NaslovnaNovostiZašto SAD nisu isporučile Ukrajini rakete MGM-52 Lance, preteču ATACMS?

Zašto SAD nisu isporučile Ukrajini rakete MGM-52 Lance, preteču ATACMS?

SAD do sada idalje nisu isporučile Ukrajini rakete dugog dometa ATACMS koje mogu da pogode ciljeve udaljene do 300 kilometara.

Vašington navodno strahuje da će Ukrajinci upotrebiti rakete za gađanje ciljeva na ruskom tlu, ali se suočava sa nekoliko problema koji to sprečavaju, uključujući prenos raketa MGM-52 Lance, „prethodnice“ ATACMS.

Rakete MGM-52 Lance su proizvedene između 1972. i 1992. godine i tokom Hladnog rata trebalo je da odigraju presudnu ulogu u slučaju vojne konfrontacije u Evropi između SAD i SSSR-a.

U osnovi, rakete su razvijene specijalno za moguću konfrontaciju sa SSSR-om, a njihove karakteristike su namenjene za takav scenario. Rakete su zatim zamenjene ATACMS, modernim projektilima sa poboljšanjima u poređenju sa MGM-52.

Analiza Difens ekspresa pokazuje da MGM-52 imaju domet od 130 kilometara, a proizvodnja se odvijala između 1972. i 1980. godine. Proizvedeno je više od 2.100 projektila, od kojih je većina raspoređena u Evropi.

mgm 52 lance
mgm 52 lance

Projektili su bili namenjeni da pogode sovjetske ciljeve kao što su neprijateljske trupe ili vojne logističke tačke. MGM-52 mogu biti opremljena i konvencionalnim i nuklearnim bojevim glavama. Kasnije je razvijen ATACMS sa integracijom konvencionalnih bojevih glava.

Zašto SAD nisu isporučile Ukrajini rakete MGM-52 Lance?

Nakon završetka Hladnog rata i raspada SSSR-a, rakete MGM-52 raspoređene u Evropi postale su nevažne. Kao rezultat toga, SAD su izbacile iz upotrebe mnoge rakete Lance i do 1993. sve nuklearne bojeve glave vraćene su na američko tlo.

Američka vojska im je našla novu upotrebu: MGM-52 korišćena su kao mete za testiranje protivvazdušnih raketa PAC-1, PAC-2 i PAC-3 koje je lansirao PVO sistem Patriot. I to ne samo Patriot, već i protivraketni sistem Aegis je imao koristi od raketa MGM-52 Lance u testovima i obuci.

Navedeni izvor ističe da SAD raspolažu velikim brojem MGM-52 da je poslednje lansiranje takve rakete izvršeno 2017. godine, 25 godina nakon njenog zvaničnog rashodovanja.

mgm 52 lance
mgm 52 lance

Prema ukrajinskim stručnjacima, razlozi zbog kojih Ukrajina nije dobila MGM-52 Lance su višestruki. Moguće je i to što njihov broj više nije toliko veliki, u kontekstu u kojem su ih masovno koristili Amerikanci u ispitivanju svojih PVO sistema.

„Objašnjenje je jednostavno. SAD se nisu spremale za takav rat, posebno u Evropi“, navodi ukrajinsko izdanje.

Što se tiče raketa dugog dometa ATACMS za Ukrajinu, uprkos brojnim zahtevima, Vašington je do sada odbijao da pošalje ovaj paket. Jedan od razloga je i što SAD nemaju dovoljno ATACMS-a, izjavio je šef združenog štaba američkog generalštaba general Mark Mili u aprilu ove godine.

Međutim, predsednik SAD je nagovestio moguće slanje ovih raketa, ispred Bele kuće krajem maja.

Upitan direktno da li bi Vašington pristao da Ukrajini obezbedi taktičke raketne sisteme ATACMS pod ovim uslovima, Bajden je odgovorio: „to je još uvek aktuelno“.

Taktička raketa ATACMS
Taktička raketa ATACMS

Kijev još odavno traži od SAD da im isporuče rakete MGM-140 ATACMS sa dometom od 300 kilometara mogu se integrisati na američke lansere M270 i HIMARS, koji se nalaze u opremi Ukrajine. SAD su do sada Ukrajincima davale samo rakete dometa od 80 kilometara.

Nekoliko ključnih detalja o MGM-52 Lance:

MGM-52 Lance je taktički balistički raketni sistem kratkog dometa koji se lansira s tla i mobilan je. Razvijen je od strane Sjedinjenih Američkih Država tokom Hladnog rata kako bi pružio mogućnost nuklearnih udara na bojištu za američku vojsku.

Sistem raketa Lance je dizajniran da bude prenosiv i može se brzo rasporediti na različitim lokacijama, pružajući vojsci fleksibilnu i brzo odzivnu opciju za nuklearne udare.

  1. Razvoj i Raspored: Sistem raketa Lance razvijen je tokom 1970-ih kao zamena za raniji raketni sistem Honest John. Postavljen je u kasnim 1970-im i 1980-im kao odgovor na percipiranu pretnju Varšavskog pakta u Evropi.
  2. Specifikacije: Raketa Lance imala je domet od otprilike 200 kilometara i mogla je nositi konvencionalne i nuklearne bojeve glave. Dizajnirana je da se lansira sa mobilne platforme, što je otežavalo neprijatelju da cilja i uništi lansere.
  3. Pokretljivost: Jedna od glavnih prednosti sistema raketa Lance bila je njegova pokretljivost. Mogao se transportovati na kamionima i lansirati s različitih terena, omogućavajući brzo premeštanje i smanjujući rizik od otkrivanja.
  4. Penzionisanje: Sistem raketa Lance suočavao se s kritikama zbog svoje preciznosti i ranjivosti na neprijateljske protivmere. Kao rezultat toga, sistem je postepeno povučen iz upotrebe. Poslednja raketa Lance ispaljena je 1992. godine, te je sistem iste godine potpuno povučen iz upotrebe.
  5. Istorijski značaj: Sistem MGM-52 Lance bio je važan deo američkog nuklearnog arsenala tokom Hladnog rata. Njegova postavka u Evropi odražavala je NATO-ovu strategiju odvraćanja od potencijalne sovjetske agresije, u vreme dok se Severno Atlantski savez idalje držao ideje da je odbrambeni savez.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave