NaslovnaNovostiGumeni HIMARS na naduvaavanje - skuplja dara nego mera

Gumeni HIMARS na naduvaavanje – skuplja dara nego mera

Češka kompanija „Inflatech s.r.o.“ nalazi se na granici sa Nemačkom, u gradu  Děčín, Lesni cesta 287. Firma se reklamirala kao domaći proizvođač svih vrsta reklama i maketa.

No, posle početka ruske „specijalne vojne operacije“, „Inflatech“ je doživeo pravi bum i otvorio je potpuno novi pogon u bivšem supermarketu. Pogon ima zatamnjena stakla a u njemu radi oko 25 ljudi, uključujući nekoliko Ukrajinaca.

Mesečna proizvodnja je u martu 2023. iznosila oko 50 artikala. Šta je dovelo do procvata posla objašnjavaju  direktori Viktor Talanov i Vojtek Freser. Naime, u bivšem supermarketu proizvodi se više od 30 različitih vojnih mamaca na naduvavanje, od tenkova i oklopnih vozila do aviona i haubica.

Ovde nastaju lažni bacači SA-8, tenkovi T-72 i M1 Abrams, ali i sistemi HIMARS. Kompanija koristi lake materijale, poput veštačke svile, pa je ukupna težina lažnog tenka do 100 kilograma. Potrebna su četiri vojnika da upravljaju mamcem, a 10 minuta je dovoljno da se odmota i naduva lažni komad vojne opreme.

czech ukraine russia conflict war decoy inflatech
czech ukraine russia conflict war decoy inflatech

Modeli se dizajniraju na računaru, potom se u segmentima štampaju na odabranim materijalima u odvojenim delovima  koje spajaju visokokvalifikovane krojačice na mašinama za šivenje.

Upotreba lažne vojne opreme nije nova taktika i dobro je dokumentovana tokom oružanih sukoba. Tokom Prvog svetskog rata, savezničke snage su koristile lutke da imitiraju britanske tenkove. Izgrađene su od drveta i pokrivene maskirnim platnom.

Ideja je proslavljena tokom Drugog svetskog rata kada su savezničke snage, u okviru Operacije Fortitude, u cilju zavaravanja nemačke obaveštajne službe o mestima iskracvanja u Italiji i Francuskoj, izradili na hiljade maketa na naduvavanje svih mogućih tipova ratne tehnike.

Najveća obmana Drugog svetskog rata: OPERACIJA FORTITUDE
Tenk na naduvavanje

Istina, „Inflatech“ je u ovu vrstu posla ušao i sa saznanjem da u mirnodopskim uslovima realne makete mogu poslužiti kao odlične mete tokom obuke nišandžija na svim vrstama borbenih sredstava.

No, očito je da je od februara 2022. potražnja za „velikim dečjim igračkama“ rapidno porasla. Rukovodioci firme nisu otvoreno potvrdili da makete isporučuju Ukrajini. Naveli su da se one izvoze isključivo na osnovu NATO dozvola, da se prijateljskim stranama svakako mora pružiti pomoć u slučaju neprijateljske agresije ali – i „da im je Putin napravio najveću reklamu“!

Ukrajinski mediji prikazali i gvozdene makete vojne opreme

Navodi se da je oko 250 specijalnih gvozdenih modela vojne tehnike prebačeno u jedinice Oružanih snaga Ukrajine. To su takozvani „trikovi“ koji su osmišljeni da skrenu pažnju ruskih trupa na bojnom polju.

ukrajinska maketa
ukrajinska maketa

Makete vojne tehnike ukrajinskim formacijama predala je lokalna kompanija Metinvest. Kompanija kaže da je glavna svrha upotrebe „obmana“ da se osigura da ruska vojska troši skupe precizno navođene projektile i lutajući municiju na njih, greškom ih smatra za pravu vojnu opremu.

Prema ukrajinskoj štampi, lažnjaci u potpunosti reprodukuju izgled i dimenzije radarskih stanica, artiljerijskih sistema i oklopnih vozila. Ovo nije prvi put da su oni meta ruskih udara, kažu ukrajinski posmatrači.

Rusija takođe koristi mamce!

Vojne snage na Istoku i Zapadu imaju dugu istoriju korišćenja mamaca da prevare svoje protivnike. Rusi ove strategije nazivaju „Maskirovka“. Najviše se ističe korišćenje borbenih aviona na naduvavanje MiG-31 i lažnih raketnih sistema S-300, između ostalih.

nintchdbpict000648932507

Bilo je izveštaja da je Rusija koristila sisteme protivvazdušne odbrane na naduvavanje kao mamce za prevaru Ukrajinaca u avgustu prošle godine.

Rusbal, ruska kompanija koja stoji iza naoružanja na naduvavanje, izjavila je i da je cena “ovakve prevare neprijatelja” samo delić kupovine pravog oružja, ne otkrivši tačne detalje.

Ne isplati se uvek

Na fotografijama i u izveštajima sa ukrajinsko-ruskog vojišta odavno se spominje upotreba lažnih mamaca. No, ovde treba reći da gore pomenuta češka maketa nije jeftna, što bi se inače pomislilo za „igračke na naduvavanje“ – vrednost jednog modela, u zavisnosti od tipa, kreće se od 25.000 do 100.000 evra!

Ukoliko se Rusi zaista zavaraju i na lažni cilj dejstvuju nekim od skupih sistema – ulaganja u makete su isplativa. No, ako proizvod „Inflateksa“ privuče jeftini dron ili kvadrokopter, pa i manje soficticirane granate – cena može biti nesrazmerna potrebama.

dron maketa koji lici na f 35
dron maketa koji lici na f 35

Druga stvar je da takvi „trikovi“ ne mogu radikalno uticati na ishod bitaka čak ni na jednom delu fronta, primoravajući ruske trupe da troše dragocenu municiju.

22 KOMENTARA

  1. И то преписа сте све од Срба и ми смо користили такве и много друге макете за време НАТО агресије на суверену Државу Србију

  2. Sta sve pije vodu??? Izreka ide ovako: to ne drzi vodu,, a ne to ne pije vodu!Misli se na posudu koja je dobra i drzi vodu.Ona sto nije ne drzi vodu!!!Sto se tice laznog naoruzanja,i te kako je efikasno!!! Mi smo na KiM,postavljali cele borbene polozaje i to nismo imali makete,vec smo se snalazili raznim otpadom!Puteve smo pravili od folije za plastenike duzine i do 4km.Uvek su se ,,pecali,,To pomaze samo ako imas cime da odgovoris,mi na zalost nismo imali cim!

    • Онда да поједноставимо,држ буре воду док мајстори оду!!!

  3. U doba kada nisu postojali izviđački dronovi, ovo je pilo vodu. Pravi tenkivi, pravi himarsi, prave haubice imaju infra crveni potpis, pa je lako za razlikovanje makete od pravog oružija. Drugo ako je nešto suviše statično i neisijava toplotu, znači ili maketa ili neispravno.

  4. Ни гумени HIMARS – i неће много помоћи неонацистима ,јер су већ једном ногом у гробу , а њихово време тек долази!
    (Мистер Пит & 12 ‘гуслача’)

    • Po komentaru mi se cini da si ti neonacista dok navijas za naciste koji hoce da uniste jednu naciju.
      Ali to nam je U krvi mi pa mi i opet mi.Uopste necemo ni da razmislimo sta bi bilo da se to nama desi.Jer i ono bombardovanj dotle smoe vukli djavola za rep dok nas nije zviznuo.E onda smo se setili da je tor nepravda i zlocin,a deset godina vandalizma i ubijanja po drugim republikama nije ni dan danas zlocin.

      • PO svim republikama bivse Jugoslavije koja je , u stvari bila zamena – drugo ime za rasparcani Balkan, na kime su srbi autohtono I drzavotvorno stanovnistvo….I jasno da su srbi stradalnici svih ratova pa I rata devedesetih godina a vi I takvi kao vi Nas smatrate agresorima I naturate nam krivicu za genocid I private da nismo dovoljno kaznjeni..!!!….e brate , sto je mnogo , mnogo je!!….a I ovo sto se sada zove Srbija , nije spska drzava kada su joj vrh vlasti Brnabic, Bakarec, Vekaric ….I ko zna koliko ih je Jos sa promenjenim biografijama….I onda ne treba da Cudi sto smo deindustrijalizovana zemlja DVa puta u veku …pa sve redom, gde su navodno Srbi pravili greske

  5. Ма то им не вреди ништа и Русији и Украјини
    Људи Божији Најбоље да се Рат Оконча Да градите мир Много су Људи изгинули у том Нечовечном Рату Жалосно је Много су Људи Изгинули Узалудно Сви Људи треба да раде На Томе Да се Зло Оконча А не Да се Радујете Туђој Несрећи Нека да Бог Мира

  6. To više nije efikasno. Danas ni avijacija ni artiljerija ne dejstvuju samo u vidljivom spektru. EM i toplotni spektar su uključeni u identifikaciju cilja, a ove igračke su onda beskorisne. Zadnji put su bile efikasne 1999. godine na *Kosovu kada je NATO potrošio silne tomahavke i rakete vazduh-zemlja na lažne ciljeve. A i tada su naši inžinjeri to odradili mnogo pametnije od ovoga.

  7. E moji Nato misevi od Srba kradete ideje. Pa Srbi su bas j***** sa maketama 1999 slepci jedni. Sad se reklamirati,a sto ne govorite 1999 sta ste gadjali j**** vam majku sebični. Gadjali ste sporete Milan Blagojević Smederevo

    • Steta sto nismo mogli mostove ,zgrade , rafinerije da pravimo lazne. Okreni obrni je…e nam mamu. A njima cena rakete nije bila bitna. A rekose i da se to koristilo u 1 sv ratu izgleda da nismo mi bili ti genijalci koji izmislise toplu vodu

    • Da da.cuo sam da ste srušili nevidljivi na naduvavanje. Pravi ste genije,ma vi srbi ste čudo.šiptari vas k**** pobijedili. Za 200 godina će te svi stati pod jednu šljivu.e sad da li će ta šljiva biti na naduvavanje,e jbg neznam.

      • Ђе ћеш ти бити за 200 година. Видим немаш ни име и презиме. Нема те ни код БОГА У ВЕЧНИЈ КЊЗИ ВЈЕЧНО ЖИВИХ.

  8. E moji Nato misevi od Srba kradete ideje. Pa Srbi su bas jebali sa maketama 1999 slepci jedni. Sad se reklamirati,a sto ne govorite 1999 sta ste gadjali jebem vam majku sebični.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave