveške kompanije Kongsberg.

Australijsko rešenje Slinger

Tako je australijska kompanija Electro Optic Systems (EOS) dobila porudžbinu za isporuku Ukrajini protiv dron sistema Slinger – „Slingshot”. Ovo čine 160 borbenih modula protiv bespilotnih letelica SLINGER. Ukupna vrednost porudžbine je oko 170 miliona dolara.

Slinger je dizajniran i razvijen u Australiji posebno za izvozna tržišta, sa fokusom na rešavanje savremenih i novonastalih pretnji na osnovu lekcija naučenih u nedavnim sukobima, kao što je Ukrajina, tvrde iz kompanije EOS.

EOS je najveći australijski izvoznik odbrambene industrije i dobavljač vojne tehnologije za Odbrambene snage Australije.

Sistem je stanica sa stabilizovanim topom M230LF kalibra 30 mm, radarom, senzorom vetra i programatorom municije, kojim se upravlja daljinski. Stabilizator pomaže da se efikasno puca čak i u pokretu.

Inače, ukrajinski ambasador u Australiji je lično upravljao kompleksom Slinger u okviru ove promocije u videu iznad.

SLINGER može da koristi visokoeksplozivnu programabilnu municiju koja detonira u blizini mete. Može da prati i cilja bespilotne letelice u pokretu na dometu većem od 800 metara, sa jedinstvenom municijom što ga čini pogodnim za upotrebu u naseljenim sredinama.

Vredi napomenuti da su ukrajinske vlasti naručile 110 ovih sistema za ugradnju na oklopne transportere M113, dok je još 50 naloženo, posebnim ugovorom, da se integrišu na vozila ukrajinske kompanije „Praktika“.

Kako navodi ukrajinsko glasilo Difens ekspres, radi se o vozilima Kozak-2M, Kozak-5 ili Kozak-7. Sling od 355 kg je dovoljno lagan da se ugradi čak i na MRAP vozila lake klase.

kozak oklopno vozilo
kozak oklopno vozilo

8 KOMENTARA

  1. Elem, mogu se opkladiti da je veca sigurica da Srbija pobedi Ameriku u basketu nego da ti dronovi dolaze sa teritorije ukrajne a ne neke druge evropske zemlje.
    Sve je ovo previse razmazano i ljigavo, opet tamo zapadnjaci kljukaju ogramne kolicine veoma naprednog nauruzanja.

  2. Dobro, i sta kad krene deset dronova, vrsice ovo neki posao, jeftinije je od pancira i drugih sistema, al ipak sve je do ruke oparetera.

  3. Руској војсци помаже Бог. А Украјинској ‘војсци’ одмажу богомдани ,јер је већ одавно једном ногом у гробу,а њено време тек долази !? Време ради за Русију ,а не за Украјинску ‘војску’ , НАТО-у и њиховим послушницима – бескичмењацима !Док Русија не истакне белу заставу , остали ће ,који су против ње, истаћи црну !

    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

  4. Кад бзду купили ово, имаће 160% успешности пво, пошто су сад на безмало 100%.

  5. Pa koliko vidim na vestima ukri uvek izjave da su u ističu preko 90 procenata ispalje ih drinova, to znaci da su već uveliko napravili gvozdenu kupolu 🙂

    • Al ga je probao ambasador… Prvi je opalio bez kontrole (tzv “upsić!”) prezenter se štrecnuo baš. Posle je bilo: “Evo pucaj al iz moje ruke. U žbun. Ili tamo negde.” 🤣😁🤣😁

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave