Naslovna Novosti Ukrajinske snage pokušale iz čamca da obore ruski avion Su-30SM u Crnom...

Ukrajinske snage pokušale iz čamca da obore ruski avion Su-30SM u Crnom moru [VIDEO]

1
ruski avioni su 30sm udaraju po ukrajinskim camcima willard sea force
ruski avioni su 30sm udaraju po ukrajinskim camcima willard sea force
google news

Ukrajinske snage su pokušale da napadnu ruski lovac Su-30SM u Crnom moru iz čamca malokalibarskim oružjem i MANPADS-om

Odbrambeno-obaveštajna uprava Ukrajine (GUR) saopštila je u sredu da je u teritorijalnim vodama Ukrajine u blizini Zmijskog ostrva, u oblasti naftne platforme, došlo do sukoba ruskog vojnog aviona i ukrajinskih borbenih čamaca.

Сили безпеки й оборони України завдали удару по ворожому літаку в Чорному морі
Video GUR-a u kojem prikazuju navodni napad MANPADS-om na ruski Su-30

Prema saopštenju za štampu GUR-a, ruski lovac je pokušao da napadne vojna plovila ukrajinskih bezbednosnih i odbrambenih snaga, ali je odbijen.

„Neprijateljska propaganda je širila lažni izveštaj o navodnom porazu i potonuću ukrajinskog čamca“, dodaje se u poruci. „U stvari, ruske rakete su pale u vodu i nastavile da se kreću u susret krstarici Moskva, ne nanevši nikakvu štetu ukrajinskoj vojsci“, saopštila je Vojno-obaveštajna uprava Ukrajine.

Kao odgovor na navodni pokušaj napada, ukrajinski vojnici su iz prenosivog sistema za protivvazdušnu odbranu i malokalibarskog oružja napali ruski lovac Su-30SM iz čamca Willard Sea Force Oružanih snaga Ukrajine, koji je prethodno bio pokriven vatrom automatskog topa 30 mm lovca Su-30.

Raketa ispaljena sa ukrajinskog borbenog čamca oštetila je rusku letelicu, koja je bila prinuđena da odmah napusti bitku i odleti ka najbližem aerodromu, tvrde ukrajinski mediji.

Igra mačke i miša

Očito da se pilot poigrao sa ovom ukrajinskom jedinicom te procenio da mu se ne isplati da na jedan čamac potroši skupu sofisticiranu raketu, te im je poštedeo život.

Malo zmijsko ostrvo počelo je intenzivno da se koristi za ukrajinsku PR kampanju otpora „specijalnoj vojnoj operaciji“, još od kada su ruski oficiri na vodećem brodu Crnomorske flote „Moskva“ preneli radio-vezu ukrajinskim stražarima stacionirani tamo da se predaju ili umru.

Ukrajinci su se odmah predali, a iz Kijeva od tada šalju svoje trupe u rizične misije.

Zarobljenici sa Zmijskog ostrva
Zarobljenici sa Zmijskog ostrva

Do danas nema više informacija o uništenju čamaca američke proizvodnje u blizini ostrva, o kome smo već pisali. Ministarstvo odbrane Rusije nije dalo više detalja.

I Ukrajina i Rusija pojačale su aktivnosti u toj oblasti nakon što je prošlog meseca propao sporazum koji je posredovao Ujedinjenim nacijama da se osigura bezbedna plovidba za brodove sa žitaricama u Crnom moru.

Moskva saopštava da je osujetila niz ukrajinskih napada dronom na svoje ratne brodove, uključujući prošli četvrtak uveče, kada je rekla da je dron napao njenu Crnomosku flotu.

Znamo, međutim, da je Ukrajina 2015. godine dobila 5 malih (7 i 11 metara aluminijumskih) patrolnih čamaca Willard Marine; prvobitna narudžbina je postavljena 2013. godine.

Zmijsko ostrvo, simbol otpora Ukrajine i PR strateška tačka

Ubrzo nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, 24. februara 2022. godine, ruska vojska je preuzela kontrolu nad ovim ostrvom, gore spomenutom predajom Ukrajinaca.

Zmijsko ostrvo
Zmijsko ostrvo

U pitanju su gole stene strateški locirane nekoliko desetina kilometara od obale, gde je bio stacioniran manji kontingent ukrajinskih vojnika.

Ukrajina je uspela da ponovo zauzme Zmijsko ostrvo 30. juna 2022. Rusko Ministarstvo odbrane opisalo je rusko povlačenje od tada kao gest dobre volje.

Od tada ostrvo kontroliše Ukrajina, ali je nekoliko puta bilo pogođeno ruskim udarima.

Zelenski na Zmijskom ostrvu 2021
Zelenski na Zmijskom ostrvu 2021

Poslednji takav incident dogodio se u julu ove godine. Tada je Južna operativna komanda Oružanih snaga Ukrajine saopštila da je ruski taktički bombarder treći put tog meseca napao Zmijsko ostrvo u Crnom moru.

Prema podacima koje je iznela ukrajinska strana, napad je izveden sa dve neidentifikovane avionske bombe. Predstavnici ukrajinske komande nisu precizirali niti šta je tačno pogođeno ni rezultat vazdušnog napada.

U međuvremenu, ruski izvori su javili da su na ostrvu, čija kontrola nije samo simbolična već je postala i sveta za kijevski režim, bili vojnici Snaga za specijalne operacije koji pripadaju Oružanim snagama Ukrajine.

Dok su Ukrajinci u nedavnoj PR kampanji postavili granični punkt na Zmijskom ostrvu te obećavaju da će sledeći biti na Krimu.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version