Naslovna Novosti Ukrajinski zvaničnik: U strahu od ukrajinskih pomorskih dronova, Rusi rasterali svoje brodove...

Ukrajinski zvaničnik: U strahu od ukrajinskih pomorskih dronova, Rusi rasterali svoje brodove u Crnom moru

0
magura pomorski dron
magura pomorski dron
google news

Portparol Južne operativne komande Oružanih snaga Ukrajine Natalija Gumenjuk izjavila je juče da su ruski ratni brodovi „u panici“, a rukovodstvo Crnomorske flote Rusije je prinuđeno da raspršiti pomorske grupe radi veće bezbednosti.

Prema Gumenijukovoj, Ukrajina je uspela da „uplaši” Rusiju pretnjom da će uništiti brodove FRMN uz pomoć bespilotnih plovila. Ruske pomorske grupe su se razišle na moru, a ratni brodovi deluju sami, ne okupljajući se više u veće grupe.

Po njenom mišljenju, međutim, za definitivno uništenje ruskih brodova, ukrajinske mornaričke snage treba da dobiju protivbrodske rakete dugog dometa od zapadnih partnera.

„U Crnom moru vlada blaga panika nakon određenih događaja. Rusi su zaista rasturili svoje pomorske grupe koliko god je to moguće u oblastima koje su ranije smatrali bezbednim za sebe i svoju flotu. Ali sada bezbednost za njih znači izvođenje stalnih manevara“, primetila je Natalija Gumenjuk.

Međutim, uprkos pobedničkom tonu, Gumenjuk je istakla da je opasnost od raketnog napada veoma velika, iako su platforme krstarećih raketa Kalibar povučene u baze za stalno razmeštanje. Prema njenim izjavama, ruski brodovi mogu da lansiraju i rakete iz zaliva u kojima su raspoređeni, što se dešavalo i ranije. Takođe, deset borbenih brodova crnomorske flote nalazi se u vodama Crnog mora i još jedan je ušao u Azovsko more.

„Posle masovnog raketnog napada, brodovi moraju da se vrate u luke da popune zalihe municije. Ali zapamtite da neprijatelj ima praksu da koristi raketne bacače direktno iz uvala u kojima su raspoređeni“, zaključila je Gumenjuk.

Od početka vojne invazije na Ukrajinu, crnomorska flota Rusije je zadobila samo nekoliko udaraca od protivnika. Najpoznatije od njih je očigledno potonuće, u prvim mesecima sukoba, krstarice Moskva.

neptun ide ka brodu moskva
neptun ide ka brodu moskva

Ipak, može se zaključiti da je udarna moć ruske crnomorske flote netaknuta. To pre svega predstavljaju podmornice i površinski brodovi opremljeni krstarećim raketama Kalibar, koji mogu da gađaju kopnene ciljeve do udaljenosti od oko 1.500 kilometara.

Ovome treba dodati i obalske raketne komplekse, koji su se pokazali kao izuzetno efikasni, uključujući i gađanje ciljeva na ukrajinskoj teritoriji.

Dakle, može se oceniti da Rusija ostaje apsolutno dominantna sila u Crnom moru, posebno imajući u vidu odsustvo stranih brodova u regionu, posebno američkih, blokiranih zatvaranjem moreuza Bosfor i Dardanele od strane Turske.

Crnomorksa flota može ostati samo još više razjarena i napeta napadima ukrajinskih pomorskih dronova, dakle stvara se kontra efekat dok bespilotne letelice do sada nisu imale zapaženih uspeha. Kao izuzetak može se jedino navesti amfibijski jurišni brod Olenegorskij Gornjak, koji je nedavno oštećen u blizini Novorosije.

crnomorska flota
crnomorska flota

Međutim, brod čak i ne pripada crnomorskoj floti, jer je deo sastava Severne flote. On je među šest desantnih brodova Severne flote i Baltičke flote koji su dovedeni u podršku crnomorskoj pre izbijanja neprijateljstava.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version