NaslovnaNovostiPrigožin je mrtav! Vladimir Rogov potvrđuje smrt Jevgenija Prigožina

Prigožin je mrtav! Vladimir Rogov potvrđuje smrt Jevgenija Prigožina

Embraer sa repnim brojem RA-02795 poslednji put se pojavio na radaru danas u 15:11. Napravio je let Moskva – Sankt Peterburg.

U tragediji je poginulo ukupno 10 ljudi, od kojih su troje bili članovi posade.

Umrli su Jevgenij Prigožin i Dmitrij Utkin. Ovo je izjavio predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Upravo sam razgovarao sa izuzetnim „muzičarima“, oni potvrđuju činjenicu smrti Jevgenija Prigožina i Dmitrija Utkina“, rekao je Rogov.

Prema podacima Federalne agencije za vazdušni saobraćaj, među putnicima je bio Jevgenij Prigožin.

Slike koje su snimili amateri pokazuju kako avion nekontrolisano pada „kao gromada”.

Snimci sa mesta pada i požar izazvan padom aviona dovode u ozbiljno pitanje svaku mogućnost da neko preživi takvu nesreću. Ponavljamo da je Agencija za vazdušni saobraćaj Ruske Federacije potvrdila da je u avionu bio i Evgeni Prigojin.

Jevgenij Prigožin je retko leteo avionom koji se srušio u Tverskoj oblasti, ali je zaista pripadao njemu. O tome piše Readovka, pozivajući se na izvor.

Kako prenosi kanal, Prigožin je obično leteo drugim avionom, sa brojem RA-02878. Broj pale letilice je RA-02795.

Povodom avionske nesreće u Tverskoj oblasti, Glavno istražno odeljenje Istražnog komiteta Ruske Federacije pokrenulo je krivični postupak po osnovu krivičnog dela iz čl. 263 Krivičnog zakonika Ruske Federacije (kršenje pravila bezbednosti saobraćaja i rada vazdušnog saobraćaja) – RF IK

Prigožinova pobuna

Prigožinovi plaćenici su se nekoliko meseci borili zajedno sa regularnom ruskom vojskom u ratu Moskve u Ukrajini, koji je počeo u februaru 2022.

Krajem juna, Prigožin je mobilisao svoje ljude za pohod na Moskvu, iz frustracije neefikasnošću pojedinaca iz ruskog vojnog vrha, koji je smatrao nekompetentnim, ali je to prekinuo nekoliko sati kasnije posle pregovora.

001. prigozin putin copy
001. prigozin putin copy

Kremlj je navodno obećao Prigožinu imunitet od krivičnog gonjenja, a jedan od uslova za amnestiju je njegov odlazak u susednu Belorusiju. Međutim, Prigožin se ipak ponovo pojavio u Rusiji, u kontekstu Afričkog samita u Sankt Peterburgu, krajem jula.

Nedavno je postojala “zabrinutost” na Zapadu da bi se Niger, zapadnoafrička zemlja, mogao približiti Rusiji nakon vojnog udara u julu, što je Prigožin rekao da pozdravlja.

Poslednji put javnosti se obratio preključe. Kontrola nad privatnom vojskom „Vagner“ može preći na Ministarstvo odbrane Ruske Federacije, kao što je i najavljivano.

Prigožin i njegova grupa Vagner

Čitava priča o ”vagnerovcima”, navodno, počinje od Jevgenija Prigožina (Евгений Викторович Пригожин, 1961), jednog od ruskih magnata (popularno – ”oligarha”) u oblasti ishrane i restoraterstva, koji je bogatstvo počeo da stiče proizvodnjom – ”hot-doga”! Prigožin, koji se smatra osobom bliskom predsedniku Putinu, 1992 godine je registrovao informaciono-osiguravajuću komapniju – Društvo sa ograničenom odgovornošću ”ISK Evro-Polis” (OOO Евро Полис, Evro-Polis Ltd).

Nakon početka rata u Siriji, ”ISK Evro-Polis” je uz posredovanje ruskog Ministarstva energetike sa vlastima u Damasku potpisalа ugovor prema kome je preuzela obavezu da oslobodi kidnapovane pripadnike Asadovog režima, gasne i naftne izvore i postrojenja i, potom, preuzme njihovo fizičko obezbeđenje.

U proleće 2013 u Hong-Kongu su Vadim Gusev (Гусев Вадим Рудольфович, 1966) i Jevgenij Sidorov (Евгений Сидоров) – menadžeri privane vojne kompanije ”Moran Security Group”, osnovane 2010 godine kao firma specijalizovana za zaštitu trgovačkih brodova od pirata, registrovali privatnu vojnu kompaniju ”Slovenski korpus” (Славянский корпусSlavonic Corps Limited).

vojnici 22vagnera22 preuzeli kontrolu nad preduzecem 22vostokmas22 u bahmutu
vojnici vagnera preuzeli kontrolu nad preduzecem 22vostokmas22 u bahmutu

Osnovni zadatak ove firme je bila zaštita energetskih postrojenja i naftnih izvora u Siriji a regrutnu bazu su uglavnom predstavljali bivši pripadnici specijalnih snaga sa borbenim iskustvima iz Tadžikistana i Čečenije. U korpus je stupio i Dimitrij Utkin (Дмитрий Валерьевич Уткин, 1970). Utkin je do penzionisanja 2013 godine, u činu potpukovnika, zapovedao 700. posebnim odredom specijalne namene Druge posebne brigade specijane namene Glavne uprave RF (grad Pečori), nakon čega se zaposlio u ”Moran Security Group”.

Po svemu sudeći, ”ISK Evro-Polis” je preko ”Moran Security Group”, kao subkontraktora, angažovao ”Slovenski korpus”.

Do oktobra, ova formacija je brojala 267 plaćenika koji su bili organizovani u tri čete. Korpus je od teškog naoružanja dobio zastarele protivavionske topove 37 mm M1939(61-К), pukovske minobacače 120 mm M1943(PM-43) ali bez ijedne mine, tri gusenična amfibijska borbena pešadijska vozila BMP-1 (dva delimično ispravna) i dva mobilna raketna lansera 122 mm BM-21 RSZO”Grad” sa 10 reaktivnih projektila bez upaljača.

Posle teških borbi sa pripadnicima ISIL, 18 oktobra 2013 kod sirijske oaze El Suhna (Al-Sukhnah), pripadnici ”Slovenskоg korpusа” su se vratili u Rusiju.

No, u skladu sa članom 359 ruskog krivičnog zakona od 5 juna 1996 koji se odnosi na zabranu regrutovanja, obuke, finansiranja ili druge podrške plaćenika, kao i njegove upotrebe u oružanom sukobu ili neprijateljstvima, povratnici su uhapšeni. U oktobru 2014. godine, Moskovski gradski sud osudio je rukovodioce kompanije Vadima Guseva i Jevgenija Sidorova na po tri godine zatvora, a Vrhovni sud je kaznu potvrdio.

Zanimljivo je da je, bar prema novinskim izveštajima, Utkin izbegao sud. U to vreme se prvi put u sredsvima informisanja spominje ”Vagner”. Navodno, ”Grupa Vagner” je 2014 godine razoružala ukrajinske vojnike na Krimu a, potom, pružala  je pomoć u organizovanju oružanog otpora u Donbasu.

Kako je ukrajinska granica još bila neprohodna, stvorili su bazu u Rostovu-na-Donu, organizovali taktičke grupe jačine čete (po 250 ljudi) i započeli sa upadima u Ukrajinu. Jedan odred je nosio naziv ”Luna”, drugi – ”Step”, a trećim je komandovao Dimitrij Utkin.

prigozin se obraca ruskom ministarstvu odbrane
prigozin se obraca ruskom ministarstvu odbrane

Kako je njegovo konspirativno ime bilo ”Vagner” – čitava organizacija je postala poznata pod tim nazivom. Pri tome, ”Vagner” nije registrovan ni u jednoj zemlji, uključujući i Rusiju, tako da na neki način predstavlja ”fantomsku” organizaciju.

Još u junu 2017, SAD su ”Vagner” uvrstili u listu sankcionisanih lica i kompanija. Zvuči apsurdno, ali time je naziv grupe u izvesnom smislu legalizovan; na listi je, naime, ova organizacija zavedena kao ”Privatna vojna komapnija Vagner” i svrstana u rubriku ”Ukrajinski separatisti”.

Evropska unija je 13. decembra 2021. takođe uvela sankcije koje važe za ”Privatnu vojnu komapniju Vagner”, kao i četiri pravna lica i osam pojedinaca povezanih sa njom ”zbog kršenja ljudskih prava”.

Jevgenij Prigožin je u februaru 2022. podneo predstavku Opštem sudu EU zahtevajući uklanjanje ”Vagnera” sa spiska sankcija, nazivajući izjave Saveta EU neutemeljenim i negirajući postojanje privatne kompanije ”Vagner”.

Sa razvojem operacija u Ukrajini, upravo ovu činjenicu mediji koriste u često fantastične i senzacionalističke vesti i u propagandne svrhe. Pri tome, zapadni mediji uporno insistiraju da iza ove grupe stoji GU (GRU), FSB ili neka druga zvanična vojna ustanova.

prigozin i vagnerovci pored spomenika t 34 u bahmutu
prigozin i vagnerovci pored spomenika t 34 u bahmutu

Utoliko apsurnije zbuči vest o ”antiratno raspoloženim, plemenitim” pripadnicima GRU koji su u saradnji za obaveštajnim službama Ukrajine sabotirali asasinske namere ”vagnerovaca” i ”kadirovaca”.

Konačno, već izlizano – u ratu prvo strada istina. Ali ”cveta” medijski rat i PsiOps. Ova ne toliko široko plasirana vest može se tumačiti i kao pokušaj da se unese nepoverenje između ruskih vojnih i bezbednosnih struktura i privatnih plaćenika.

3 KOMENTARA

  1. Nece ukrajna imati veze sa njegovom smrcu kad mu bude vreme, a i ti si vuce dosta tupav ako mislis da ukrajna ima bilokakve veze sa bilo cim tamo.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave