NaslovnaNovostiVojska Sjedinjenih Država verovatno uspostavila kontakt sa vanzemaljskim životom, tvrdi uzbunjivač

Vojska Sjedinjenih Država verovatno uspostavila kontakt sa vanzemaljskim životom, tvrdi uzbunjivač

U američkom Kongresu održana su istorijska saslušanja na kojima se raspravljalo o tome da li američke obaveštajne agencije imaju dokaze o postojanju neidentifikovanih letećih objekata (NLO) i, moguće, čak i vanzemaljaca.

Bivši vojni obaveštajac koji je postao uzbunjivač rekao je poslanicima Predstavničkog doma da se Kongres “drži u mraku” po pitanju neidentifikovanih anomalnih pojava, poznatih kao UAP ili NLO, navodeći na saslušanju da su agencije izvršne vlasti godinama skrivale informacije o misterioznim objektima.

Dejvid Gruš, koji je 14 godina služio kao obaveštajni oficir u Vazduhoplovnim snagama i Nacionalnoj geoprostornoj obaveštajnoj agenciji, pojavio se pred pododborom za nacionalnu bezbednost Predstavničkog doma za nadzor zajedno sa dva bivša pilota lovaca koji su imali iskustva iz prve ruke sa UAP odnosno NLO.

Major američkog ratnog vazduhoplovstva Dejvid Gruš izneo je podatke koji potvrđuju da SAD već duže vreme rade na oporavku NLO-a i da su, kako tvrdi, otišle prilično daleko u tom pitanju.

Gruš je uverljivo izjavio da ima informacije o “neljudskim biološkim materijalima” pronađenim nakon pada NLO-a. On je naglasio da je takvu formulaciju odabrao namerno umesto reči „vanzemaljci“.

Pitanje UAP-a je privuklo široku pažnju Kongresa i javnosti poslednjih godina objavljivanjem nekoliko video snimaka susreta, koji obično prikazuju naizgled neopisive objekte koji se kreću kroz vazduh veoma velikim brzinama bez vidljivog načina pokretanja.

U protekle četiri godine major je obavio oko 40 razgovora sa različitim svedocima, uključujući i one koji su radili sa istim tim biološkim materijalima.

Među njegovim brojnim tvrdnjama, uzbunjivač Ministarstva odbrane rekao je Nadzornom odboru Predstavničkog doma da su „neljudska“ bića izvučena iz svemirskih letelica.

Pentagonova kancelarija za rešavanje anomalija u svim domenima, koju je Kongres osnovao da istraži incidente, istražila je otprilike 800 izveštaja o UAP-ovima do maja. Dok vojni zvaničnici kažu da većina slučajeva ima bezazleno poreklo, neki ostaju neobjašnjivi. Zakonodavci kažu da vojska zna više o objektima nego što je otkrila Kongresu.

Gruš je potvrdio da lično nije video NLO, ali je rekao da su u procesu rada sa predmetima neizvesnog porekla povređene neke njegove kolege. Major takođe tvrdi da su Amerikanci uspeli da povrate jedan od uređaja, uključujući tehnologiju korišćenu u njegovom dizajnu.

Pored Gruša, odbor je čuo svedočenje Rajana Grejvsa, bivšeg pilota mornarice koji je govorio o susretu sa UAP-ovima u misijama obuke, i Dejvida Fravora, koji je uočio veliki objekat snimljen u sada već čuvenom video snimku „Tik Tak“ tokom leta kod obale Kalifornije 2004.

Gruš je služio kao predstavnik Nacionalne izviđačke kancelarije u Kancelariji za rešavanje anomalija svih domena (AARO) i njegovoj prethodnici. Iako je rekao da ne može da odgovori na mnoga pitanja o tome šta zna o poverljivim programima na otvorenom saslušanju u sredu, rekao je da se „nada da će njegovi postupci na kraju dovesti do pozitivnog ishoda povećane transparentnosti“.

neidentifikovani objekat koji se vidi na snimku koje je snimila mornarica 2004 godine foto ministarstvo odbrane sad
neidentifikovani objekat koji se vidi na snimku koje je snimila mornarica 2004 godine foto ministarstvo odbrane sad

U kontekstu ovih informacija, nije iznenađujuće što su se nedavno izlile optužbe na račun američke vlade da krije informacije o NLO-ima. Gruš je takođe primetio da finansiranje programa od NLO-a zaobilazi Kongres, što bi moglo da izazove dodatna pitanja zakonodavaca.

1 KOMENTAR

  1. Nije prvi put da se iznose takve tvrdnje, ali što bi rekao Karl Segan, pionir na polju potrage za vanzemaljskom inteligencijom (SETI-Search for Extraterrestrial Intelligence): izuzetne tvrdnje zahtevaju izuzetne dokaze. Uostalom, termin “neidentifikovani leteći objekat” ne podrazumeva automatski letelicu kojom upravljaju vanzemaljci, već se njime obuhvata čitav niz fenomena, koji prividno nemaju objašnjenje, da bi se kasnije ispostavilo da su u pitanju neobične atmosferske pojave ili ljudski artefakti, možda testiranje novih oružanih sistema (zašto da ne?) koji se, po prirodi stvari, drže daleko od očiju javnosti…Meni lično je jako teško da zamislim neko veće ljudsko prisustvo širom našeg planetnog sistema (koliko nam je samo teško da se vratimo na Mesec, gde smo prvi put otišli pre više od pola stoleća), a kamoli da prevaljujemo međuzvezdane udaljenosti…Načitao sam se SF romana u svom životu, ali kad samo pomislim kakva tehnologija je potrebna za jedan takav poduhvat i ne samo to, nego kakav stepen društvene organizacije i odlučnosti…odista mi zastaje dah. I onda se, s vremena na vreme, pojavi neki lik koji olako tvrdi da smo već uspostavili kontakt ili da posedujemo neki primerak vanzemaljske tehnologije…naravno, možda nisam u pravu, ali mi je jako, jako teško da poverujem u sve to. Tehnologija potrebna za međuzvezdani let nama neće biti dostupna ne stotinama, nego hiljadama godina. Ukoliko bi vanzemaljci zaista jednoga dana došli na Zemlju, njihova tehnologija bi toliko bila ispred naše, da ne samo da nikakav “obrnuti inženjering” naprosto ne dolazi u obzir, nego bi se nama verovatno činilo da je u pitanju čista magija (Artur Klark). Ko zna, možda čak ne bismo uopšte bili svesni njihovog prisustva! Uzgred, bespredmetno je razmišljati o eventualnim rđavim namerama “drugih”, jer bi u slučaju eventualne invazije nama naprosto bile vezane ruke! Lično verujem da postoji vanzemaljski život, ali kada je u pitanju INTELIGENTNI život, a naročito vanzemaljske tehnološke civilizacije, kadre da prevaljuju međuzvezdane udaljenosti, onda sam nepopravljivi skeptik, možda postoje jedna ili dve u galaksiji…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave