NaslovnaNovostiNoćas ponovo na udaru Krimski most; Ukrajina tvrdi da su Rusi gađali...

Noćas ponovo na udaru Krimski most; Ukrajina tvrdi da su Rusi gađali svoj most?!

U noći 17. jula napadnut je Krimski most. Oštećen je drugi put od početka ruskih vojnih operacija u Ukrajini.

Prvi teroristički napad kijevskih terorista na most dogodio se 8. oktobra 2022. godine, kada je kamion eksplodirao u blizini voza sa gorivom, pri čemu je poginulo 5 civila.

Današnji napad je doveo do manje štete na mostu, ali lokalne vlasti tek treba da otkriju sredstva koja su se koristila u napadu. Nažalost, više civila je postalo žrtve novog terora.

Glasnogovornica ukrajinske operativne komande „Jug“ Natalija Gumenjuk iznela je senzacionalnu tvrdnju. Ona je oštećenje Krimskog mosta nazvala “ruskom provokacijom” koja ima za cilj da se ne produži dogovor o žitu, koji danas ističe.

Prema snimcima koje su sa lica mesta podelili očevici, napad se dogodio oko 3 sata ujutru. Šef Krima Sergej Aksenov prijavio je „vanrednu situaciju u zoni 145. stuba Krimskog mosta i obustavu saobraćaja“. Kasnije su lokalne vlasti tvrdile da nijedan stub mosta nije uništen.

Guverner Belgorodske oblasti potvrdio je da su na mostu poginula dva građanina iz njegovog regiona. Nastradali su muškarac i žena, dok je njihova ćerka povređena. Ona je evakuisana u bolnicu u Krasnodarskom kraju.

Kao rezultat napada, obustavljen je automobilski saobraćaj na mostu, kao i trajektni saobraćaj između Kubana i Krima. Železnički saobraćaj je privremeno obustavljen.

Teško da su Moskvi potrebni nikakvi izgovori da zaustavi izvoz žita iz Ukrajine preko morske luke koja je ostala pod kontrolom Kijeva.

U Rusiji se već odavno tvrdi da ima dovoljno razloga da se ne produži sporazum, uključujući i činjenicu da se koristi za vojne napade na Rusiju i da se sporazumi koji se tiču izvoza iz Rusije ne sprovode.

Danas se očekuje da će Moskva otkriti da li Rusija pristaje da produži sporazum. Međutim, sudeći po tekućim provokacijama iz Kijeva i zemalja NATO-a, uključujući Tursku, Moskva će verovatno odbiti.

Predstavnik vojne obaveštajne službe Ukrajine prokomentarisao je incident. „Može se samo citirati reči šefa GUR-a Kirila Budanova da je „Krimski most tamo nepotrebna struktura“, rekao je Andrej Jusov.

Moramo napomenuti i da se nekoliko izviđačkih letelica NATO-a nalazilo u Crnom moru u blizini Krima u trenutku udara na most, između ostalih i MQ-9 Reaper.

Nekoliko dana pre ranija, primećeno je da ukrajinska vojska spušta u vodu dronove kod ušća Dunava. Kako njihovi dronovi imaju mali operativni radijus, verovatnije je da su dronovi koji su udarili na most bili lansirani sa nekog od trgovačkih brodova (uglavnom turskih) koji su se nalazili u blizini.

Ukrajinske snage udarile i na skladišta amonijuma i dinamita u retkom napadu na Lugansk

Ujutro 16. jula, ukrajinske snage su pokrenule veliki udar na grad Lugansk u Luganskoj Narodnoj Republici. Prema rečima meštana, u okolini je odjeknulo nekoliko eksplozija.

Oko 10 sati ujutru po moskovskom vremenu čulo se da ruski PVO sistemi rade na jugozapadnoj periferiji grada Luganska. Tada je u tom području odjeknulo nekoliko eksplozija.

Navodno je meta bilo skladište rudnika amonijuma i TNT-a koje ruska vojska nije koristila, ali je neophodno u rudarskoj industriji.

„Udar je pogodio takozvano skladište dinamita, koje se nalazi iza sela Jubilejni u gradu Lugansku. Tamo se nalazi rudnik Mašinskaja, nedaleko od njega je skladište amonijuma i TNT-a“, rekao je bivši oficir DNR.

Nema informacija o povređenima i mrtvima među stanovnicima Luganska od posledica udara.

Lokalni izvori su pretpostavili da je ukrajinska vojska gađala objekat kasetnom municijom velikog dometa, tvrdeći da je zvuk eksplozija sličan zvuku kasetne municije.

Istovremeno, neki drugi ruski izvori izvestili su da je ukrajinska vojska verovatno pogodila minu raketom Storm Shadow. Lokalni vojni zvaničnici još nisu komentarisali napad.

3 KOMENTARA

  1. Most jeste relevantna i opravdana strateška meta. Samo velika je žalost zbog civilnih žrtava. Ukrajinska baljezganja da su to uradili Rusi su priče za maloumne. Ali, postavlja se veliko pitanje: šta Rusi čekaju, zašto ne poobaraju mostove na Dnjepru?! Ludi li su? Ili su s nekim u dogovoru? Zna li neko?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave