Naslovna Novosti Srušio se višenamenski lovac-bombarder Su-34 u regionu Voronjež, posada se katapultirala

Srušio se višenamenski lovac-bombarder Su-34 u regionu Voronjež, posada se katapultirala

0
pad supersonicnom lovca bombardera su 34
pad supersonicnom lovca bombardera su 34
google news

Borbeni avion Su-34 srušio se u regionu Voronježa. Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije, incident se dogodio ujutru, oko 10 sati, u okrugu Kašira, u blizini sela Kolodezni.

Na sreću, oba člana posade uspela su da se katapultiraju na vreme i životi im nisu životno ugroženi.

Predstavnici Ministarstva odbrane su pojasnili da u trenutku pada u avionu nije bilo municije, što isključuje mogućnost eksplozije ili dodatnog razaranja na mestu pada. Na licu mesta trenutno rade stručnjaci i spasioci.

Prve informacije dobijene od izvora u Ministarstvu odbrane ukazuju da je jedan od verovatnih uzroka pada bio kvar levog stajnog trapa. Ova činjenica biće predmet temeljne istrage stručnjaka koji će analizirati okolnosti incidenta i stanje opreme.

Su-34 je ruski višenamenski lovac-bombarder koji se aktivno koristi od strane Oružanih snaga Rusije. Odlikuje ga visoka manevarska sposobnost, moderna avionika i moćno oružje.

Dvomotorni, dvosed, supersonični lovac bombarder Su-34

Su-34 Fullback je dvomotorni, dvosed, supersonični lovac bombarder, udarni avion srednjeg dometa za sve vremenske uslove koji VKS intenzivno koristi za izvođenje udara vazduh-zemlja i bombardovanja ukrajinskih snaga. 

kindzal
kindzal

Potpuno svesni neverovatnoj korisnosti aviona, VKS su sada počeli da ga naoružavaju najsmrtonosnijom municijom koja je dostupna u ruskom inventaru.

Početkom septembra otkriveno je da je Su-34 opremljen hipersoničnom raketom Kindžal, koji je takođe pogodio metu unutar Ukrajine.

U to vreme, obavešteni zvaničnik odbrane rekao je ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS: „Lovac Su-34 koristio je hipersoničnu raketu Kindžal u specijalnoj vojnoj operaciji. Prva posada koja je izvršila takav zadatak dobiće državna priznanja.

Zanimljivo, šef pres-centra grupe „Zapad“ Oružanih snaga Ruske Federacije (Ruske Oružane snage) Sergej Žibinski takođe je izvestio na Telegram kanalu Ministarstva odbrane Ruske Federacije o dva vazdušna udara na mesto akumulacije ljudstva Oružanih snaga Ukrajine (OSU) na Kupjanskom pravcu.

su 34 u bazi hmeim sirija
su 34 u bazi hmeim sirija

Razvoj je primljen sa intrigom jer je hipersoničnu raketu ranije nosio samo avion lovac-presretač MiG-31K posebno dizajniran za nošenje ovih projektila. Ovo je otvorilo put za diskusiju oko povećanja upotrebe Kindžala sada kada Su-34 mogu da ih nose.

Raketa Kindžal je svakako jedno od najvećih dostignuća ruske odbrambene industrije, sposobna da hipersoničnom brzinom pogađa ciljeve na velikim udaljenostima. Njena uspešna upotreba potvrđuje visok tehnički nivo ali i borbenu efikasnost ovog oružja.

U drugom slučaju, VKS su ispalili svoje prve klizne FAB-1500 M54 visokoeksplozivne fragmentacione bombe na metu koristeći upravo bombarder Su-34. Bomba je navodno pogodila metu tačno nakon nekoliko meseci testiranja.

Prema tvrdnjama na društvenim mrežama, lovac bi mogao da nosi najmanje dve modifikovane klizne bombe FAB-1500 M54, što bi u budućnosti bilo povećano na tri. Sa tri takve bombe, Su-34 je mogao da ispali jednu po jednu ili da ispali tri bombe istovremeno usmerene na tri različita cilja.

Kako ovi lovci bombarderi nastavljaju da dobijaju smrtonosnije i najsavremenije oružje, VKS su takođe izgleda svesni pretnje Su-34 parkiranim u vazduhoplovnim bazama. Dakle, da bi se zaštitli od ukrajinskog napada, letelica je prekrivena gumama i točkovima, kao što se vidi na najnovijim satelitskim snimcima.

Zičana Zastita na avionima
Zičana zaštita na avionima

Pored ovih, do sada nikad viđenih rešenja, Rusi će izgraditi nove „sisteme zaštite“ nad svojim avionima kako bi avione sačuvali od ukrajinskih napada dronovima. Naime, Rusi su razvili novu improvizovanu mrežu za svoje avione, u cilju zaštite od dronova. Nekoliko slika koje prikazuju ove sisteme zaštite objavio je ruski bloger i pilot.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version