NaslovnaNovostiLovac MiG-23 srušio se u SAD tokom avio-mitinga „Grom nad Mičigenom“, posada...

Lovac MiG-23 srušio se u SAD tokom avio-mitinga „Grom nad Mičigenom“, posada preživela [VIDEO]

Avion MiG-23, ruskog porekla koji je nekada vladao nebom po svetu, sada muzejski primerak, srušio se u 13. avgusta u SAD. Avion je učestvovao na aeromitingu ‘Thunder Over Michigan’.

Tokom pada niko nije zadobio značajnije povrede jer su oba pilota bezbedno uspela da se katapultiraju. Letelica se srušila na parkingu obližnjeg stambenog kompleksa i udarila u prazna vozila. U stambenom naselju niko nije povređen, javlja Si-En-En.

Tokom svog zlatnog doba, jednomotorni turbomlazni lovac MiG-23 sa okretnim krilima bio je najbrži u svojoj konkurenciji. Avion je trebalo da zameni MiG-21. Sovjetski proizvođač aviona Mikojan-Gurevič počeo je da radi na MiG-23 početkom 1960-ih.

Inženjeri u Mikojan-Gureviču proučavali su američki McDonnell F-4 Phantom II i General Dynamics F-111, a MiG-23 – kodno ime NATO-a „Flogger“ povukao je mnogo pozitivnih karakteristika od ovih ratnih aviona. Sovjeti su želeli mnogo lakši i agilniji borbeni avion za direktne borbe sa neprijateljskim lovcima.

Bio je to prvi sovjetski mlaznjak sa zamašnim krilima koji je pružao let velike brzine a praktičan za sletanje i uzletanje. Prvi MiG-23 poleteo je 1967. godine, a proizvodni avioni su ušli u upotrebu 1970. godine. Sovjetski Savez ih je proizveo više od 5.000 u narednih 18 godina i izvezao stotine zemalja.

MiG-23 je bio udarni avion sovjetskog ratnog vazduhoplovstva ekvivalentan „Top Gun“-u od kasnih 1970-ih do kasnih 1980-ih. Originalni motor MiG-23 imao je potisak od 27.500 lb (12.500 kg).

Imao je kratko vreme ubrzanja, posebno na malim visinama, bilo mu je potrebno samo 3-4 sekunde da pređe iz praznog hoda u punu snagu i manje od jedne sekunde da se aktivira naknadno sagorevanje. Njegov mali profil otežavao je vizuelno uočavanje.

MiG-23 MF je bio presretač sa pokretnim krilima sposoban da isporuči niz projektila, bombi i vođenog oružja. Borbeni avion je mogao da sklopi krila i odleti tokom borbe iz vazduha. Brži od svih ostalih.

„Lovci sovjetskog dizajna takođe su bili okretni. U borbi, neprijateljski prvi zaokret bi slutio na pobedu – osim ako se radi o modelu MiG-23. Tada obično uopšte nije bilo skretanja. MiG-23 bi se jednostavno otrgnuo tako brzo da je izgledalo kao da Ferari ostavlja Fordove iza sebe“, navodi se u članku nakon što su američke vazduhoplovne snage skinule tajnost sa svog programa Constant Peg.

mig 23 sa oznakama opitnog centra
mig 23 sa oznakama opitnog centra

MiG-23 je bio jedan od sovjetskih borbenih aviona koji su bili deo američkog tajnog programa – Projekat Constant Peg, za obuku lovačkih posada američkog vazduhoplovstva, mornarice i marinaca da lete protiv sovjetskih borbenih kompleta. Tajna 4477. eskadrila za testiranje i evaluaciju USAF-a (TES) dobila je nadimak „Crveni orlovi“.

Sastojao se od aviona MiG-17 „Fresko“, MiG-21 „Fishbed“ i, 1980-ih, aviona MiG-23 „Flogger“, koje su nabavile američke obaveštajne službe i restaurirane u SAD za let. Crveni orlovi su trebali da obuče američku posadu za borbu protiv ovih mlaznjaka u vazdušnoj borbi.

Piloti Crvenih orlova ne samo da su koristili sovjetsku taktiku, već su leteli i istim lovcima serije MiG sa kojima bi se suočili tokom sukoba.

„Osnovana 1977. godine, Constant Peg je primenila lekcije naučene u jugoistočnoj Aziji. Iznad Severnog Vijetnama, USAF i USN (američka mornarica) su se suočili sa velikim gubicima od neprijateljskih aviona, raketa vazduh-vazduh i raketa zemlja-vazduh. Ovi gubici su oštro ilustrovali nedostatke u obuci i gubitak veštine u borbi „prsa u prsa“, kako je pisalo na veb stranici Nacionalnog muzeja Vazduhoplovstva Sjedinjenih Država.

MiG-23
MiG-23 Flogger

Osoblje USAF-a odabrano za tajni program obuke doživelo je šok u životu kada su videli da se njihovi prvi Crveni orlovi približavaju tokom početnih misija letačke obuke. Prvo izlaganje MiG-a koje su piloti USAF-a započeli radarskim presretanjem i formacijskim letom je pokazao sposobnost sovjetskih MiG-ova. Ovaj uvod je imao za cilj da eliminiše „buck fever“ – šok pilota kada bi prvi put video MiG-a izbliza.

„Kad god bi američki pilot preletio pustinju, prvo što bi primetio je koliko su MiG-ovi zaista mali. Njihovi motori nisu dimili i nisu se brzo pretvorili iz sitnih tačaka u džinovske lovce, kao što je to bilo slučaj sa američkim avionima. Da biste pronašli ove MiG-ove, morali ste da vizuelno pretražujete male delove neba Nevade.

Constant Peg je prekinut 1988. godine, a 4477. TES je deaktiviran 1990. godine usled povlačenja sredstava na kraju Hladnog rata.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave