NaslovnaNovostiŠvedski protivvazdušni sistem prvi put primećen kod ukrajinskih snaga

Švedski protivvazdušni sistem prvi put primećen kod ukrajinskih snaga

Švedski prenosni protivvazdušni odbrambeni sistem RBS 70 (MANPADS) prvi put je primećen u redovima kijevskih snaga.

Na internetu se pojavila fotografija na kojoj se vidi vojnik iz novoformirane 88. odvojene mehanizovane brigade ukrajinskih kopnenih snaga sa MANPADS-om u neodređenom području u zoni ruskih specijalnih vojnih operacija.

Još uvek se ne zna kada je tačno Švedska Ukrajini isporučila RBS 70. Prošlog septembra, švedska ministarka spoljnih poslova Ann Linde rekla je da će Švedska uprava za odbrambeni materijal i švedske oružane snage istražiti mogućnost da Ukrajini obezbede nekoliko sistema naoružanja, uključujući RBS 70 .

RBS 70, koji je razvio SAAB Bofors Dynamics, ušao je u upotrebu 1977. godine. Raketa je 1982. unapređena do standarda MK I, dok se MK II pojavio 1990. godine.

Unapređena raketa od 2 Maha „BOLIDE“ se pojavila 2003. godine zajedno sa poboljšanjima sistema identifikacije, detekcije prijatelj-neprijatelj i mogućnošću dodavanja termovizira „BORC“.

U 2011. godini, dolazi RBS 70 Next Generation sa automatskim praćenjem sa integrisanim termovizirom, dometom od devet kilometara i dejstvom na visini od pet kilometara.

rbs 70
rbs 70

Za razliku od većine drugih MANPADS-a, koji traže toplotu, RBS 70 se vodi laserskim snopom. Kao rezultat, sistem je imun na većinu kontramera. Međutim, nema mogućnost opcije pucaj i zaboravi.

RBS 70 će predstavljati pretnju sporim, niskoletećim ciljevima poput dronova i helikoptera. Međutim, verovatno neće imati mnogo uticaja na bojno polje.

Treba napomenuti da NASAMS ima sekundarno naoružanje koje služi posadi sistema za blisku borbu. Sekundarna integrisana oružja upravo je MANPADS sistem RBS 70 uz pomoć laserskog snopa i Oerlikon Contraves FCS2000 mono-pulsnog dopler radara za praćenje koji kontroliše top Bofors 40 mm L70.

Ukrajina je od svojih saveznika od početka ruske specijalne vojne operacije prošle godine dobila hiljade MANPADS-a, kao i nekoliko sistema PVO kratkog i srednjeg dometa. Uprkos ovoj podršci, njen vazdušni prostor je i dalje otvoren za ruske vazdušne operacije.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave