NaslovnaNovostiNemačka će proslediti svoje TAURUS rakete Ukrajini verovatno domah nakon što SAD...

Nemačka će proslediti svoje TAURUS rakete Ukrajini verovatno domah nakon što SAD prebace ATACMS

Prema Volstrit Žurnalu, odluka SAD da isporuče rakete ATACMS Ukrajini mogla bi da postane katalizator za Nemačku da Kijevu obezbedi svoje krstareće rakete dugog dometa Taurus.

Publikacija ukazuje na brojne izvore u nemačkoj vladi koji ističu želju Berlina da deluje u dogovoru sa Vašingtonom u pitanjima vojne pomoći Ukrajini.

Odluka o mogućem snabdevanju nemačkim raketama Taurus mogla bi da bude značajan korak u jačanju ukrajinskih sposobnosti. Ove krstareće rakete imaju veliki domet i sposobne su da pogode različite kopnene i morske ciljeve.

Rakete ATACMS koje su SAD ipak odlučile da dostave Ukrajini već su izazvale aktivnu diskusiju u međunarodnoj areni. Ovo je oružje srednjeg dometa, visoke preciznosti dizajnirano za uništavanje velikih kopnenih objekata.

Danas rakete Storm Shadow i SCALP predstavljaju ozbiljnu pretnju, o čemu svedoči nedavni napad na štab Crnomorske flote u Sevastopolju.

U stavu Nemačke o snabdevanju Ukrajine projektilima Taurus, prvi put smo pisali još prošlog meseca. Nils Šmid, portparol SPD-a, stranke kancelara Olafa Šolca, saopštio je da se njegova stranka zalaže za snabdevanje Ukrajine krstarećim raketama Taurus.

„Ne isključujem mogućnost da ćemo u savezu sa Amerikancima obezbediti i dodatne sisteme, kao što je Taurus“, rekao je Šmid, citira Dojče Wele.

O Taurus raketama ukratko

Krstareće rakete vazduh-zemlja Taurus imaju domet od preko 500 kilometara i po izgledu su slične raketama Storm Shadow/Scalp, koje razvija isti proizvođač – MBDA. Tako varijante Storm Shadow/Scalp namenjene opremanju britanskih/francuskih oružanih snaga imaju domet od preko 500 km, pri čemu je izvozna varijanta ograničena na 250 – 300 km.

Raketa vazduh-zemlja Taurus je oružje visoke preciznosti koje bi moglo da se elektronski integriše u ukrajinske avione Su-24 (koje su ukrajinske vazduhoplovne snage već modifikovale tako da lansiraju i rakete Storm Shadow).

Ova raketa ima sposobnost izbegavanja protivvazdušne odbrane protivnika i koristi sistem za navigaciju po terenu kako bi pronašla i uništila cilj. Osim toga, TAURUS KEPD 350 može nositi različite vrste bojevih glava, uključujući visoko eksplozivne ili bunker-buster varijante, u zavisnosti od specifičnih operativnih zahteva.

Taurus dobija na visini leta tek u poslednjoj fazi, a zatim se spušta na metu pod strmim uglom.

po uzoru na britance nemacki poslanik trazi slanje krstarece rakete taurus dometa 500 km ukrajini
Taurus dometa 500 km

Tandem bojeva glava od 481 kilogram omogućava joj da prodre čak i u jako utvrđene bunkere: pri udaru, prva bojeva glava stvara proboj kroz koji će prodreti drugo eksplozivno punjenje. Senzori omogućavaju da projektil prodre kroz nekoliko spratova bunkera sve dok se ne aktivira druga detonacija.

Pored toga, Taurus kao senzor koristi pasivni infracrveni tragač, što dodatno povećava verovatnoću preživljavanja. Samo navigacioni radarski visinomer emituje slabo zračenje, kažu zvaničnici kompanije Taurus Sistems GmbH (zajedničko preduzeće između nemačke kompanije MBDA, koja poseduje 67 odsto i šveđanskog Saab Dinamics AB sa 33 odsto).

Taurus se u suštini oslanja na tri navigaciona senzora. Pored GPS-a, to je navigacija zasnovana na terenu i navigacija zasnovana na slikama.

9 KOMENTARA

  1. Наведите ми само једну државу која је после распада Варшавског пакта остала савезник Руске федерације??? Албанија, Бугарска, Мађарска, Чешка, Словачка, Пољска, Естонија, Летонија, Литванија… Нико са имало мозга их не жели у својој кући ( укључујући мене).

  2. MOGLO BI TO NACISTIMA BITI POSLEDNJE ZALETANJE NA RUSIJU, ČINI MI SE! ONO ŠTO NISU 45, TREBALO BI RUSI DA ZAVRŠE SADA,AKO ŽELE MIR!

    • Gospode Bože,
      Ti ne razlikuješ svetlost od tame, gore od dole, muško od ženskog… Si stvarno zaboravio ko je prešao svojim trupama čiju granicu? Proći će isto kako Srbija u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Kosovu. Šta rade koji očin Rusi u Ukrajini, u međunarodno priznatim granicama? Sve Ruje u jednoj državi??? Desilo se u prošlom veku pored Srbije još i u Nemačkoj, Eine Folk- Eine Führer- Ein Reich.
      SMRT FAŠIZMU – SLOBODA NARODU!

  3. Pinokio iz Nemačke,misli da je Adolf koji nije uspeo da pokori Rusiju.Ponizno liže Bajdenovu ruku ,smatrajući da će samo na takav način povećati svoju visinu.Nažalost,pinokio Napoleon i francuski predsednik su vodeći plejmejkeri EU lige.,koji se bore za prevlast u EU.,Nije ih briga koliko će stradati ukrajinskog naroda i koliko će ih oreživeti.,Novac buši gde burgija neće.

  4. ŠOLC I GENERALNO NEMAČKA VLADAJUĆA STRANKA FDU IGRAJU SE VATROM.,RF ĆE IMATI ODGOVOR I PREMA NJIMA.,ŽALOSNO JE DA ŠOLC I NEMAČKA ZAJEDNO SA SAD NE VIDE DA UKRAJINSKI NAROD NESTAJE.,BORBENA GOTOVOST UKRAJINE JE NA 25%., SLANJE VISOKOPRECIZNIH RAKETA UKRAJINI SAMO ĆE UBRZATI PROPAST UKRAJINE I SAMOG ZELENSKOG.

    • Gde će više naših izginuti u slučaju nuklearnog rata? Voleo bih da preživiš, kao i nekolicina tvojih istomišljenika, i onda bih vas naterao da ih sve lepo i dostojanstveno sahranite, magarčino.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave