NaslovnaNovostiKrimski most ponovo napala ukrajinska vojska; Rusija: uništena tri pomorska drona

Krimski most ponovo napala ukrajinska vojska; Rusija: uništena tri pomorska drona

Posle napada u julu, kada su dve pomorske bespilotne letelice udarile u Krimski most i uspele da ga okrnje, ukrajinska vojska je u noći sa petka na subotu ponovo pokušala da napadne most preko Kerčkog moreuza.

Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, ovog puta su korišćena tri pomorska drona, lansirana u kratkim intervalima između njih.

Prvi ukrajinski pomorski dron viđen je kako se približava mostu 01.09.2023. u 23:15 (po moskovskom vremenu). Uništili su ga ruski graničari, koji su koristili malokalibarsko oružje.

„Prvog septembra, oko 23.15, kijevski režim je pokušao da izvrši teroristički napad na Krimski most pomorskim dronom. Dron je na vreme otkriven i uništen je u Crnom moru“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije, koje su preuzele agencije Interfaks i Tas.

Drugi i treći dron stigli su do područja mosta oko dva sata kasnije. Prvo je jedan od njih otkriven i uništen, a deset minuta kasnije likvidiran je i drugi dron. Sve se dogodilo u 02:10 i 02:20. Nijedan od dronova nije uspeo da se približi mostu, uništen u Crnom moru.

„Drugog septembra, oko 02:10 (po moskovskom vremenu), kijevski režim je izvršio novi pokušaj terorističkog napada na Krimski most pomorskim dronom. Uništen je u vodama Crnog mora. Oko 02:20 uništen je i treći dron koji je kijevski režim poslao da pogodi Krimski most“, saopštili su ruski vojni predstavnici.

Poslednji napad na Krimski most ukrajinska strana je izvela 12. avgusta. S tim u vezi korišćene su dve modifikovane protivvazdušne rakete sistema S-200, koje je oborila ruska protivvazdušna odbrana.

Krimski most je simbol ruske infrastrukture koji obezbeđuje ne samo vezu između poluostrva i evropskog dela Ruske Federacije, već i glavni put sa juga Ukrajine.

Skoro od početka ruske vojne intervencije u Ukrajini 24. februara 2022. godine, ukrajinski predstavnici su nameravali da udare na most, ali nisu imali sredstava za postizanje ovog cilja.

003 krimski most 8 oktobar 2022
003 krimski most 8 oktobar 2022

Međutim, Krimski most je dva puta oštećen, što je zahtevalo popravku i na železničkoj i na putnoj pruzi. Prvi pogodak je postignut u oktobru 2022. godine, kada je na mostu eksplodirao kamion napunjen eksplozivom.

Drugi put, u julu 2023. godine, most su udarile dve pomorske bespilotne letelice, nanevši manju štetu. Tada su ukrajinci optužili čak Ruse da su sami napali svoj most da bi kasnije ipak priznali napad.

Ministarstvo odbrane Rusije je 12. avgusta tvrdilo da je Kijev pokušao da gađa Krimski (Kerčki) most koristeći konvertovanu „čudovišnu raketu“ S-200 dugu 10 metara; međutim, napad je osujećen pošto su ruski sistemi protivvazdušne odbrane otkrili i presreli projektil.

udar na krimski most
udar na krimski most

Treba napomenuti da je u cilju povećanja opasnosti po ruske brodove i infrastrukturne ciljeve u Crnom moru, u okviru Mornaričkih snaga Ukrajine stvorena prva u svetu struktura pomorskih dronova na nivou brigade.

U svom govoru 24. avgusta je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na Sofijskom trgu u Kijevu podelio borbene zastave novim vojnim jedinicama povodom Dana nezavisnosti. Tako je počela svoju delatnost 385. brigada bespilotnih pomorskih sistema specijalne namene Ratne mornarice Ukrajine.

Iznad Crnog Mora ruske snage sve češće beleže operacije američkih bespilotnih letilica. Gotovo svakodnevno čujemo prijave ruske strane o američkim dronovima koji operišu u toj regiji prikupljajući podatke.

S druge strane, Rusi pokušavaju da ojačaju odbranu Krimskog mosta, formirajući pored njega liniju delimično potopljenih barži koje bi sprečile pomorske bespilotne letelice da se približe cilju.

satelitski snimci pokazuju kako ruska vojska jaca odbranu u blizini krimskog mosta
satelitski snimci pokazuju kako ruska vojska jaca odbranu u blizini krimskog mosta

Planirano je da se između ovih brodova postave lanci i mreže kako bi se stvorile barijere protiv dronova. Ove mreže, poznate kao grane, biće dopunjene sistemom ograde na vrhu kako bi se sprečilo prelazak pomorskih dronova preko njih.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave