Naslovna Novosti U borbama kod Verbovoja ruska vojska uništila još jedan britanski tenk Čelendžer...

U borbama kod Verbovoja ruska vojska uništila još jedan britanski tenk Čelendžer 2

4
jos jedan unisteni challenger 2 u pravcu zaporozja
jos jedan unisteni challenger 2 u pravcu zaporozja
google news

Aktivni sukobi u oblasti Verbovoje praćeni su ne samo izveštajima o gubicima i pobedama, već i foto i video materijalima o kojima se aktivno raspravlja na internetu.

U poslednje vreme, među sličnim publikacijama, posebnu pažnju privlače fotografije i video snimci uništene vojne opreme, koja je, po svemu sudeći, isporučena Oružanim snagama Ukrajine (OSU) iz zemalja NATO-a.

Na osnovu slika predstavljenih na Internetu, može se tvrditi da je došlo do značajnih gubitaka u opremi od strane Oružanih snaga Ukrajine. Među uništenim oklopnim vozilima vidljiva su ne samo borbena vozila pešadije, već i veći i moćniji primerci, poput tenkova Čelendžer 2.

Ovi britanski tenkovi dugo su važili za među najboljima na svetu, ali na ovom bojnom polju očigledno nisu mogli da izdrže konfrontaciju.

Mnogi stručnjaci i posmatrači već komentarišu ovu situaciju, napominjući da čak i najsavremenija i najnaprednija tehnologija može biti uništena ako se koristi nepravilno ili neiskusno.

Međutim, uprkos tome, situacija sa uništenom opremom NATO-a u oblasti Verbovoje postaje još jedan razlog za aktivne diskusije ne samo među vojnim stručnjacima, već i među običnim korisnicima interneta. Treba napomenuti da već nekoliko dana Rabotino, Novoprokopovka i Verbovoje predstavljaju samo žarište borbe u ovom pravcu.

Čelendžer do ukrajinskog sukoba važio za neuništiv

Mnogi ljudi se pitaju kolika je stvarna efikasnost zapadne vojne opreme i koliko su opravdane velike nade ukrajinskih oružanih snaga u istu. Što se tiče britanskih tenkova Čelendžer 2, prethodno su video dokumentovana dva gubitka, a koliko ih je ukupno nastradalo, ne zna se.

Nikada do sukoba u Ukrajini nije zabeležen gubitak Čelendžera 2 od strane neprijateljeljske vatre.

Jedini gubici pretrpljeni u borbi su rezultat “prijateljske vatre”. Naime, britanski tenk Challenger 2 je uništen samo jednom, ne od strane neprijatelja, već od drugog Challengera 2, 2003. godine u Basri, Iraku.

Britanija je u januaru 2023 saopštila da Ukrajini u vidu pomoći šalje 14 tenkova Challenger-2. Još u martu mesecu, sada već smenjeni ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov izjavio je da je ukrajinska vojska dobila svoj prvi glavni borbeni tenk Čelendžer 2.

Sredinom devedesetih godina dvadesetog veka London je nabavio 386 Challenger-2, koji su uglavnom eksploatisani tokom invazije na Irak, počev od 20. marta 2003. godine.

Nekada je prednost Čelendžera 2 bila i veoma dobra zaštita posade, što je u verziji Čelendžera 2 TES pretočeno u rekordnu težinu od 74 tone, najveću među savremenim tenkovima.

challenger 2
challenger 2

Enormna težina tenka je značila i veći kvalitet zaštite, što je potvrđeno tokom borbi u Iraku, gde je Challenger 2 izdržao protivtenkovske vođene rakete i bacače granata. Kruži priča da je primio 14 pogodaka iz bacača granata RPG-7 i vođenih raketa Milan i povukao se iz zasede sopstvenim pogonom.

Čelendžer 2 pobedio konkurenciju na takmičenju

Početkom maja meseca, u Letoniji je zvanično održalo se takmičenje IRON SPEAR (Gvozdeno koplje), koje se redovno održava pod vođstvom Letonske NATO borbene grupe. 

Na događaju, koji je održan u dve kategorije: glavni borbeni tenkovi i borbena vozila pešadije, učestvovale su posade iz nekoliko zemalja članica NATO-a.

Tenkovska takmičenja, poznata i kao tenkovski biatlon, su takmičenja karakteristična za Rusiju, ali nisu jedini. Bivša sovjetska republika sada ima svoje takmičenje. 

Na ovogodišnjem takmičenju Iron Spear, učestvovale su posade tenkova iz mnogih zemalja NATO-a. Najbolji su se pokazali Britanci, koji su pobedili slavnog Abramsa.

NATO je organizovao takmičenje kako bi testirao sposobnost tenkova da brzo pronađu neprijatelja i prođu kroz stazu prepreka. U saopštenju se navodi da NATO drži svoje jedinice u pripravnosti da odgovore na svaku situaciju.

challenger 2
challenger 2

Prema NATO Borbenoj grupi Letonije, svrha takmičenja je da se testira sposobnost posada da locira neprijatelja i brzo se kreće na bojnom polju. „NATO održava jedinice na visokom nivou pripravnosti, sposobne da odgovore na svaku situaciju“, navodi se u saopštenju.

U petak, 5. maja, proglašeni su pobednici takmičenja: u kategoriji glavnog borbenog tenka Britanci su zauzeli prvo mesto sa tenkom Challenger 2, Španci sa Leopard 2E zauzeli su drugo mesto, a Amerikanci sa tenkom Abrams su na trećem mestu.

4 KOMENTARA

  1. Vervatno su dobre masine ali boj ne bije oruzje nego covek u ovom slucaju posada. Ako je posada uigrana, ima onu stvar, poznaje sta sredstvo moze da uradi a sta ne onda je to pun pogodak sve ostalo je puka sreca.

  2. SVAKA HUKA I BUKA PROĐE.,ČELENDŽER,ABRAMS I LEOPARD SU SAMO MASKA ZA ENORMNO PRANJE NOVCA.KONZERVA JE KONZERVA I NE MOŽE BITI NEŠTO DRUGO.,DA JE ZAPAD ZNAO ČIME RUSI RASPOLAŽU ,NE BI NIKAD POSLALI OVE KONZERVE U UKRAJINU.,OVAKO UNIŠTENI ZAPADNI TENKOVI ĆE OTIĆI U TOPIONICU

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version