NaslovnaNovostiUkrajinske snage oborile ruski helikopter Ka-52 Aligator u regionu Zaporožja

Ukrajinske snage oborile ruski helikopter Ka-52 Aligator u regionu Zaporožja

Ujutru 17. avgusta, Oružane snage Ukrajine [OSU] prešle su u ofanzivu sa tenkovima i vozilima Strykers na ruske vojne položaje u oblasti Rabotina u Zaporoškoj oblasti.

U napadu je, kako se izveštava, korišćeno do 4 jedinice teške vojne opreme, koji je počeo nakon što je ukrajinska artiljerija granatirala ruske vojne položaje, uključujući i kasetnom municijom.

Kao rezultat nekoliko bitaka, OSU su bile primorane da se povuku, pretrpevši gubitke. Snimci su navodno potvrdili uništenje najmanje tri vozila Stryker.

Nakon bitke, ruski helikopteri KA-52 ušli su na ratište i izvršili vazdušne udare na ukrajinske položaje u toj oblasti. U podne su izveštaji sa fronta potvrdili da je oboren jedan od ruskih helikoptera. Ruski pilot se katapultirao i evakuisali su ga saborci. Prema preliminarnim izveštajima, navigator je nastradao od posledica pada.

Ukrajinska vojska je navodno koristila švedske MANPADS RBS 70 za napad. Ove rakete upravlja operater laserski i njihov domet znatno premašuje domet lansiranja drugih MANPADS-a, poput Stingera.

Komandant ukrajinskog vazduhoplovstva je 17. avgusta izjavio da su oborena dva ruska helikoptera Ka-52. Druga letelica je navodno uništen na liniji fronta u Bahmutu.

Međutim, nezvanični ruski vojni izvori negirali su gubitak drugog helikoptera, okrivljujući ukrajinsku vojsku za još jednu lažnu informaciju.

Ukrajinska vojska često proglašava uništenje ruskih letelica. Međutim, ovo je prvi slučaj koji je potvrđen od početka ukrajinske kontraofanzive pre više od dva meseca.

Švedski protivvazdušni sistem prvi put primećen kod ukrajinskih snaga u martu 2023

Švedski prenosni protivvazdušni odbrambeni sistem RBS 70 (MANPADS) prvi put je primećen u redovima kijevskih snaga, u martu ove godine.

Na internetu se pojavila fotografija na kojoj se vidi vojnik iz novoformirane 88. odvojene mehanizovane brigade ukrajinskih kopnenih snaga sa MANPADS-om u neodređenom području u zoni ruskih specijalnih vojnih operacija.

pripadnik 88. odvojene mehanizovane brigade ukrajinskih kopnenih snaga sa rbs 70
pripadnik 88. odvojene mehanizovane brigade ukrajinskih kopnenih snaga sa rbs 70

Ne zna kada je tačno Švedska Ukrajini isporučila RBS 70. Prošlog septembra, švedska ministarka spoljnih poslova Ann Linde rekla je da će Švedska uprava za odbrambeni materijal i švedske oružane snage istražiti mogućnost da Ukrajini obezbede nekoliko sistema naoružanja, uključujući RBS 70 .

RBS 70, koji je razvio SAAB Bofors Dynamics, ušao je u upotrebu 1977. godine. Raketa je 1982. unapređena do standarda MK I, dok se MK II pojavio 1990. godine.

Unapređena raketa od 2 Maha „BOLIDE“ se pojavila 2003. godine zajedno sa poboljšanjima sistema identifikacije, detekcije prijatelj-neprijatelj i mogućnošću dodavanja termovizira „BORC“. 

U 2011. godini, dolazi RBS 70 Next Generation sa automatskim praćenjem sa integrisanim termovizirom, dometom od devet kilometara i dejstvom na visini od pet kilometara.

Za razliku od većine drugih MANPADS-a, koji traže toplotu, RBS 70 se vodi laserskim snopom. Kao rezultat, sistem je imun na većinu kontramera. Međutim, nema mogućnost opcije pucaj i zaboravi.

RBS 70 će predstavljati pretnju sporim, niskoletećim ciljevima poput dronova i helikoptera. Međutim, verovatno neće imati mnogo uticaja na bojno polje.

rbs 70
rbs 70

Treba napomenuti da NASAMS ima sekundarno naoružanje koje služi posadi sistema za blisku borbu. Sekundarna integrisana oružja upravo je MANPADS sistem RBS 70 uz pomoć laserskog snopa i Oerlikon Contraves FCS2000 mono-pulsnog dopler radara za praćenje koji kontroliše top Bofors 40 mm L70.

Ukrajina je od svojih saveznika od početka ruske specijalne vojne operacije prošle godine dobila hiljade MANPADS-a, kao i nekoliko sistema PVO kratkog i srednjeg dometa. Uprkos ovoj podršci, njen vazdušni prostor je i dalje otvoren za ruske vazdušne operacije.

Ka-52 Aligator ukratko

Kamov Ka-52 Aligator je vodeći model ruskih helikopterskih eskadrila, sa karakterističnim koaksijalnim sistemom rotora.

Ka-52 je razvio Kamov kao naslednik Mil Mi-24 od jednoseda Kamov Ka-50. Prvi prototip imao svoj prvi let 1997. godine, a serijska proizvodnja je počela tek 29. oktobra 2008. Prototipovi su bili opremljeni različiti sistemima. Proizvodnja se odvija u fabrici aviona AAK Progress u Arsenjevu, Primorje.

Od 2012. godine proizvodna linija je dizajnirana tako da je za kompletnu izgradnju, uključujući i preglede, potrebno samo devet meseci. Paralelne proizvodne trake u stanju su da proizvode simultano i za potrebe ruske vojske ali i za izvoz. 

kamov ka 52 alligator
kamov ka 52 alligator

Ka-52 dostiže maksimalnu brzinu od 315 km/h, maksimalnu visinu 18.000 stopa a domet mu je 1100 km. Može da nosi nekoliko vrsta protivtenkovskih projektila, protivvazdušne rakete, nevođene rakete od 80 mm sa glavnim topom od 30 mm. Takođe može da nosi namensku protivbrodsku raketu, Kh-35 u svojoj konfiguraciji Uran.

Helikopter ima sistem za spasavanje posade katapultom koji integriše izbacivanje i raketni padobran.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave