Naslovna Novosti Ruski avioni Su-30SM uništili ukrajinske desantne čamce u Crnom moru

Ruski avioni Su-30SM uništili ukrajinske desantne čamce u Crnom moru [VIDEO]

0
ruski avioni su 30sm udaraju po ukrajinskim camcima willard sea force
ruski avioni su 30sm udaraju po ukrajinskim camcima willard sea force
google news

Ruska vojska je 22. avgusta izvestila o uspešnim vojnim operacijama u Crnom moru sa video snimkom kakav do sada nismo imali prilike da vidimo.

Ujutro, oko 11 časova po lokalnom vremenu, letelicom Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uništena je jurišna grupa Oružanih snaga Ukrajine na čamcima Willard Sea Force. Incident se dogodio istočno od Zmijskog ostrva. Rusi su tvrdnje potvrdili snimkom.

Još jedan izviđački čamac Oružanih snaga Ukrajine uništila je posada ruskog aviona Su-30SM Crnomorske flote. Čamac je izvodio operacije u zoni ruskih postrojenja za proizvodnju gasa u Crnom moru. Još jedna provokacija kijevskog režima je osujećena, navode iz ruskog ministarstva odbrane.

Ukrajinska vojska sada već redovno napada ruska vojna i civilna plovila u Crnom moru.

Međutim, ni čamci NATO-a ni njihove obaveštajne sposobnosti, uključujući i region Crnog mora, do sada nisu dozvolile ukrajinskoj vojsci da ostvari značajnije pobede u takvim napadima.

foto evgeni polovodov rbth
foto evgeni polovodov rbth

Ruska crnomorska flota je do sada sa velikom uspešnošću odbijala napade ukrajinskih čamaca i dronova. Sada, kada dok Kijev napada američkim desantnim čamcima, uništava ih i ruska avijacija.

Kakve sve zadatke Su-30SM obavlja u Ukrajini

Su-30SM najčešće vrši vazdušne patrole zajedno sa borbenim avionom blizancem. U Ukrajini je to najčešće upareni par Su-30SM i Su-35. Uparene patrole izvode vojne operacije dan i noć. Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je više puta objavljivalo podatke o uspešno obavljenim zadacima para, gađajući i vazdušne i kopnene ciljeve.

Stručnjak Roman Gusarov kaže da je Su-30SM univerzalno prilagodljiva mašina. Ova vrsta avijacije je, kaže u svom komentaru Gurasov, najtraženija u Ukrajini.

Gusarov je takođe otkrio da ruska komanda veoma često koristi Su-30SM u Ukrajini za izviđačke misije. „Mašina je zaista veoma pogodna i fleksibilna za obavljanje univerzalnih borbenih zadataka“, kaže stručnjak.

suhoj su 30sm ruskog vazduhoplovstva aleks beltjukov
Suhoj Su-30SM ruskog vazduhoplovstva foto: Aleks Beltjukov, RBTH

Gusarov takođe tvrdi da se Su-30SM ne može koristiti u Ukrajini kao strateški bombarder, iako bi, kako je rekao, autonomno oružje moglo biti pričvršćeno za krila i teretni prostor aviona. 

Zato, prema ekspertu, Su-30SM pokriva bombardere u Ukrajini privlačeći ukrajinsku pažnju dok visokoleteći bombarderi izvode bombardovanje. Gusarov je podsetio da je Su-30SM imao istu ulogu u Siriji, što pokazuje da se Rusi u velikoj meri oslanjaju na brzinu i manevarsku sposobnost lovca.

Nikolaj Bodrihin, istoričar vazduhoplovstva, kaže da se Su-30SM pokazao veoma dobrim tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini. On smatra da je jedan od glavnih razloga za to što su ruski piloti odlično savladali tehniku, ali gospodin Bodrihin iskreno kaže i da „za njih sada nema pravih protivnika u vazduhu“.

Lovci Su-30SM su dizajnirani da uništavaju vazdušne, površinske i kopnene ciljeve, uključujući infrastrukturne objekte pokrivene sistemima PVO. Avioni su opremljeni širokim spektrom naoružanja i veoma su upravljivi.

lovac su 30sm2 je u serijskoj proizvodnji ocekuje se novi kontigent
Lovac Su-30SM2 je u serijskoj proizvodnji ocekuje se novi kontigent

Su-30SM rusko vazduhoplovstvo često koristi za obuku novih pilota koji će kasnije leteti ili na Su-30 ili na Su-35. Iako Su-30 i Su-35 imaju prilično sličan dizajn, neke stvari se razlikuju. Su-35 ima bolju avioniku, bolji radar i bolje sisteme za ometanje.

Poslednjih godina Rusija je uspela da unapredi lovce do nivoa Su-30SM2. Prema Rostecu, borbene sposobnosti Su-30SM2 su povećane, što znači da je Rusija zadržala glavni zadatak lovca – vazdušnu patrolu, pokrivanje i izviđanje.

Su-30SM2 ima integrisani poboljšani kompleks ugrađene radio-elektronske opreme. „Naročito se povećao domet otkrivanja i identifikacije vazdušnih ciljeva“, kaže Rostec.

Letelica je naoružana topom GŠ-301 kalibra 30 mm, a takođe ima 12 tačaka gde može da se smeste navođene rakete vazduh-vazduh i vazduh-zemlja, kao i jedinice sa nevođenim raketama S-8 i S-13, ali i avionske familije KAB-250, KAB-500 i KAB-1500 bombe i druga municija.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version