NaslovnaNovostiČini se kao da je „Vagner” najavio prestanak rada, savetujući borce da...

Čini se kao da je „Vagner” najavio prestanak rada, savetujući borce da potraže novi posao

U audio poruci distribuiranoj među borcima privatne vojne kompanije Vagner, predstavnici komande čete preporučili su svojim zaposlenima da nađu privremeni ili stalni posao. Razlog je „pojačana konkurencija” na Bliskom istoku i u Africi.

„Momci, situacija je izuzetno teška“, rekao je na audio snimku predstavnik komande ove privatne vojske. On je dodao da je osnivač Jevgenij Prigožin „na ekstremnom putovanju u Africi rešio ova pitanja“ i ona će „daće biti rešena“.

Poruka pokreće niz pitanja o budućnosti Vagnera, koji je dugo bio predmet pažnje i ruskih i stranih medija u vezi sa učešćem u raznim sukobima i vojnim operacijama u inostranstvu.

Ranije su se pojavile informacije da neke zemlje Afrike i Bliskog istoka nameravaju da raskinu sporazume sa Vagnerovcima nakon smrti rukovodstva privatne vojne kompanije, uključujući Libiju, Mali i Siriju.

Milonov: „Vagner“ mora da se povinuje rukovodstvu Ruske Federacije

Vitalij Milonov, poslanik Državne dume Ruske Federacije, izneo je svoje stavove o budućnosti privatne vojne kompanije Vagner nakon smrti osnivača Jevgenija Prigožina.

Milonov je istakao da su struktura i borbeno iskustvo Vagnera jedinstveni i neophodni Ruskoj Federaciji. On tvrdi da organizacija treba da ima posebno mesto među podelama zemlje.

Političar je pojasnio da odluku o potčinjavanju kompanije treba da donese na najvišem nivou – predsednik Rusije. Ostaje otvoreno pitanje u kom resoru – da li je to Ministarstvo odbrane, Nacionalna garda ili neke druge strukture..

Poslanik je takođe naglasio da efikasnost Vagnerovaca treba da ostane na istom nivou. On je sugerisao da bi kompanija mogla da se koristi za operacije na dugim dometima, slično Francuskoj Legiji stranaca.

„Ovde treba da postoje široka ovlašćenja. Široke mogućnosti za komandovanje, da bude manje birokratije, da komandant može da donese odluku i da ne misli da će begunac onda pisati tužbu protiv njega tužilaštvu i da će ga mučiti za to“, rekao je Milonov. On je dodao da to treba da postane “ozbiljna jedinica od koje će se bojati”.

Milonov je na kraju svoje izjave istakao da u ovom trenutku Vagner već izaziva zabrinutost poljskih vlasti, što je, po njegovom mišljenju, „dobar rezultat“.

Prigožin govorio o svojoj bezbednosti na nedavno objavljenom video snimku

Nedavno objavljeni snimak šefa ruskih plaćenika Jevgenija Prigožina navodno ga prikazuje u Africi samo nekoliko dana pre smrti, obraćajući se nagađanjima o njegovom blagostanju i mogućim pretnjama po njegovu bezbednost.

„Za one koji raspravljaju o tome da li sam živ ili ne, kako sam – sada je vikend, druga polovina avgusta 2023, u Africi sam“, kaže Prigožin u kratkom videu.

„Dakle, za ljude koji vole da razgovaraju o tome da me zbrišu, ili o mom privatnom životu, koliko zarađujem ili bilo šta drugo – sve je u redu“, dodaje on odmahujući rukom.

Rojters nije mogao da proveri lokaciju niti datum snimka, koji je snimljen u vozilu u pokretu. Prigožinova maskirna odeća i šešir, kao i sat na desnoj ruci, odgovarali su njegovom izgledu na snimku objavljenom 21. avgusta, za koji je takođe tvrdio da je snimljen u Africi.

Njegova referenca na “vikend” implicira da je najnoviji snimak morao biti napravljen 19. ili 20. avgusta, samo tri ili četiri dana pre nego što su on i njegovi bliski saradnici poginuli u avionskoj nesreći severno od Moskve 23. avgusta.

Njegovi komentari u video snimku mogu odražavati Prigožinovu svest o rizicima za njegov život. Njegove Vagnerove snage borile su se za Rusiju u ratu u Ukrajini, ali je bio žestoko kritičan prema odbrambenom establišmentu i predvodio je kratku pobunu krajem juna.

Umeđuvremenu, kao što smo pretpostavili, Anton Elizarov “Lotos” jeste postao novi lider Vagner grupe

Elizarova je obeležila ofanziva na Bahmut i Soledar, a borio se i u Siriji, Centralnoafričkoj Republici i Libiji.

Ovaj viši komandant je jedna od ključnih ličnosti u strukturi čete i, očigledno, njegovo imenovanje može signalizirati novu fazu u aktivnostima Vagnera. Ova informacija je od posebnog interesa u kontekstu nedavnih događaja u vezi sa porodicom preminulog osnivača Vagnerovog PMC-a Jevgenija Prigožina. 

anton elizarov
anton elizarov

U uputstvima koja je Prigožin unapred napisao u slučaju njegove smrti, navodno je prva tačka bila da se na njegovo mesto postavi Elizarov.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave