NaslovnaNovostiZašto Rusi ne brane svoje aerodrome?

Zašto Rusi ne brane svoje aerodrome?

U 8 časova ujutro, 21. avgusta 2023, ukrajinski diverzanti su komercijalnim ili „sklepanim“ dronom (kvadrokopter sa pojačanom baterijom i prikačenim eksplozivom) izvršili udar po ruskoj avobazi Šajkovka u Kirovskom rejonu, oko 350 km udaljenoj od ukrajinske granice.

Prema nezvaničnim vestima, dron je oštetio jedan strateški bombarder Tu-22M3. Posebno zanimljivo je da je ista baza ukrajinske udare pretrpela 7. oktobra 2022. i 6. februara 2023. godine! Da stvar bude zanimljivija – samo dva dana ranije, 19. avgusta, identičan napad je izveden i na aviobazu Soljci u Novgorodskoj oblasti. Na mrežama je objavljena fotografija jednog uništenog Tu-22M3.

ukrajinski operater fpv drona 1
ukrajinski operater fpv drona

Nešto ranije,  20. jula 2023. u 3:00 časova, udar kvadrokopterom izveden je po aviobazi Djagiljevo kod Rjazanja, Moskovska oblast. Jedina posledica napada bila je rupa na pisti prečnika 10 i dubine 1,5 cm.

No, i ova baza je bila već napadana; 5. decembra 2022. godine na stajanci je teško oštećen Tu-22M2 RF-34110, pogiunla su tri pripadnika tehničke službe a ranjeno je između 4 i 11! Istoga dana bio je napadnut i aerodrom Engeljs u Saratovskoj oblasti.

O famoznom napadu na Saki na Krimu, izvedenom 9. avgusta 2022, već smo pisali.

Po svemu sudeći, sve naveden akcije uglavnom su izvedene bez ikakvih posledica po diverzante.

Kao suprotan primer ruskom, navodi se beloruski; naime, 25. februara 2023, ukrajinska grupa (u zapadnim medijima nazvana „beloruskim partizanima“) je pokušala da pomoću kamikaza-drona uništi jedan DRLO A-50U VKS RF na aerodromu u Mačulišču nedaleko od Kijeva.

Međutim, beloruska služba je pratila diverzante, snimila let drona u zonu aerodroma i spuštanje na skupi ruski avion. Grupa je pohapšena i drakonski kažnjena.

operater sistema za elektronsko ratovanje
operater sistema za elektronsko ratovanje

O ovim slučajevima dosta je pisano na Telegram kanalima. Sami Rusi su zaprepašćeni da vojne baze strateške avijacije nemaju ne samo betonske kaponire, nego nikakvu vrstu zaštite! Ruska vojska je imala slična iskustva stečena u Siriji.

Prvi zabeležen udar rojem dronova u istoriji – napad na rusku bazu u Siriji

Naime, 6. januara 2018. glavna ruska vazduhoplovna baza Siriji, Hmeymim, prvi put u istoriji ratovanja napadnuta je rojem od 13 naoružanih dronova. Napadi bespilotnim letilicama ponavljali su se 24. aprila, 30. juna i još nekoliko puta tokom 2018 i 2019. godine.

To, praktično, znači da su Rusi prvi na svetu stekli bogato iskustvo u borbi protiv UAV. Utoliko je čudnije da na sopstvenoj teritoriji nisu u stanju da spreče ukrajinske diverzante da jeftinim, komercijalnim letilicama gađaju aerodrome.

Drugo, neshvatljivo je da se skupoceni avioni ređaju na stajankama bez ikakve zaštite. Treba imati u vidu da je bivši SSSR bio poznat po svojim ukopanim, dobro zaštićenim aerodromima.

Satelitski snimak aerodroma ''Saki'' 10. avgusta 2022, posle eksplozija i požara.
Satelitski snimak aerodroma ”Saki” 10. avgusta 2022, posle eksplozija i požara.

Konačno, imala ih je čak i bivša SFR Jugoslavija. No, i ako zanemarimo skupe, građevinske objekte, letilice bi morale da imaju sve druge vrste fizičkog i elektronskog obezbeđenja, kao i ozbiljan rad GRU i FSB u borbi protiv ukrajinskih diverzanata.

Nemarnost ili neshvatanje da rat znači i udare po sopstvenoj teritoriji?

1 KOMENTAR

  1. Oruzje online postali ste najozboljniji sajt koji se bavi oruzjem na ovim prostorima zato nemojte podleci propagandi,slika na kojoj je toboz prikazan TU22 koji gori je cista prevara i zloupotreba grafike dobro je pregledajte i uocicete detalje koji eliminisu bilo kakvu autenticnost snimka!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave