NaslovnaNovostiRusija osuđuje "nehumanost" SAD nakon što je Vašington isporučio Kijevu municiju sa...

Rusija osuđuje “nehumanost” SAD nakon što je Vašington isporučio Kijevu municiju sa osiromašenim uranijumom

Nakon kasetne municije, američka vlada je odlučila da pošalje Ukrajini oklopnu municiju sa osiromašenim uranijumom dizajniranu da probije oklop, navodi se u dokumentu koji su videli novinska agencija Rojters i dva njena izvora.

Ruska ambasada u Sjedinjenim Državama osudila je u sredu isporuku municije sa osiromašenim uranijumom koju je Vašington obećao Kijevu, nazvavši ovu buduću pomoć „jasnim znakom nedostatka humanosti“, prenosi Agerpres, pozivajući se na AFP.

„Odluka američke administracije da pošalje municiju sa osiromašenim uranijumom u Kijev jasan je znak nedostatka humanosti“, kritikovala je moskovska ambasada na Telegramu, ističući rizike u vezi sa „radioaktivnim oblacima u pokretu“ izazvanim eksplozijama ovih oružja.

Ova reakcija dolazi nakon saopštenja Pentagona o pomoći Ukrajini od milijardu dolara koja bi dala „novi podsticaj“ kontraofanzivi koju je pokrenuo Kijev.

Strogo vojni deo u iznosu od 175 miliona dolara namenjen je posebno za isporuku municije 120 mm sa osiromašenim uranijumom i namenjene američkim borbenim tenkovima Abrams obećanim Ukrajini.

Prema preliminarnim podacima, isporuke će uključivati do 10 hiljada municije, što, uzimajući u obzir tenkove M1A1 Abrams koje su isporučile Sjedinjene Države, odgovara 5 celokupnih kompleta naoružanja za svako od borbenih vozila.

m829
m829

Takvi projektili su standardna municija za tenkove M1A1 Abrams. Čini se da će transportovani projektil biti 120mm M829A2 proizveden 1990-ih. Međutim, moguće je da će SAD isporučiti i moderniji M829A3 APFSDS-T, dizajniran da probije savremeni oklop.

Ova tenkovska oklopna municija je kontroverzna zbog toksičnih rizika za vojsku i stanovništvo.

„Sjedinjene Države namerno prenose oružje sa neselektivnim efektima“, saopštila je ruska ambasada. Prema njenim rečima, Vašington „odbija da prihvati neuspeh takozvane kontraofanzive ukrajinskih oružanih snaga“ i spreman je da „napravi krst za buduće generacije“.

Britanija već slala Ukrajini, nama dobro poznatu, municiju sa osiromašenim uranijumom

Britanski Challenger 2 kao glavno naoružanje ima Royal Ordnance top 120 mm Tk L30 koji koristi municiju sa podkalibarnim penetracionim strelicama, APFSDS (Armour-piercing fin-stabilized discarding sabot) od osiromašenog uranijuma (DU, Depleted uranium).

U nedostatku volflrama, upotrebu osiromašenog uranijuma u podkalibarskim protivoklopnim granatama prva je započela nacistička Nemačka. Sedamdesetih godina prošlog veka, Sjedinjene Države su preuzele razvoj takvih granata, koje su bile namenjene za borbu protiv novih sovjetskih tenkova. 

challenger 2 gori u pravcu rabotina zaporozje
challenger 2 gori u pravcu rabotina zaporozje

Ovaj tip municije spade u borbeni komplet tenkova Abrams, a mogu ih koristiti nemački Leopard 2 i britanski Čelendžer 2.

Američke trupe su koristile granate sa osiromašenim uranijumom tokom operacije Pustinjska oluja, tokom bombardovanja Jugoslavije i tokom invazije na Irak 2003. godine. 

Kod nas su odlično poznati dugotrajni smrtonosni efekti ovog tipa municije

Upotreba municije sa osiromašenim uranijumom je žestoko osporavana. Njihovi protivnici, kao što je Međunarodna alijansa za zabranu oružja od uranijuma, žale se da predstavljaju ogroman rizik po ljudsko zdravlje, jer udisanje ili gutanje prašine sa osiromašenim uranijumom može izazvati rak i veoma ozbiljne reproduktivne probleme.

Nusprodukt procesa obogaćivanja uranijuma, osiromašeni uranijum se koristi za pravljenje municije jer mu ogromna gustina omogućava da prodre u oklop i zapali se. Ovaj metal je radioaktivan, ali mnogo manje radioaktivan od prirodnog uranijuma, međutim njegove čestice ostaju radioaktivne mnogo duže, do 700 miliona godina.

Tokom agresije NATO 1999, iz topova GAU-8/A Avenger na avionima Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II, naša teritorija zasipana je municijom 30 mm sa osiromašenim uranijumom. Kao što su primetili stručnjaci, to može dovesti do izbijanja raka. 

Prema rečima vojnog stručnjaka Konstantina Sivkova, upotrebu ovakvih granata treba smatrati „prljavim oružjem“.

Ovaj radioaktivni materijal će ionako biti dodat već preteškom poslu koji će morati da se obavi posle rata u Ukrajini na uklanjanju opasnih materija. Veliki deo zemlje je prepun neeksplodiranih ubojnih sredstava, uključujući kasetnu municiju i milione nagaznih mina.

Da li će Moskva sada koristiti još opasnije naoružanje?

Pošto SAD i Britanija šalju municiju sa osiromašenim uranijumom, više ne mogu zameriti Moskvi da koristi artiljerijske granate kalibra 152 mm sa nuklearnim bojevim glavama kao što je nedavno predložio član Dume i bivši zamenik komandanta Južnog vojnog okruga, general Andrej Gurulev.

Zamenik ruske Državne dume Andrej Guruljov podigao je talas debata i kritika nakon što je izjavio da je Rabotino idealno mesto za upotrebu taktičkog nuklearnog oružja. 

sad nemaju odgovor na rusko 22oruzje sudnjeg dana22 nuklearni torpedo posejdon
torpedo posejdon

Poslanik je napomenuo da su se na ovom mestu svi okupili na gomili i da je pri tom ofanzivna grupa bila prekrivena bakarnim bazenom. Gurulev je izrazio mišljenje da je moguće dalje napredovanje čak i sa sadašnjim snagama, uključujući i oslobađanje Zaporoške oblasti.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave