NaslovnaNovostiSAD sve bliže snabdevanju ukrajinskih sistema HIMARS raketama ATACMS dometa od 300...

SAD sve bliže snabdevanju ukrajinskih sistema HIMARS raketama ATACMS dometa od 300 km

Predsednik SAD je slično nagovestio ispred Bele kuće u ponedeljak kada je prvobitno upitan o odgovoru SAD na eskalirajuće vazdušne napade Rusije na Ukrajinu.

Bajden je dodao da akcija Rusije „nije bila neočekivana“, dodajući da „zato moramo da nastavimo da pružamo Ukrajini sve što joj je potrebno“.

Upitan direktno da li bi Vašington pristao da Ukrajini obezbedi taktičke raketne sisteme ATACMS pod ovim uslovima, Bajden je odgovorio: „to je još uvek aktuelno“, kao što se može videti na snimku koji je na Tviteru objavio ukrajinski savetnik za unutrašnja pitanja Anton Geraščenko.

Ukrajinski poslanik Kira Rudik je takođe tvitovao da nedavni ruski napadi, uključujući i one koji su pogodili Kijev poslednjih dana, „pokazuju hitnost zahteva. Trebaju nam te rakete dugog dometa isporučene što je pre moguće“.

Kijev odavno traži od SAD da im isporuče rakete MGM-140 ATACMS, koje imaju domet do 300 km i mogu biti lansirane pomoću sistema HIMARS. Vašington je, međutim, odbio njihovu isporuku iz straha da će to dovesti do još gore eskalacije sukoba.

General-potpukovnik Benjamin Hodges, bivši komandant američkih kopnenih snaga u Evropi, je među vojnim ličnostima koje su u više navrata pozivale Vašington da Kijevu pruži svo oružje koje im je potrebno, posebno sisteme dugog dometa, ne bi li im naoružanje omogućilo da povrati čak i Krim.

atacms 1
atacms 1

On je 30. maja rekao da je uveren da će Bajdenova administracija „na kraju“ obezbediti ATACMS Ukrajini. „To je samo izluđujuće i bespotrebno produžava ovaj rat kada smo tako spori i krećemo se postepeno“, rekao je on.

„Ovo je dovelo do sporog, postepenog donošenja odluka koje samo pomaže Rusima jer Kremlj zna da će (Bajdenova) administracija nastaviti da se samozastrašuje zbog zabrinutosti zbog moguće ruske nuklearne eskalacije”, reče možda i suviše samouvereno general-pukovnik.

Šokantne izjave američkog senatora

Tokom prošlonedeljne posete Kijevu, senator Lindzi Grejem, republikanac iz Južne Karoline, rekao je da što pre SAD isporuče Kijev raketama ATACMS i kasetnom municijom dugog dometa, Ukrajinci će moći da zauzmu više teritorije i „manje života će biti izgubljeno“.

Na sastanku sa Zelenskim je nazvao ubijanje Rusa najboljom upotrebom novca u okviru američke pomoći Ukrajini. Zelenski je u razgovoru sa američkim senatorom istakao da je pitanje sloboda ili smrt i da su Ukrajinci sada slobodni. „A Rusi umiru… To je najbolji novac ikada“, odgovorio je Grejem Zelenski.

U razgovoru za Politico, Grejem je rekao da ćemo „u narednim danima videti prilično impresivnu demonstraciju sile Ukrajinaca“.

Da se ​​vratimo na Bajdenovu izjavu, iako se čini da je bila iznuđena pritiskom štampe, ona predstavlja jasnu promenu u stavu Bele kuće po pitanju taktičkih projektila dugog dometa.

MGM-140 ATACMS

ATACMS (Army Tactical Missile System) je raketa zemlja-zemlja razvijena od strane američke kompanije Lockheed Martin. Sistem je dizajniran da obezbedi vojsci Sjedinjenih Država mogućnost preciznog udara velikog dometa na različite ciljeve.

Raketni sistem ATACMS ima domet do 300 kilometara i sposoban je da pogodi ciljeve kao što su koncentracije neprijateljskih trupa, oklopna vozila i razne građevine. Raketa je vođena GPS-om i ima visok stepen preciznosti, sa verovatnoćom greške manjom od 10 metara u prečniku.

Taktička raketa ATACMS
Taktička raketa ATACMS

ATACMS se može ispaliti iz raketnog sistema za više lansiranja M270 (MLRS) i raketnog sistema visoke pokretljivosti M142 (HIMARS). 

ATACMS lansirni kontejner ima poklopac sa šest krugova poput standardnog poklopca MLRS rakete, ali sadrži samo jednu raketu te identičan obrazac čini da je za neprijateljske obaveštajne službe izazovnije da ga izdvoje kao metu visoke vrednosti.

ATACMS je koristila vojska Sjedinjenih Država u nekoliko sukoba, uključujući Zalivski rat, rat u Iraku i rat u Avganistanu. 

U ovim sukobima, raketni sistem je korišćen za gađanje različitih ciljeva, uključujući koncentraciju neprijateljskih trupa, oklopna vozila i zgrade. Za vreme američkog rata u Iraku ispaljeno je više od 450 ATACMS.

22 KOMENTARA

  1. Pet miliona Rusa radi u Americi i kroz poreze finansiraju svo oruzje koje Amerika salje Ukraini, ne znam zasto Amerikanci ne idu da rade u Rusiju, mozda zato sto su sirotinja.

  2. Ta goveda pod hitno moraju da se odseku….a neće se smiriti dok Rusi ne spale Nemačku….Inače Nemci su glavni uzrok narednog svetskog rata kao i uvek kroz vekove i decenije….to je nacija koju kad tad treba spržiti da ne postoje

  3. Не могу Американци послати толико Химарса,колико Руси могу да униште!

  4. Starci,čiji je život pri kraju i ne interesuje ih šta će biti sa potomcima.Đavolji sledbenici koji su se od pravde,mira i ljubavi davno oprostili i sada kada im se više ne diže,ne jede i ne voli pokušavaju da daju sebi na značenju i moći.Neka to ponesu sa sobom…ako mogu.

  5. Kolektivni zapad je nabio i još uvek nanosi zlo ostatku sveta posebno Englezi Ameri i Švabu zato im treba napraviti cunami da ih potopi da se podave ko miševi.

  6. Sto pre to bolje i sto pre na KREMLJ, jer je to izgleda jedini nacin da se Rusija probudi i izvrsi SARMATIZACIJU VASINGTONA, LONDONA, BRISLEA, BERLINA, PARIZA. Sto pre to bolje. A onda ce braća Rusi i nama da se.oduze da izadjemo na nase more kod SKADRA I DRACA, koje su nam.OTELI ENGLEZI I AUSTROUGARI 1912 godine.

  7. Rokajte ruse kad su pi..e. Nemaju jajca da upotrebe nista Jace. Crnene linije ne postoje. Samo treba oh Dobro rokati.

  8. Nema problema, Rusija će Iranu da isporuči stare, prastare balističke rakete “Vojvoda” ili kako ih na “kolektivnom zapadu” iz milošre zovu SATANA. Na samo njihovo spominjanje, svi toaleti u generalštabu natoa su prebukirani.

    • Naseli ste na price o sankcijama kosovu, pogledaj sa kime se danas sastajao prodani precednik, najave o ulasku ukraine u nato, ovo je samo pocetak rata a price o atomskim bombama znace kraj svih nas pre ili kasnije, ne znam cemu se nadate

  9. Samo se igrajte Ameri ali uskoro ćete moliti Ukrajinu da pregovara kad dodje do nuklearnog udara na njenoj teritoriji. Da vidimo ko će smeti da se umeša i da dalje pomaže a ne daj Bože da odgovori istom merom. U tom slučaju biće pečuraka na celom zapadu.

      • A NATO INZAPAD nisu MALOUMNI. To se roka da se brzo zavrsi. Eto USA su rokale JAPAN pa ljidi danas zive u Hirosimi i Nagasakiju. Sta fali da se roknu BERLIN, LONDON, PARIZ, BRISEL, RAMSTAJN, AVIANO, ….I PO POTREBI VASINGTON

        • Fali to sto sve te drzave posjeduju nuklearno oruzje i sto ovaj jad og drzave koja se zove Rusija ne smije ni pomislit da tako nesto ucini,prosle godine u ovo vrijeme su bili pred Kijevom,a sad u strahu ruse ceste i mostova na svom teritotiju.

    • Nece moci posto zapad uzgaja pecurke na sve strane.Ameri su vec pokazali Putinu i koliko ih ima i dali mu do znanja ako ispali jednu atomsku raketu Rusija ce biti sranana sa zemljom pre nego sto njihova negde padne tako da nece imati ni to zadovoljstvo da uzivju i vide gde je pala .Ali ti ces mozda da prezivis i da uzivas Rusija je daleko ali radiacija ne poznaje granice tako da ce onaj ko prezivivi umreti polako U strasnim mukama.E pa ziv ti meni bio 🤪😜

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave