NaslovnaNovostiUkrajina bi da proizvodi sopstvene sisteme PVO; Zelenski najavljuje stvaranje "Alijanse odbrambene...

Ukrajina bi da proizvodi sopstvene sisteme PVO; Zelenski najavljuje stvaranje “Alijanse odbrambene industrije”

Ukrajina namerava da organizuje proizvodnju sopstvenih PVO sistema, najavio je na sastanku sa novinarima šef kabineta predsednika Andrij Jermak, prenose brojne ukrajinske vesti.

U Ukrajinu će u bliskoj budućnosti stići stručnjaci kako bi izradili planove za uspostavljanje proizvodnje vojne opreme, uključujući protivvazdušnu odbranu, rekao je Jermak u petak.

„Mislim da će vrlo brzo ovde stići specijalisti koji će napraviti plan za sopstvenu proizvodnju svega što nam je potrebno. Pre svega, ovo se tiče protivvazdušne odbrane“, rekao je zvaničnik.

Jermak je precizirao prošlonedeljnu posetu predsednika Vladimira Zelenskog SAD, ali nije bilo jasno da li će specijalisti i sistemi o kojima je govorio biti iz Sjedinjenih Država.

Zvaničnik je takođe rekao da Ukrajina pokušava da organizuje međunarodni sastanak savetnika za nacionalnu bezbednost kako bi razgovarali o formuli mira u Kijevu u drugoj polovini oktobra.

Ukrajina je sklopila prve sporazume sa proizvođačima oružja

Prema tvrdnjama predsednika Zelenskog, u Ukrajini će biti stvoren poseban fond za odbranu, koji će finansirati “proizvodnju oružja za borbu protiv Ruske Federacije”. Novac za fond biće uzet iz ruske imovine zaplenjene na Zapadu.

ukrajinac pored izvrljanog sistema patriot
Ukrajinac pored išaranog sistema Patriot

Na Međunarodnom forumu odbrambenih industrija, koji se održao u Kijevu 29. septembra 2023. godine, predsednik Ukrajine je najavio stvaranje Alijanse odbrambenih industrija, koja će stvoriti „arsenal slobodnog sveta“.

Takozvana alijansa za sada uključuje 13 članica, „13 istaknutih kompanija koje su spremne da zajedno sa Ukrajinom izgrade novi arsenal slobodnog sveta“, rekao je Zelenski.

Kuleba, ministar spoljnih poslova, najavio je „novu eru“ za ukrajinsku odbrambenu industriju nakon sastanka odbrambene industrije u Kijevu.

Skoro stotinu kompanija, navodno više nego što se očekivalo došlo je na Forum odbrambenih industrija u Kijevu, sa ukupno 30 predstavljenih zemalja.

“Ove brojke su premašile sva očekivanja, zahvalan sam 252 kompanijана iz više od 30 zemalja Evrope, Severne Amerike, Azije i Australije koje su došle u Kijev na Forum odbrambenih industrija”, rekao je Kuleba.

dmitro kuleba foto john minchillo : tanjug:ap
dmitro kuleba

„Sada ne donosimo samo strano oružje u Ukrajinu. Mi integrišemo ukrajinsku odbrambenu industriju u odbrambenu industriju NATO-a. Uspostavljamo obostrano korisna partnerstva i privlačimo napredne tehnologije da sami proizvodimo najmoćnije oružje u potrebnoj količini“, naveo je i šef ukrajinske diplomatije.

Da li su ove optimistične izjave uvertira u novu predsedničku kampanju, nismo sigurni, ali ovoliki optimiziam svakako da tako zvuči.

6 KOMENTARA

  1. Јесте , јесте -тако је !Читао сам и ја о томе у забавној штампи и у “Јеж”-у ! Као обично , кукумавац – ‘антихриста’ просипа глупости, да би се после могао вратити истим путем . Да глупост и наивност имају крила ,неки би већ одавно летели !Ако сам га добро разумео,он нема појма о чему говори ! Што је прошлост неонациста ‘славнија’ – суочавање с’њом после пораза ће бити болнија !Његове приче о производњи наоружања и коначној победи против Русије знамо напамет.Свима ћемо то понављати ,али зашто не измисли нешто уверљивије ?!Не би он тако далеко ‘догурао’,да га неки на западу нису одбацили!
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

  2. Da li ovi ljudi znaju sta govore,ovo je nevetovatno pa Rusija ima to da pocisti kao metlom,ovo je samo zelja lazova i olosa.Zivela Rusija

  3. Sta ćete Vi jadnici da proizvodite u Ukrajini kad Vam rusi spiče sve za jednu noc …propaganda i pranje love ..pre cete Vi da pobegnete u te zemlje koji su bili tu da gurate viljuskare tamo kod njih

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave