NaslovnaNovostiBugarskoj će biti dozvoljeno da kupi 183 oklopna vozila Stryker od Sjedinjenih...

Bugarskoj će biti dozvoljeno da kupi 183 oklopna vozila Stryker od Sjedinjenih Država

Američki Stejt department dao je dozvolu mogućoj prodaji borbenih vozila Stryker Bugarskoj. Takvu odluku je 1. septembra objavilo Ministarstvo odbrane SAD.

Ugovorom je predviđena nabavka 183 borbena vozila serije Stryker za Oružane snage Bugarske. Ukupan trošak se procenjuje na 1,5 milijardi dolara.

Godinama je bugarska armija želela da zameni svoja borbena vozila pešadije BMP-1 iz sovjetske ere. Međutim, budžetska ograničenja i potreba za finansiranjem drugih vojnih programa, kao što je kupovina lovaca F-16, otežali su ovu kupovinu do sada.

Ranije je Sofija raspisala tender za kupovinu do 150 novih oklopnih transportera za oko 1,5 milijardi leva [770 miliona evra]. U oktobru 2020. izabrana su dva finalista: kompanija Patria iz Finske i General Dynamics Land Systems [GDLS] iz SAD.

Samo nekoliko meseci kasnije, bugarsko Ministarstvo odbrane objavilo je poništenje postupka. “Cene koje su predložile dve kompanije koje su primljene u drugoj fazi daleko su premašile budžet koji je odobrila Narodna skupština”, naveli su tada.

Međutim, rat u Ukrajini je sve navodno promenio. U 2022. vojna potrošnja Bugarske iznosila je 1,54% BDP-a. Oni su povećani na 1,9% BDP-a 2023. godine i dostići će 2% BDP-a 2024. godine, u skladu sa obavezama NATO-a. Kao rezultat toga, ponovo je pokrenut program nabavke novih oklopnih transportera, ali ovoga puta bez raspisivanja tendera.

stryker
stryker

Prošlog maja, bugarski ministar odbrane Dimitar Stojanov rekao je da čeka ponudu Sjedinjenih Država za ugovor između vlade (G2G) za kupovinu oklopnih vozila Stryker.

„Proces nabavke oklopnih vozila napreduje brzim tempom. Čekamo čvrstu ponudu i nadam se da ćemo imati ugovor do kraja godine“, rekao je tada Stojanov. Bugarski zvaničnik je dodao: „Projekat je izuzetno konkurentan u pogledu cene u poređenju sa svim ostalim ponudama koje smo dobili.”

Međutim, Agencija za odbrambenu, bezbednost i saradnju [DSCA], koja je nadležna za razmatranje prijava za kupovinu američke vojne opreme, upravo je objavila mišljenje u kojem preporučuje da Kongres SAD odobri potencijalnu prodaju Bugarskoj 183 vozila serije „Stryker“, po ceni od 1,5 milijardi dolara [1,4 milijarde evra].

Proizveden od strane General Dynamics Land Systems, Stryker je ušao u službu u američkoj vojsci početkom 2000. Ovo oklopno vozilo je dostupno u 18 različitih verzija.

Bugarska će biti peta zemlja koja će nabaviti ovaj tip oklopnog transportera, posle Sjedinjenih Država, Tajlanda, Severne Makedonije i Ukrajine (koje su dobile 189 jedinica kao deo američke vojne pomoći).

Što se tiče aktuelnog fronta u Ukrajini, do sada, svedoci smo na desetine uništenih, zaglavljenih i napuštenih primeraka. U martu 2023. godine otkriveno je prvi put da će ukrajinske trupe biti naoružane američkim oklopnim transporterima Stryker. Strajkeri su navodno trebali da ojačaju kontraofanzivni potencijal OSU.

Krajem aprila ove godine, konvoj oklopnih borbenih vozila američke proizvodnje Stryker primećen je u Rumuniji blizu granice sa Ukrajinom, da bi sada gotovo svakodnevno gledali snimke uništenih po rejonu Zaporožja.

Sa pogonom 8×8 vozilo je teško 19 tona, a sa dodatim keramičkim oklopom pruža sveobuhvatnu zaštitu od 14,5×114 mm.

Može biti naoružan daljinski upravljanom oružanom stanicom Protector sa mitraljezom 12,7 mm M2 Browning, bacačem granata 40 mm Mk 19 ili mitraljezom 7,62 mm M240 zajedno sa protivtenkovskim vođenim projektilima FGM-148 Javelin.

1 KOMENTAR

  1. Najinteresantniji dio je onaj “ovaj lut bez raspisivanja tendera” ako kupuješ američko onda ne smetq, da je bez tenderq bilo čije drugo ameri bi ih promješali kao čorbu🤷🤦

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave