NaslovnaNovostiUkrajinske snage u napadu na ruski „zastrašujući” Terminator BMPT

Ukrajinske snage u napadu na ruski „zastrašujući” Terminator BMPT [VIDEO]

Ukrajinska služba državne bezbednosti, poznata pod akronimom SBU, tvrdi da su njihovi obaveštajci uništili rusko „zastrašujuće“ vozilo Terminator.

SBU je u subotu saopštila da je njena jedinica uništila rusko teško naoružano i oklopno vozilo sa još jednim glavnim borbenim tenkom T-80 u regionu Donjecka.

„Ovaj redak model neprijateljskog oružja izgorio je nakon samo nekoliko pogodaka kamikaza dronova“, navodi SBU na Tviteru. „Pokušali su da izvuku oboreni Terminator tenkom T-80, ali je i on pogođen!”

Rusija je, prema podacima zapadnih obaveštajnih službi, rasporedila sistem podrške tenkovima Terminator – BMPT, takođe poznat kao BMPT „Terminator“, i njegovu novu verziju BMPT-72 prvi put u maju 2022. godine, u oblasti koja ostaje ruski neposredni taktički prioritet u ratu u Ukrajini.

Terminator – najnoviji dodatak ruskom inventaru mehanizovanih borbenih vozila

Zapadni vojni analitičari veruju da je Rusija razvila Terminator nakon što je identifikovala potrebu da obezbedi namensku zaštitu glavnim borbenim tenkovima koje je koristio tokom avganistanskih i čečenskih ratova.

Vozila za podršku tenkovima su dizajnirana da zaštite ruske tenkove od neprijateljske pešadije. Oni su u osnovi zamena za mehanizovane pešadijske trupe na urbanom ratištu.

bmpt terminator
bmpt terminator

Terminator, takođe poznat kao BMPT, je najnovije borbeno vozilo koje je ušlo u rusku službu na frontu. Ovo je ujedno tek drugi vizuelno potvrđen gubitak ovog tipa vozila od strane zapadnih izvora.

Tročlana posada zaštićena je od biološkog oružja zatvorenim odbrambenim sistemom. Borbeno vozilo je izgrađeno na šasiji borbenog tenka T-72 iz sovjetske ere koji koristi ruska vojska.

BMPT-ovi su često viđeni u Ukrajini. Džejns publikacija ih je prvi put primetila u maju 2022 gdoine. Ova vozila se navodno veoma dobro ponašaju u Ukrajini.

Na svom Telegram kanalu, Starše Edi, ruski bloger, tvrdi da su BMPT-i pokazali efikasnost u šumama i urbanim lokacijama u Ukrajini. On primećuje da transporteri MT-LB opremljeni dvostrukim topovima od 23 mm ponekad mogu da obavljaju istu funkciju, ali njihov oklop zna biti nedovoljan.

Kakvo oružje ima Terminator?

Lista moćnog naoružanja kojim je Terminator opremljen uključuje 4×130 mm Ataka-T lansera, 2×30 mm 2A42 autotopova (850 metaka), 2×30 mm AG-17D ili 2 bacača granata AGS-30 (600 metaka) , mitraljez 1×7,62 mm PKTM (2.000 metaka).

Ovo oružje je sposobno da puca u više pravaca u brzom nizu, čime se potiskuje vatrena moć neprijatelja kako bi se sprečio svaki pokušaj napada na kolone tenkova.

BMPT uništava ciljeve poput pešadijskog osoblja koje nosi protivtenkovsko oružje, kao i lako i teško oklopljene ciljeve. BMPT se takođe može koristiti u alternativnoj upotrebi i može pružiti zaštitu pešadiji ili konvojima.

Prema nekoliko neimenovanih izvora koji su razgovarali za RIA Novosti, borbeno iskustvo je pokazalo da je preglednost kod BMPT znatno bolji od onog kod većine tenkova, što povećava svest posade o situaciji na frontu.

Dr Čarls Najt, viši istraživač u UNSW u Australiji, napisao je na Tviteru: „Ruski izvor je tvrdio, sa zanimljivim detaljima, da je BMPT imao dobar sistem aktivne zaštite, da je naneo značajan broj žrtava i da je generalno dobro cenjen.”

BMPT ima za cilj da prevaziđe ranjivost tenka na modernom bojnom polju prepunom lakih protivtenkovskih oružja. Stručnjaci su rekli da bi to moglo biti poslednje vozilo koje ostaje čitavo na frontu te je i samim tim važnije za krajnji ishod od tenkova.

Koje su njegove ostale karakteristike?

BMPT je prvi put predstavljen tokom sajma ruskog naoružanja održanog u Nižnjem Tagilu 2013. Taktika gerilskog ratovanja koju su koristili čečenski borci u Groznom tokom Prvog čečenskog rata 1995. dovela je do razvoja ovog sistema naoružanja, jer su mnogi ruski tenkovi nastradali u gradskim borbama.

Terminatori, početna verzija BMP-T i nova verzija BMPT-72, ​​zasnovani su na šasiji tenka T-72 i proizvodi ih ruska kompanija Uralvagonzavod.

Terminator

Najnovija nadogradnja Terminatora je opremljena fragmentacionom municijom koja je neophodna za gađanje neprijateljske pešadije koja čeka da uništi tenkove.

Informacije u javnom domenu takođe otkrivaju da povećana visina oružja omogućava dejstvovanje po gornjim spratovima zgrada u urbanim sredinama, kao i niskoletećih aviona/dronova.

Proizvođač tvrdi da jedan Terminator može da zameni dva konvencionalna BMP-a i pešadijski vod.

https://twitter.com/LogKa11/status/1617834193035366401?s=20

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave