NaslovnaNovostiRakete Iskander iz Kalinjingrada „ciljale” infrastrukturu u Poljskoj; Vežbe u ruskoj eksklavi

Rakete Iskander iz Kalinjingrada „ciljale” infrastrukturu u Poljskoj; Vežbe u ruskoj eksklavi

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je 09.08.2023. da su, u okviru divizijske taktičke vežbe, održane na poligonu u Kalinjingradskoj oblasti, posade operativno-taktičkih raketnih kompleksa Iskander-M iz velikog raketna jedinica Baltičke flote Rusije simulirala je izvođenje udara po komandnim punktovima, aerodromima, železničkim čvorovima i drugim kritičnim ciljevima konvencionalnog protivnika.

U toku vežbe, nakon dobijanja koordinata ciljeva, posade kompleksa Iskander-M izvele su elektronska lansiranja raketa na ciljeve neprijatelja.

U aktivnostima borbene obuke učestvovalo je više posada operativno-taktičkih raketnih kompleksa Iskander-M.

Vežba je imala planski karakter i izvedena je u skladu sa planovima kampa za obuku raketnih jedinica ruske Baltičke flote.

Od Kalinjingrada do Poljske. Ruske vežbe su bile usmerene na Poljsku?

Rusija u Kalinjingradskoj oblasti ima raketnu brigadu opremljenu kompleksima Iskander-M. Reč je o 152. raketnoj brigadi – Černjahovsk u sastavu 11. armijskog korpusa – Kalinjingrad u sastavu trupa obalske odbrane Baltičke flote.

Ruski vojni stručnjaci ocenjuju da je vežba odgovor ruske strane na povećanje vojnih aktivnosti na teritoriji Poljske, u blizini granice sa Rusijom.

Iako ruski vojni predstavnici to nisu zvanično potvrdili, verovatnoća upotrebe ciljeva na poljskoj teritoriji za obuku je veoma velika.

Uporedna slika sistema Tocka i Iskander
Uporedna slika sistema Tocka i Iskander

Na primer, od Baltijska do Varšave je razdaljina od oko 280 kilometara pravolinijski, a do logističkog čvorišta u Žešovu, koje koristi NATO za prebacivanje snaga i sredstava u Ukrajinu, oko 500 kilometara.

U oba slučaja, rastojanje se za čas može preći ruskim raketama Iskander-M.

Zašto su napadi balističkim raketama opasni, pogotovo raketama 9M723

Napad balističkim projektilima je nekoliko puta opasniji od napada krstarećim raketama, a kratko vreme i malo sposobnih sredstava za presretanje su posebno kritični faktori. Primera radi, uzmimo trenutni sukob u Ukrajini. Ukoliko je vazdušna uzbuna objavljena u Kijevu oko 11, prve rakete nad gradom su već 10 minuta kasnije.

raketni-sistem-iskander-
raketni sistem iskander prilikom utovara

Tokom napada krstarećim raketama, stalno se beleže poletanje strateških bombardera, njihov let u područje lansiranja ili odlazak ruskih brodova u Crno more. Rakete H-101, H-555 lete brzinom od 800-900 km/h, a vreme od objave samog alarma do udara može se meriti satima.

Ali u slučaju napada balističkim projektilima, sve je mnogo komplikovanije za protivnika. Osim toga, presretanje balističkih raketa može da uradi samo nekoliko protivraketnih sistema i to veoma sofisticiranih.

Iskander-M ukratko

Iskander je mobilni balistički raketni sistem u službi ruske vojske. Još tri zemlje poseduju Iskander – Jermenija, Alžir i Belorusija. Međutim, verzija „M“ je razvijena samo za rusku vojsku.

Ova balistička raketa je razvijena za operativne udare kratkog dometa. Rečeno je da je sposobna za domet od 500 km, iako je trenutno dokumentovan domet od 415 km. Verzija sistema „M“ je naoružana sa dve rakete 9M723.

Prema izvorima, brzina leta svake rakete je između 6 i 7 maha. Svaka raketa 9M723 dostiže maksimalnu visinu leta od 6 do 50 km. Karakteristika 9M723 je da nema balističku putanju, ali može biti naoružana nuklearnom bojevom glavom. Rusi tvrde da projektil ima i stelt svojstva.

Od lansiranja, 9M723 kreće se nepravilno . Time se, prema ekspertima, želi izbeći njeno presretanje i uništenje drugom vrstom projektila – antibalističkim. Putanja 9M723 je haotična, odnosno ova raketa stalno manevriše u letu kako bi izbegla presretanje.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave