NaslovnaNovostiProjekat „Armija dronova“; Ukrajinci detaljno predstavili kako funkcionišu pomorski dronovi kamikaze

Projekat „Armija dronova“; Ukrajinci detaljno predstavili kako funkcionišu pomorski dronovi kamikaze

Projekat „Armija dronova“, koji je pokrenuo Generalštab Oružanih snaga Ukrajine, ima za cilj proizvodnju i kupovinu dronova u različitim konfiguracijama, ali i obuku preko hiljadu operatera dronova.

Nedavno su inicijatori projekta „Armije dronova“ napravili “iznenađenje” predstavivši široj javnosti neke od karakteristika pomorskih dronova kamikaza, poznatih po tome što su više puta korišćeni protiv brodova ruske ratne mornarice u Crnom moru, ali i na Kerčkom mostu.

„Kako rade bespilotni ukrajinski površinski brodovi? Takvi uređaji mogu da dostignu brzinu do 80 km/h, a njihova cena dostiže 250.000 dolara. Ovo je direktna pretnja mostu na Krimu i brodovima ruske flote u Crnom moru“, napisali su inicijatori i koordinatori projekta „Armija dronova“ kao opis za kratki video koji su objavili na društvenim mrežama.

U video animaciji se navodi da Ukrajina raspolaže bespilotnim površinskim brodovima/pomorskim kamikaza dronovima dužine 5,6 metara i težine 1 tone. Takav dron može da nosi teret od 200 kg i da ubrza do 81 km/h.

Ukrajinska vlada je ove godine izdvojila više od milijardu dolara za industriju proizvodnje dronova, rekao je premijer Denis Šmihal još 26. jula.

On je dodao da je oko 10.000 ukrajinskih operatera bespilotnih letelica već obučeno, a još 10.000 se trenutno obučava.

Kako se izvodi napad kamikaza pomorskim dronom?

Takvi dronovi se daljinski kontrolišu, a vreme njihovog rada je do 61 sat. Video snimak pokazuje da nadvodni brodovi bez posade mogu da napadnu brodove i baze mosta Kerč koji povezuje Rusiju sa Krimom.

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) je 16. avgusta prvi put predstavila pomorski dron kamikaza Sea Baby koji je napao Kerčki most i brodove Crnomorske flote Rusije.

Šef SBU Vasil Maliuk rekao je za CNN 16. avgusta da je dron korišćen za udar na most Kerč u julu 2023. godine, nazvan „Sea Baby“, rezultat višemesečnog istraživanja i razvoja koje je ukrajinska vojna industrija podnela odmah nakon invazija.

„Površinski dronovi su izum Službe bezbednosti Ukrajine (SBU)“, rekao je tada Vasil Maliuk.

Ranije je Vojna obaveštajna služba Ukrajine (GUR) objavila video-materijal koji se odnosi na seriju napada kamikze pomorskim dronovima koji su izvedeni na ruske brodove u Crnom moru.

Video materijal je objavila pres služba Glavne obaveštajne uprave ukrajinskog Ministarstva odbrane (GUR). Na snimcima su prikazane epizode ​​tokom borbenih dejstava izvedenih pomorskim dronovima kamikaza na različite datume – maj, jun i posebno 1. i 3. avgust ove godine.

Dronovi pokušavaju da napadaju ruske brodove u različito doba dana u pojedinim oblastima akvatorija Crnog mora. U tu svrhu korišćena su bespilotna plovila MAGURA.

magura pomorski dron
magura pomorski dron

Ukrajinci su u martu predstavili i novu verziju ukrajinskog pomorskog vojnog drona. Na fotografijama su snimljena dva drona pod nazivom „Bakhmut“ i „Monobank“.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave