NaslovnaNovostiPosle Britanije, SAD šalju municiju sa osiromašenim uranijumom u Ukrajinu; 10.000 granata...

Posle Britanije, SAD šalju municiju sa osiromašenim uranijumom u Ukrajinu; 10.000 granata za Abrams M1A1

Nakon kasetne municije, američka vlada je odlučila da pošalje Ukrajini oklopnu municiju sa osiromašenim uranijumom dizajniranu da probije oklop, navodi se u dokumentu koji su videli novinska agencija Rojters i dva njena izvora.

Prema informacijama koje je objavio Rojters, administracija predsednika Sjedinjenih Država Džoa Bajdena sledeće nedelje namerava da objavi dodatno pružanje vojne pomoći Ukrajini u vidu granata sa osiromašenim uranijumom.

Projektili sa osiromašenim uranijumom se široko koriste za poboljšanje prodora municije i obično se koriste za uništavanje teškog oklopa i utvrđenja. Međutim, upotreba ovakvih projektila izaziva zabrinutost za životnu sredinu i zdravlje, pošto je osiromašeni uranijum teški metal i može imati dugoročne posledice po životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Prema preliminarnim podacima, isporuke će uključivati do 10 hiljada municije, što, uzimajući u obzir tenkove M1A1 Abrams koje su isporučile Sjedinjene Države, odgovara 5 celokupnih kompleta naoružanja za svako od borbenih vozila.

Takvi projektili su standardna municija za tenkove M1A1 Abrams. Čini se da će transportovani projektil biti 120mm M829A2 proizveden 1990-ih. Međutim, moguće je da će SAD isporučiti i moderniji M829A3 APFSDS-T, dizajniran da probije savremeni oklop.

Britanija je već poslala takve projektile Ukrajini ranije ove godine, ali se očekuje da će američke isporuke granata sa osiromašenim uranijumom izazvati reakciju.

Ruski izvori komentarišu dok čekaju zvaničnu reakciju Moskve da je „administracija američkog predsednika Džoa Bajdena odlučila da krene putem Velike Britanije i poveća kontaminaciju ukrajinskog tla nuklearnim otpadom“.

Da li ovaj potez SAD može da prouzrokuje kod Moskve još opasnije naoružanje?

Pošto SAD i Britanija šalju municiju sa osiromašenim uranijumom, više ne mogu zameriti Moskvi da koristi artiljerijske granate kalibra 152 mm sa nuklearnim bojevim glavama kao što je nedavno predložio član Dume i bivši zamenik komandanta Južnog vojnog okruga, general Andrej Gurulev.

Zamenik ruske Državne dume Andrej Guruljov podigao je talas debata i kritika nakon što je izjavio da je Rabotino idealno mesto za upotrebu taktičkog nuklearnog oružja. 

Poslanik je napomenuo da su se na ovom mestu svi okupili na gomili i da je pri tom ofanzivna grupa bila prekrivena bakarnim bazenom. Gurulev je izrazio mišljenje da je moguće dalje napredovanje čak i sa sadašnjim snagama, uključujući i oslobađanje Zaporoške oblasti.

Polemika oko radioaktivnih čestica

Upotreba municije sa osiromašenim uranijumom je žestoko osporavana. Njihovi protivnici, kao što je Međunarodna alijansa za zabranu oružja od uranijuma, žale se da predstavljaju ogroman rizik po ljudsko zdravlje, jer udisanje ili gutanje prašine sa osiromašenim uranijumom može izazvati rak i veoma ozbiljne reproduktivne probleme.

Nusprodukt procesa obogaćivanja uranijuma, osiromašeni uranijum se koristi za pravljenje municije jer mu ogromna gustina omogućava da prodre u oklop i zapali se. Ovaj metal je radioaktivan, ali mnogo manje radioaktivan od prirodnog uranijuma, međutim njegove čestice ostaju radioaktivne mnogo duže, do 700 miliona godina.

Američka vojska je masovno koristila takvu municiju u Zalivskim ratovima 1990. i 2003. godine, kao i 1999. kada je NATO bombardovao Jugoslaviju.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) ocenjuje, pozivajući se na studije u bivšoj Jugoslaviji, Kuvajtu, Iraku i Libanu, da ostaci osiromašenog uranijuma u ​​životnoj sredini “ne predstavljaju radiološki rizik za stanovništvo”. Ovaj zaključak ostaje kontroverzan.

Ovaj radioaktivni materijal će ionako biti dodat već preteškom poslu koji će morati da se obavi posle rata u Ukrajini na uklanjanju opasnih materija. Veliki deo zemlje je prepun neeksplodiranih ubojnih sredstava, uključujući kasetnu municiju i milione nagaznih mina.

SAD razmatraju slanje municije sa osiromašenim uranijumom od jula meseca

Informaciju da Vašington razmatra mogućnost slanja municije sa osiromašenim uranijumom u Ukrajinu objavio je u junu mesecu Wall Street Journal.

Jedan od Rojtersovih izvora u američkoj vladi procenio je da bi ovaj paket vredeo između 240 miliona i 375 miliona dolara, u zavisnosti od toga šta bi uključivalo, što još nije finalizovano.

Nedavni paketi opreme namenjene Ukrajini koje je objavilo Ministarstvo odbrane SAD uključivali su municiju za artiljeriju, rakete za sisteme PVO i oklopna borbena vozila.

Finansiranje paketa je obezbeđeno zahvaljujući posebnom predsedničkom prerogativu (tzv. Presidential Drawdown Authority), koji dozvoljava isporuke vojne robe i usluga bez odobrenja Kongresa u vanrednim situacijama. Materijal će doći iz viška američkih vojnih zaliha.

Britanija već slala Ukrajini, nama dobro poznatu, municiju sa osiromašenim uranijumom

Britanski Challenger 2 kao glavno naoružanje ima Royal Ordnance top 120 mm Tk L30 koji koristi municiju sa podkalibarnim penetracionim strelicama, APFSDS (Armour-piercing fin-stabilized discarding sabot) od osiromašenog uranijuma (DU, Depleted uranium).

U nedostatku volflrama, upotrebu osiromašenog uranijuma u podkalibarskim protivoklopnim granatama prva je započela nacistička Nemačka. Sedamdesetih godina prošlog veka, Sjedinjene Države su preuzele razvoj takvih granata, koje su bile namenjene za borbu protiv novih sovjetskih tenkova. 

challenger 2 u ukrajini
challenger 2 u ukrajini

Ovaj tip municije spade u borbeni komplet tenkova Abrams, a mogu ih koristiti nemački Leopard 2 i britanski Čelendžer 2. Američke trupe su koristile granate sa osiromašenim uranijumom tokom operacije Pustinjska oluja, tokom bombardovanja Jugoslavije i tokom invazije na Irak 2003. godine. 

Kod nas su odlično poznati dugotrajni smrtonosni efekti ovog tipa municije; tokom agresije NATO 1999, iz topova GAU-8/A Avenger na avionima Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II, naša teritorija zasipana je municijom 30 mm sa osiromašenim uranijumom. Kao što su primetili stručnjaci, to može dovesti do izbijanja raka. 

Prema rečima vojnog stručnjaka Konstantina Sivkova, upotrebu ovakvih granata treba smatrati „prljavim oružjem“.

3 KOMENTARA

  1. Ameri idu svojom logikom i planom, pritišću do maksimuma a rusi kao i obično non stop se pravdaju, nema tu sreće dok nekome ne opleteš šamarčinu cjelo selo će te smatrati šonjom🤷

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave