NaslovnaNovostiRusi pogodili Odesu unapređenim raketama H-22 i Oniks; Energetska infrastruktura Ukrajine sledeća...

Rusi pogodili Odesu unapređenim raketama H-22 i Oniks; Energetska infrastruktura Ukrajine sledeća meta?

Tokom protekle nedelje, Rusija je skoro svakodnevno bombardovala Odesu i druge ukrajinske lučke gradove nakon što se Moskva povukla iz sporazuma koji je obezbedio siguran pomorski koridor za ukrajinske pošiljke žita.

Rusija je neprestano napadala Odesu na jugu Ukrajine, nakon što je Moskva u ponedeljak definitivno potvrdila da obustavlja svoje učešće u crnomorskoj trgovini žitom posle skoro godinu dana.

Napadi su paralizovali veći deo infrastrukture koja se koristi za trgovinu u Odesi i Černomorsku.

Čime Rusija udara po Odesi?

Ruska Federacija je nedavno unapredila neke tipove raketa, uključujući H-22 i Oniks. Takođe, nakon modernizacije, Rusi su obnovili upotrebu sistema „Bastion” i „Bal”, kaže Vadim Skibicki, portparol Glavnog obaveštajnog direktorata Ministarstva odbrane Ukrajine [GUR/HUR].

„Jasno znamo da su preduzeti koraci za modernizaciju nekih tipova projektila. U isto vreme, H-22 je već postao H-32, odnosno prošao je modernizaciju“, rekao je on, a citirao Ukrinform.

ruska flota je postavila bastion izmedu hokaida i kamcatke blizu japana
ruska flota postavlja bastion

Ukrajinski obaveštajci takođe imaju informacije o planovima Rusije da nadogradi rakete Oniks.

U noći na nedelju, 23. jula, Rusi su pogodili Odesu sa najmanje pet tipova raketa svih tipova baza: Kalibr, Oniks, H-22 i Iskander-K, a koristili su i balističke rakete Iskander-M, navodi ukrajinska vojska, a citira NV.

Rusija se prilagođava

Ruski obaveštajci proučavaju stanje energetske infrastrukture Ukrajine, posebno koristeći satelitske snimke, i pripremaju se za nove raketne udare, rekao je Skibicki.

Rusija želi da sazna u kakvom je stanju ukrajinska energetska industrija i da identifikuje one kritične objekte koji utiču na energetski sistem Ukrajine uopšte, smatra Skibicki.

„Pratimo sva pitanja vezana za praćenje naših energetskih instalacija od strane Rusije. Takve aktivnosti su počele. Sada sprovode izviđanje, posebno kosmičko izviđanje, pored drugih vrsta izviđanja”, rekao je predstavnik Ministarstva odbrane Ukrajine.

tu 22m3 sa protivbrodskom raketom kh 22
tu-22m3 sa protivbrodskom raketom H 22

Povodom broja upotrebljenih preciznih projektila, ukrajinski zvaničnik ističe da Moskva ima manje opreme, ali pronalazi kanale za snabdevanje potrebnim komponentama.

„Prošle godine Rusija je mogla da koristi u svakom napadu 80-110 krstarećih raketa istog tipa, na primer H-101. Sada nemaju takvu mogućnost (…) Rusi pokušavaju da prilagode i povećaju obim proizvodnje naoružanja, posebno bespilotnih letelica, artiljerijske municije i, naravno, projektila. Rusija koristi zemlje koje se nisu pridružile sankcijama da bi dobila neophodnu elektroniku“, rekao je Skibitski.

Dakle sa propagandne strane, primećujemo da se idalje forsira već poznata priča kako Rusija ostaje bez municije. Međutim paralelno, tvrdnje o stoprocentnoj uspešnosti obaranja raketa sa ukrajinske strane više nisu na snazi.

Ruske VKS koriste modernizovane dalekometne bombardere Tu-22M3M

Ruske Vazdušno-kosmičke snage [VKS] počele su da popunjavaju svoj inventar modernizovanim bombarderima ove godine. U pitanju su modernizovani raketni bombarderi Tu-95MSM i Tu-22M3M. Saopštenje dolazi od general-potpukovnik Sergeja Kobilaša u intervjuu ruskim medijima.

Kobilaš je rekao da je modernizacija trenutno u toku i da se odvija po planu. Pre samo nekoliko dana izveštavali smo o prvom probnom letu T-160M – prvog napravljenog od nule i čisto ruskog bombardera,a sledeće godine će morati da bude primljen na službu u ruskom vazduhoplovstvu.

tu 95ms
Tu-95MS

Modernizacija Tu-22 do nivoa „M3M“ traje već nekoliko godina. Tu-22M3M je trebalo da uđe u službu 2021. Bombarder je prvi let nakon modernizacije izveo krajem decembra 2019. godine.

Prema ruskim izvorima, Tu-22M3M će biti naslednik nekih tehnoloških rešenja iz Tu-22M4, modernizacije koju je Ministarstvo odbrane Rusije prekinulo godinama unazad. Rečeno je da će avionika i oprema biti ista kao kod Tu-160M. Očekuje se, ali još nije potvrđeno, da će Tu-22M3M koristiti unapređeni turboventilatorski motor Kuznjecov NK-32-02 sa dogrevanjem za veću bruto težinu i duži let.

Novi unapređeni bombarderi Tu-95MSM i Tu-22M3M mogu biti ponovo opremljeni sistemom za dopunu goriva u letu. Rusija je ukinula ovaj sistem pre mnogo godina, usled zahteva prema sporazumima o nuklearnom razoružanju između SAD i Rusije.

Razlog zašto Tu-22M3M izaziva veće interesovanje je izjava gospodina Jurija Sljusara, šefa United Aircraft Corporation, da je ova modifikacija zapravo novi bombarder. Jedino što je ovaj avion nasledio od starijih verzija je trup, rekao je Slusar u intervjuu 2019. godine.

Gospodin Sljusar dodaje i da će Tu-22M3M imati mnogo veći borbeni potencijal. Pored nove avionike, bombarder dobija sisteme za elektronsko ratovanje, novi radar, novu zaštitu i novi sistem za prenos podataka.

TU-95 baca Car bombu od 57 megatona

Prema pisanju ruskih medija, Tu-22M3M je dobio novi, ergonomičniji kokpit, kao i poboljšani okvir aviona koji bi trebalo da traje i tri decenije.

Arsenal bombardera će činiti protivbrodsku raketu H-32, koja ima operativni domet od 600 km. Očekuje se da će i hipersonična raketa H-47 Kindžal postati deo arsenala bombardera. Prema nekim izvorima, Tu-22M3M će dobiti krstareće rakete velikog dometa vazduh-zemlja, ali se tačni model ne pominje.

Stiče se utisak da Tu-22M3M dobija sisteme i avioniku teškog strateškog bombardera Tu-160M. Dok je naoružanje Tu-22M3M veoma slično naoružanju drugog ruskog nosača raketa koji već učestvuje u ratu sa Ukrajinom – MiG-31BM.

rusija dodala nove mig 31bm u arsenal najdominantnije avione u ukrajinskom sukobu
MiG-31BM

Veruje se da Rusija ima 100 bombardera Tu-22M3. Međutim, podaci su kontroverzni, jer neki izvori kažu da je broj nešto veći od 60. Prema ranijem pisanju ruskih medija, Rusija će unaprediti 30 jedinica Tu-22M3 na nivo Tu-22M3M. Tu-22M je trenutno stacioniran u ruskim vazdušnim bazama Olenja, Bela, Djagilevo i Šajkovka.

4 KOMENTARA

  1. Problem je u nekim ljudima što imaju bolesnu mržnju prema Ruskoj federaci. Drugi imaju problem što apsolutno ne poznaju osnovne elemente ratovanja. Na osnovu ovih elemenata komentarišu rat Ruske federacije prosiv nato zemalja. Gospodo ne postoje osnovni elementi da Ruska federacija izgubi u ovome ratu. Ruska gederacija ima ogromnu teritoriju sa 8 vremenski zona. Imaju 50% svjetskog prirodnog bogastva. Imaju nuklearno i atomsko oružje. Jednostavno imaju sve šta trebaju da pobijede u ovome ratu ma ko bio na drugoj strani. Hajde živi bili pa vidjeli kako će ovo sve završiti. Nije ovo Srbija, Libija, Irak, Sirija, Avganistan i ostale zemlje koje su podrobili a potom opljačkali siledžije iz Natoa.

  2. Кад ће,већ да погоде Украјински ге-
    нералштаб,заједно с ‘зеленим’ и НАТО официрима и генералима ?!
    Одмах бих отишао на WC да пустим ‘сузе’ за њих!!!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave