NaslovnaNovostiAmerički Stryker oklopni transporteri namenjeni Ukrajini stigli u nemačku luku

Američki Stryker oklopni transporteri namenjeni Ukrajini stigli u nemačku luku

Video snimci koji su se pojavili na internetu pokazuju kako se oklopni transporteri istovaruju sa broda. Još uvek nije jasno kada će vozila stići do Ukrajine i gde će biti predata kijevskim snagama za upotrebu protiv ruske vojske.

Stryker, koji je razvio General Dynamics Land Systems-Canada za američku vojsku, može da obezbedi zaštićeni transport za dve posade i pešadijski odred od devet ljudi..

Sa pogonom 8×8 vozilo je teško 19 tona, a sa dodatim keramičkim oklopom pruža sveobuhvatnu zaštitu od 14,5×114 mm. Može biti naoružan daljinski upravljanom oružanom stanicom Protector sa mitraljezom 12,7 mm M2 Browning, bacačem granata 40 mm Mk 19 ili mitraljezom 7,62 mm M240 zajedno sa protivtenkovskim vođenim projektilima FGM-148 Javelin.

U januaru su SAD najavile da će poslati 90 oklopnih vozila Strajker u Ukrajinu kao deo paketa vojne pomoći koji uključuje 59 borbenih vozila pešadije M2A2 Bradley sa brojnim drugim oružjem i municijom.

Stryker će nadoknaditi neke od gubitaka Ukrajine u opremi. Međutim, oni neće pružiti nikakvu prednost na bojnom polju jer su ranjivi na većinu protivtenkovskog oružja koje danas služi ruskoj vojsci.

SAD i njihovi saveznici trenutno isporučuju stotine oklopnih vozila i glavnih borbenih tenkova u Ukrajinu kako bi pripremili kijevske snage za ofanzivu velikih razmera protiv ruske vojske koje najavljuju za proleće.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave